Başta güvenlik güçleri, yargı mensupları, hekimler, öğretmenler ve akademisyenler…
Hizmetlerin bütün ülke çapında yeknesak bir şekilde uygulanması ve böylece bu hizmetlerden…
Türkiye’de zorla çalıştırma ve angarya yasağı ile ilgili olarak çoğunlukla fazla…
AYM’nin itiraz yoluyla önüne gelen bir davada(1558) itirazın konusunu 08.06.1936 tarih ve 3005 sayılı “Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu”nun 1/B, 8, 12 ve 15. maddeleri ile bu Kanun uyarınca çıkarılmış olan “3005 Sayılı Kanuna Göre Cumhuriyet Müddeiumumileriyle Zabıtanın Vazifelerini Ne Suretle Yapacaklarına Dair Talimatname”nin tama-
Anayasa’ya aykırılığı ileri sürülen bir diğer hüküm, 06.11.1996 tarih ve 4202 sayılı…
AYM önüne gelen bir başka davada,(1563) 22.05.2003 tarih ve 4857 sayılı İş Kanunu’nun(1564)…
Kanun’un 63. maddesinin 2. fıkrasında yer alan “Tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde onbir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Bu halde, iki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir.” hükmü…
Kanun’un 41. maddesinin ilk fıkrasında ülkenin genel yararları veya işin niteliği…
1982 Anayasası döneminde AYM’ye sağlık çalışanları ile ilgili mevzuatın Anayasa’nın…
Türkiye Cumhuriyeti’nin Anayasa’nın 2. maddesinde de belirtilen sosyal hukuk devleti…
Bütün bu açıklamalar neticesinde Mahkeme, Devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi tutulan…
Ülkede yaşayan herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi amacıyla hekimlerin…
5371 sayılı Kanun’un Ek 3. maddesi ile “Tabip, uzman tabip ve yan dal uzmanlık eğitimini tamamlayarak uzman tabip unvanını kazananlar, her eğitimleri için ayrı ayrı olmak kaydı ile” Devlet…
AYM, ayrıca hekimlerin her bir eğitimden önce zorunlu hizmet yükümlülüğünü bildiklerini…
Mahkeme bu karara benzer şekilde 5371 sayılı Kanun ile 3359 sayılı Kanun’a eklenen…
21.01.2010 tarih ve 5947 sayılı “Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un
AYM, çalışmanın kişinin kendi serbest iradesiyle yüklendiği bir yükümlülük olduğunu…
Mahkeme bu kararına benzer şekilde diğer bir davada,(1585)…
AYM’nin sağlık çalışanlarına ilişkin olarak incelemiş olduğu başka bir davada(1587)…
AYM’ye göre, sağlık hizmetleri doğrudan yaşam hakkı ile ilgilidir. Bu yönüyle de…
Sağlık çalışanlarına yönelik olan bir başka davaya(1591)…
Bir diğer davada,(1595) 20.06.2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun(1596)…
“Kamu kurum ve kuruluşlarında ilgili mevzuata göre çalıştırılan iş yeri hekimi veya iş güvenliği uzmanı olma niteliğini haiz personel, gerekli belgeye sahip olmaları şartıyla asli görevlerinin yanında, belirlenen çalışma süresine riayet ederek çalışmakta oldukları kurumda veya ilgili personelin muvafakati ve üst yöneticinin onayı ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilebilir. Bu şekilde görevlendirilecek personele, görev yaptığı her saat için (200) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı tutarında ilave ödeme, hizmet alan kurum tarafından yapılır. Bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir kesinti yapılmaz. Bu durumdaki görevlendirmeye ilişkin ilave ödemelerde, günlük mesai saatlerine bağlı kalmak kaydıyla, aylık toplam seksen saatten fazla olan görevlendirmeler dikkate alınmaz.”…
Görüldüğü üzere, başka kamu kurum ve kuruluşlarında görevlendirilen ve kamu görevlisi…
Dava dilekçesinde karşılığı ödenmeksizin yaptırılan çalışmaların angarya olduğu belirtilmiş…
AYM, angaryadan söz edebilmek için kişinin zorla ve karşılığı ödenmeksizin çalıştırılması…
“Dava konusu kuralda ise aylık karşılığında istihdam olunan kamu görevlileri, gerekli şartları taşımaları hâlinde işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı olarak günlük mesai saatlerine bağlı şekilde çalıştırılabilmektedirler. Bu açıdan anılan kişilere yapılan ödeme, mesai saatleri içerisinde icra edilen bir faaliyet karşılığı yapılan bir ödeme olup aylık veya ücret olarak değil ancak ilave ödeme olarak adlandırılmıştır. Angarya yasağının oluşabilmesi için emeğin karşılığının ödenmemesi gerekmektedir. Dava konusu kural iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde çalışacak olan işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı personele ödeme yapılmaması bir yana ilave ödeme öngörmektedir. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarına ödenmekte olan aylık ve ücretin çalışmanın karşılığı olduğu düşünüldüğünde, seksen saati aşan kısım da dâhil olmak üzere, yapılan hizmetin mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmesi karşısında bedeli ödenmeyen bir hizmetin bulunmadığı görülmektedir.”(1597)…