AYM Karar Örnekleri: İmar Planlamasında Yetki Sorunu…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
On İki Levha Yayıncılık
Yayın tarihi:
Kasım 2019
ISBN:
978-975-2449-54-1
Baskı:
2. TIPKI BASIM
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
5.4. Örnek Anayasa Mahkemesi Kararları
İmar hukukunda Anaysa Mahkemesi kararlarının etkisinin görülebilmesi açısından planlama…
AYM’nin 11/12/1986 tarihli E: 1985/11 ve K: 1986/29 sayılı kararı ile 3194 sayılı…
Davacı taraf, 3194 sayılı Kanunundaki(19) bölge planlarının Kalkınma Bakanlığı tarafından “‘gerekli görüldüğü hallerde” yapılacağı yönündeki
AYM Karar Örnekleri: Nazım ve Uygulama İmar Planı Yapma ve Onaylama Yetkisi…
Ayrıca 3194 sayılı Kanunun 8. maddesinin (b) fıkrasında nazım ve uygulama imar planlarının…
AYM, bu 8. maddeye dair iptal istemini kabul etmemiştir. Bölge planlarının devletin…
Anayasamız planlama kararlarının alınmasında bir ayrıma gidilmeksizin sadece “Devlet”ten söz ettiğine göre, bu konudaki yetkiyi merkezi yönetim mi, yoksa yerel yönetimler mi kullanacaklardır’ Anayasa’nın 123. maddesinde, “İdare, kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir” denildiğine göre Anayasa Koyucu tarafından anılan yetkinin hem merkezi idare, hem de yerel idarelerce ya da birlikte kullanılacağının öngörüldüğü anlaşılmaktadır. …
Anayasamıza göre, yerel yönetimler de Devlet kavramına dahil olduğuna ve bu durumda da, gerek bunların ve gerek valiliklerin yaptıracakları planlarda, şehirlerin özelliklerinin ve çevre şartlarının göz-ardı edileceği düşünülemez. Öte yandan her yerleşim merkezinin kendi doğal ve kültürel değerleri içinde bir bütün oluşturduğu bir gerçektir. Anayasa’nın 57. maddesinde de “şehirlerin özelliklerini ve çevre şartlarını gözeten bir planlama”dan söz edilmektedir. Ayrıca 8. madde ile merkezi idarenin planlama konusunda tüm yetkileri yerel yönetimlere devredilmiş değildir. madde içeriğinden anlaşılacağı üzere merkezi yönetim bu yetkiyi gerekli gördüğü hallerde kullanacaktır. Kaldı ki, Yasanın 9. maddesi ile Bakanlığa bu konuda geniş yetkiler tanınmıştır.…
Bunun yanında aynı maddede nazım ve uygulama imar planlarına karşı itirazların belediye…
AYM Karar Örnekleri: Yapı Ruhsatı Verme Yetkisi…
Davacı taraf ayrıca 3194 sayılı Kanunun 21, 22, 24 ve 25. maddelerinin Anayasa’nın…
AYM Karar Örnekleri: İmarda Merkezi ve Yerel İdare Arasında Yetki Dağılımı…
3194 sayılı İmar Kanununun AYM’de iptal konusu olan bir diğer hükmü ise, Çevre ve…
Yukarıdaki fıkralarda öngörülenler dışında da gerekli görülen hallerde, 3030 sayılı Kanuna tabi belediyeler dahil, imar plânı hususunda belediyelere verilen bütün yetkiler, Başbakanın onayı ile geçici olarak Bayındırlık ve İskân Bakanına verilebilir. Bu durumda Bakan; bölge çevre düzeni plânları bulunan alanlar dahil mücavir alan, belediye ve imar hudutları içindeki çevre düzeni, nazım, ve uygulama imar plânları ile revizyonlarını, tamamen veya kısmen plân değişiklikleri dahil ada ve parsel bazına kadar resen yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve onaylamaya yetkilidir. Belediyeler bu şekilde onanan plân ve değişikliklerine uymak zorunda olup; bunlar üzerinde her türlü revizyon ve değişiklikler de aynı usulle yapılabilir.…
Bu madde Bakanlığın “gerekli görülen hallerde” imar planı hususunda belediyelere…
Burada Bakanlığın, imar plânlarının kamu yararı ve ülke geneli ile ilgileri nedeniyle, sayılan özellikleri taşıyan somut yerlerle sınırlı olarak daha çok makro düzeyde yetkili kılındığı görülmektedir. Merkezî yönetim, yerel yönetimlere bırakılan işlerde ise ancak yasada açıkça belirlenen konularda Anayasa’nın 127. maddesindeki idarî vesayet yetkisini kullanabilecektir,”…
AYM kararında şu şekilde devam etmektedir:…
maddeye 20.6.1987 günlü, 3394 sayılı Yasa ile eklenen İtiraz konusu dördüncü fıkra hükmü ise, kendisinden önce gelen fıkralardaki düzenlemelere gereksiz kılan nedeni ve sınırı belirsiz bir yetki ile plânlama sürecinde merkezî idarenin tek başına söz sahibi olduğu yeni bir dönemin başlamasına yol açmıştır. ‘Gerekli görülen hallerde’ gibi soyut bir anlatımla açıklanan bu yetkinin etkili bir yargı denetimine bağlı olduğu düşünülemez.…
AYM ayrıca, söz konusu düzenlemenin, “takdire bağlı sınırsız bir yetki verilerek…
AYM son olarak, söz konusu ek fıkranın, merkezî yönetimi Anayasa ile kendisine verilen…
Bu değerlendirmeler neticesinde sözü edilen ek fıkranın Anayasa’nın 2.,6. ve 127.…
AYM’nin karar metninde geçen şu paragrafın imar planlamasında yetki paylaşımı açısından…
Yerel planların ülke ve bölge düzeyindeki planlarla, çevresel ve varsa metropoliten alan planlamalarıyla uyum içinde olması gerekir. Bu nedenle imar planlamasının mutlaka ve yalnızca yerel bir gereksinim olarak nitelendirilmesi zordur. İmar planlarının bu çok yönlü durumu nedeniyle Yasa koyucu, yetkileri merkezî yönetim ile yerel yönetim arasında paylaştırmıştır. Merkezî yönetime bırakılan yetkilerin kamu yararı ve ülke geneli ile ilgileri nedeniyle sayılan özellikleri taşıyan somut yerlerle sınırlı makro düzeyde yetkiler olduğu görülmektedir. Anayasa’da imar planı yapılması yetkisinin kime ilişkin olduğu her ne kadar açıklanmamış ise de, yerel imar planlarının düzenlenmesinin her aşamasında insan ve yerel ortak gereksinimlerin ön planda yer aldığı göz ardı edilemez. Buna göre yerel ortak gereksinimleri karşılamakla görevli yerel yönetimleri, yerel imar planlarının yapılmasında parsel düzeyine kadar ‘... gerekli görülen hallerde ...’ gibi takdire göre bir uygulamaya yol açan soyut bir anlatımla, karar süreci dışında bırakan İtiraz konusu kuralı, genel ve makro düzeydeki imar planlaması işinin bir bölümünü resen merkezî yönetime bırakan düzenlemelerin kapsamı içinde düşünmek de olanaksızdır.…