“Davalı vekili, ilk derece mahkemesinin davacının şua izni alacağına hak kazandığına ilişkin kararının hatalı olduğunu, davacının şoför olarak çalıştığını ve radyasyon görevlisi olmadığını, bu şartlara tabii olmayacağının gözardı edildiğini, davacının fazla mesai alacağına ilişkin ilk derece mahkemesi kararının da hatalı olduğunu, çalışma süresinin 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, 35 saat üzerinden yapılan değerlendirmenin hukuka aykırı olduğunu ileri sürmüştür. …
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
b. Sağlık Çalışanının Nizamname Kapsamında Olup Olmadığının Belirlenmesi
Şua izin hakkından kaynaklı davalarda araştırılması gereken ilk husus talepte bulunan…
Somut davada, bir diğer uyuşmazlık, davacının yaptığı görev itibariyle çalışmasının radyoloji, radyom elektrik ile tedavi ve diğer fizyoterapi müesseseleri hakkındaki nizamname kapsamında değerlendirilip değerlendirilmeyeceği noktasında toplanmaktadır. Söz konusu nizamnamede, radyoloji, radyom ve elektrik ile yapılan tedavi işlerine ilişkin çalışma koşulları düzenlenmiş olup, 21. maddesinde, “Röntgen muayenehanelerinde Pazar’dan maada ayrıca bir gün daha öğleden sonra tatil yapılmalıdır.”, 24. maddesinde, “bu gibi müesseselerde çalışan kimselerin senede 4 hafta muntazaman tatil yapması mecburidir.” hükmü düzenlenmiştir. …
24.03.2000 tarihli radyasyon güvenliği yönetmeliğinde de, iyonlaştırıcı radyasyon ışınlamalarına karşın kişilerin ve çevrenin radyasyon güvenliğini sağlamak amacı ile düzenlemeler getirilmiş ve yıllık doz sınırları belirlenmiştir. Bu yönetmelikte, maruz kalınan veya kalınacak olan dozun 1mSv değerini geçme olasılığı bulunan alanlar radyasyon alanı olarak nitelendirilmiş ve radyasyon alanları da radyasyon oranlarına göre sınıflandırılmıştır. Buna göre, denetimli alanlar; radyasyon görevlilerinin giriş ve çıkışlarının özel denetime, çalışmalarının radyasyon koruması bakımından özel kurallara bağlı olduğu ve görevi gereği radyasyon ile çalışan kişilerin ardışık 5 yılın ortalama yıllık doz sınırlarını 3/10’undan fazla radyasyon dozuna maruz kalabilecek alanlardır. Gözetimli alanlar ise; radyasyon görevlileri için yıllık doz sınırlarının 1/20’sinin aşılma olasılığı olup, 3/10’unun aşılması beklenmeyen kişisel doz ölçümünü gerektirmeyen, fakat çevresel radyasyonun izlenmesini gerektiren alanlar olarak tanımlanmıştır. Yine bu yönetmelikte radyasyondan korunma amacı ile doz sınırlama sistemi getirilmiş olup, doz sınırlamak ve dozimetre ile sürekli ölçümü öngören sistem içerisinde güvenlikli ve sağlıklı çalışma ortamının sağlanması esas alınmıştır.…
İstanbul Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’nün 04.01.2016 tarihli cevabi yazısı ekinde celp edilen 20.02.2015 tarihli raporda, aralarında davacının da bulunduğu kişilerin radyasyon görevlisi olarak nitelendirildiği, davacının çalışması sırasında radyasyona maruz kalıp kalmadığının dozimetre ölçümü suretiyle kontrol edildiği anlaşılmakta olup, davacının nizamname ile getirilen özel düzenlemelere tabi olduğu ve bu nedenle haftada 35 saatten fazla çalıştıramayacağı ve 24. madde gereğince de yılda 4 hafta şua izni verilmesi gerektiği kanaatine Dairemizce varılmıştır. …
Bu tespitler ışığında, davacının 3153 sayılı kanuna eklenen Ek-1 maddesindeki düzenleme nazara alınarak, haftada 35 saatten fazla çalıştırılama
Bu durumda, ilk derece mahkemesi kararının yerinde olduğu, davalı vekilinin bu yöndeki istinaf sebeplerinin yerinde olmadığı görülmüştür”.(67)…