B. TAŞIYICI
1. Genel Olarak
Türk Ticaret Kanununun 850 (1). maddesine göre taşıyıcı…
Türk Ticaret Kanununun 850 (3). maddesinde taşıma işlerinin ticarî işletme faaliyeti olduğu düzenlenmiştir.…
Bir görüşe göre, devamlılık söz konusu fakat faaliyet ticarî işletme hacim ve kapsamında değilse, yine de taşıma işlerine ilişkin Dördüncü Kitap hükümleri uygulanır. Bu durumda bir ticarî işletme mevcut olmadığı için taşıma işini yerine getiren kişi tacir sıfatını kazanamaz.…
İkinci görüşe göre ise, Türk Ticaret Kanununun 850 (3). maddesi karşısında taşıma işini ancak tacir kişiler yapabilir. Türk Ticaret Kanununun 851. madde düzenlemesinde yer alan istisna ise taşıma işinin meslek edinilmesi…
Üçüncü görüşe göre, Türk Ticaret Kanununun 850 vd. maddeleri, arızî şekilde taşıma işi ile uğraşan kişilere uygun düştüğü ölçüde, devamlı şekilde taşıma işi ile uğraşan kişilere ise doğrudan uygulanır. Müellife göre, ticarî işletme faaliyetine ilişkin Türk Ticaret Kanununun 850 (3).
Nihayet dördüncü görüşe göre ise, Türk Ticaret Kanununun 850 (3) ile 851. maddeleri çelişmektedir. Türk Ticaret Kanununun taşıma işlerine ilişkin hükümlerinin uygulanabilmesi açısından ticarî işletme ya da esnaf işletmesinin varlığı şart değildir. Hâl böyle iken, Türk Ticaret Kanununun 850 (3). maddesinin mevcudiyeti anlam ifade etmemektedir. Müellife göre, bu hükmün Kanundan kaldırılması uygun düşmektedir.…
Esasen Türk Ticaret Kanununun 850 (3). maddesi yeni bir düzenleme değildir. Benzer…
Taşıma işinin arızî olarak gerçekleştirilmesi bakımından bir değerlendirmede bulunmak…
Taşıyıcıdan bahsedebilmek için, gönderene karşı eşya taşıma taahhüdünde bulunulmuş…
Taşıyıcının eşyayı taşıma taahhüdünü bizzat yerine getirmesi gerekmemektedir. Taşıyıcı,…
Karayolu Taşıma Kanununun 3. maddesinde taşıyıcı, yetki belgesi sahibi olan kişi…
4. Taşıma Sözleşmesinin İlgilisi Olarak Gönderilen
2. Taşıyıcının Bağımsız Olması