Kamuya Açık Olmayan Veri: Taslak kapsamında “Kamuya Açık Olmayan Veri”, temel…
Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüs: Taslak’ta “Önemli Pazar Gücüne Sahip Teşebbüs”,…
Son Kullanıcı: Taslak kapsamında “Son Kullanıcı” temel platform hizmetlerini…
Temel Platform Hizmeti: Taslak’a göre “Temel Platform Hizmeti”, çevrimiçi aracılık hizmetleri, çevrimiçi arama motorları, çevrimiçi sosyal ağ hizmetleri, video/ses paylaşımı ve yayımı hizmetleri, numaradan bağımsız kişiler arası iletişim hizmetleri, işletim sistemleri, internet tarayıcıları, sanal asistanlar, bulut bilişim hizmetleri ile bu hizmetlerin herhangi birinin sağlayıcısı tarafından sunulan çevrim içi reklamcılık hizmetlerini ifade etmektedir. İlgili tanım açıklayıcı olmakla beraber, buradaki iş mo-
Çevrimiçi Aracılık Hizmetleri: “Çevrimiçi Aracılık Hizmetleri”, işlemlerin nihai olarak nerede sonuçlandığına bakılmaksızın, ticari kullanıcılar ile akdettiği sözleşmeler uyarınca, ticari kullanıcılar ve son kullanıcılar arasındaki doğrudan işlemlerin başlatılmasını kolaylaştırmak amacıyla ticari kullanıcıların son kullanıcılara mal veya hizmet sunmasına imkân sağlayan aracılık hizmetleri şeklinde tanımlanmıştır. İlgili hükümdeki “işlemlerin nihai olarak nerede sonuçlandığına bakılmaksızın” çekincesinin…
Çevrim İçi Arama Motoru Hizmetleri: Taslak kapsamında, “Çevrim İçi Arama Motoru Hizmetleri”,…
Çevrimiçi Sosyal Ağ Hizmetleri: Son kullanıcıların çeşitli cihazlar üzerinden ve özellikle sohbet, gönderiler, bağlantılar, videolar ve öneriler yoluyla birbirleriyle bağlantı kurmasına ve iletişime geçmesine, içerik paylaşmasına, diğer kullanıcıları ve içerikleri keşfetmesine imkân
Video Paylaşım Platformu Hizmetleri: Taslak kapsamında, “Video Paylaşım Platformu Hizmetleri”,…
Numaradan Bağımsız Kişiler Arası İletişim Hizmetleri: Taslak’a göre “Numaradan Bağımsız Kişiler Arası İletişim Hizmetleri”,…
İşletim Sistemleri: Taslak kapsamında, “İşletim Sistemleri”, donanım ya da yazılımın temel işlevlerini kontrol eden ve üzerinde yazılım uygulamalarının çalışmasına imkân sağlayan sistem yazılımları ifade etmektedir. DMA kapsamında yazılım veya donanımın temel işlemlerini kontrol eden ve yazılım uygulamalarının çalışmasını sağlayan yazılım sistemi şeklinde tanımlanan işletim sistemlerine ilişkin Taslak kapsamında yer verilen tanım da DMA’ya paralel bir şekilde kaleme alınmış açıklayıcı ve net bir tanımdır. En klasik örneği Microsoft gibi…
İnternet Tarayıcıları: Bağımsız nitelikte olan ya da başka bir yazılıma entegre veya gömülü olanlar da dahil olmak üzere, kullanıcıların internet gibi ağlara bağlı sunucularda barındırılan ağ içeriğine erişmesini ya da bu içerikle etkileşimde bulunmasını sağlayan yazılım uygulamalarını ifade etmektedir. DMA’ya paralel bir şekilde kaleme alınmış açıklayıcı ve net bir tanımdır. En klasik örnekleri Chrome ve…
Sanal Asistanlar: Taslak kapsamında, “Sanal Asistanlar”, sesli, görsel ya da yazılı komutlara ya da jest veya hareketlere dayalı olanlar da dahil olmak üzere talepleri, görevleri veya soruları işleyebilen ve bu taleplere, görevlere veya sorulara dayalı olarak diğer hizmetlere erişim sağlayan ya da bağlı veya fiziksel cihazları kontrol edebilen yazılımlar olarak tanımlanmıştır. DMA’ya paralel bir şekilde kaleme alınmış açıklayıcı ve net bir tanımdır. En klasik örnekleri Siri ve…
Bulut Bilişim Hizmetleri: Taslak’a göre, “Bulut Bilişim Hizmetleri”, ölçeklenebilir ve esnek paylaşılabilir bir bilgi işlem kaynak havuzuna erişim sağlayan çevrimiçi hizmetleri ifade etmektedir. DMA kapsamında atıf yapılan 2016/1148 sayılı Direktif’te yer alan tanıma paralel bir şekilde kaleme alınan açıklayıcı ve net bir tanımdır. En klasik örnekleri Google Cloud Platform ve…
Çevrimiçi Reklamcılık Hizmetleri: Taslak’ta “Çevrimiçi Reklamcılık Hizmetleri”,…
Ticari Kullanıcı: Taslak kapsamında yer verilen en önemli tanımlardan biri de “Ticari Kullanıcı”…
Yan Hizmetler: Taslak kapsamında, “Yan Hizmetler”, temel platform hizmetleri bağlamında ya da bu hizmetlerle beraber sunulan ödeme hizmetleri, ödeme hizmetlerinin sunulmasını destekleyen teknik hizmetler, uygulama içi ödeme sistemleri, teslimat hizmetleri, yerine getirme hizmetleri, kimlik doğrulama hizmetleri ya da reklamcılık hizmetleri başta