Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Sayfa 1ENERJİ PROJELERİNDE UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ
Summary
There is a requirement for private investment in order to produce, transfer and distribute energy in the most efficient way. In Turkey, there was a state monopoly on energy production and other relevant services. In the process of making available these services for private sector, a series of amendments have been made in the relevant legislation and private actors have concluded agreements with the administration for these purposes. However, the above mentioned legislation changes and the agreements concluded between the private parties and administration had been annulled by judicial decisions. In order to resolve the difficulties, some substantial changes have been made in the Constitution and in the legislation.…
In our article, first of all we are giving information about the major legislation changes and judicial developments in the process of privatization of the energy sector in Turkey. We try to display the phases of the legislation and the relationship between the parties has gone through. The obstacles they have faced and step by step resolution of these obstacles by changes in the Constitution and relevant legislation are also set forth. One of the major alterations in legislation is the Law No. 4501 enabling the energy conflicts to be resolved either by domestic or international arbitration. Law No. 4501 also allowed that the concession agreements, concluded before the enactment of the said Law, to be converted into private law agreements.…
We then move on to International Conventions and Treaties regarding the foreign investment. In this section, we first explain about the articles on dispute resolution through arbitration within the bilateral treaties on promo
In the third section of our article, we are reviewing the arbitral cases and awards resolved by ICC and ICSID, regarding the energy conflicts between foreign party nationals and Turkish Republic. We namely refer to the following arbitral awards; (i) ICC’s İstanbul Elektrik Dağıtım ve Ticaret A.Ş. award dated December 23, 2003, (ii) ICC’s Kanel Kangal Elektrik Ltd. Şti. award dated March 16, 2004, (iii) ICC’s SBD Sakarya Bolu Elektrik Dağıtım A.Ş. award dated 20 March 2004 and (iv) ICSID’s PSEG Global & Konya Ilgın award on jurisdiction dated June 4, 2004 and final award dated January 19, 2007.…
Özet
Enerji üretimi, iletimi ve dağıtımının verimli şekilde yapılabilmesi için özel sektör yatırımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Önceden devlet tekelinde bulunan hak ve hizmetlerin özel sektöre açılma sürecinde iç hukukta değişiklikler yapılmış ve bu kapsamda özel hukuk kişileriyle idare arasında yapılan sözleşmeler çeşitli yargı kararları ile iptal edilmiştir. Konunun çözülebilmesi için Anayasa’da ve çeşitli kanunlarda değişiklikler yapılması gerekmiştir. Yapılan değişikliklerden en önemlilerinden biri de enerji uyuşmazlıklarında tahkime başvuru yolunun açılmış olmasıdır. Tebliğimizde, öncelikle Türkiye’nin değişen enerji politikası kapsamında yasal çerçeveden bahsedilecektir. Sonra, yabancı yatırıma ilişkin uluslararası düzenlemelere değinilecektir. Bunu takiben, ICC ve ICSID Tahkimi çerçevesinde emsal uluslararası hakem heyeti kararları incelenecektir. …
I. YASAL ÇERÇEVE
3096 Sayılı Kanun. Türkiye’de elektrik sektörünün özel girişime açılması çabalarının bir sonucu olarak, 1984 yılında 3096 sayılı Türkiye Elektrik Kurumu Dışındaki Teşebbüslerin Elektrik Üretme, İletme,
3996 Sayılı Kanun. 1994 yılında ayrıca 3996 Sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin…
Anayasa Mahkemesi Kararı. 3996 Sayılı Kanun yürürlüğe girdiğinde, kapsamına giren sözleşmelerin özel hukuka tabi olduğunu öngörmekteydi. Ancak Anayasa Mahkemesinin 1996 yılında yürürlüğe giren kararı…
4283 Sayılı Kanun. Bu sorunların aşılması amacıyla 1997 yılında 4283 Sayılı Elektrik Enerjisi Üretim Santrallerinin Kurulması ve İşletil-
4446 Sayılı Kanun. 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4446 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti…
4501 Sayılı Kanun. Enerji sektörünü de ilgilendiren bir diğer önemli kanun ise, 4501 Sayılı Kamu Hizmetlerine İlişkin İmtiyaz Lisanslarından ve Sözleşmelerinden Kaynaklanan İhtilafların Tahkime Götürülmesinde Takip Edilecek İlkelere Dair Kanun (“4501 Sayılı Kanun”)dur. Anılan kanun yabancılık unsuru taşıyan imtiyaz sözleşmelerinin taraflarına uyuşmazlıkları ulusal veya uluslararası tahkime götürme hakkı tanımıştır. Ayrıca, anılan kanun m.7 uyarınca kesinleşmiş mahkeme kararı ile iptal edilenler hariç bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce kamu hizmetleri ile ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerine göre başlatılmış projeler ve işlere de görevli şirketin kanunun yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde yapacağı başvuru ve ilgili idarenin müracaatı üzerine bu kanun hükümlerinin uygulanmasına Bakanlar Kurulunca karar verilir. Bu madde ile Bakanlık mevcut sözleşmelerin hükümlerinin yeniden görüşülmesi konusunda yetkilendirilmemiş olsa da, aşağıda III. Bölümde yer alan emsal kararlardan da anlaşılacağı üzere Bakanlık uygulamada bu başvurularla ilgili müracaatı yapmak için sözleşmelerin bazı esaslı hükümlerini yeniden görüşmeyi şirketlere karşı ön şart olarak ileri sürmüştür. Bakanlığın taleplerini reddeden şirketlerin başvuruları hakkında işlem yapmaktan kaçınmış, bu durum da uygulamada uyuşmazlıklara yol açmıştır. Diğer Kanunlar. 2000’li yıllara gelindiğinde enerji piyasalarının serbestleşmesi…
KISALTMALAR
RESOLVING INTERNATIONAL TRADE DISPUTES THROUGH ARBITRATION*