2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nda orman alanlarının turizm yatırımlarına konu…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
((ii))Turizm Yatırımları
Orman alanları, 1982 Anayasası’ndan önce yürürlüğe giren(943)…
“A. Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde ve turizm merkezlerinde Bakanlığın talebi üzerine, imar planları yapılmış ve turizme ayrılmış yerlerdeki taşınmaz mallardan;…
Hazineye ait olan yerlerle ormanlar, ilgili kuruluşlarca Bakanlığa tahsis edilir. Bu tahsisler,…
(a) Hazine adına tescili yapılmamış Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerle kapanan yollar ve yol fazlalarının resen tescili,…
(b) Ormanların, turizme ayrılması ve amenejman planlarının tadili,…
işlemleri tamamlandıktan sonra yapılır ve talep tarihinden başlayarak en geç 1 ay içinde tamamlanır.…
B. (A) fıkrasına göre tahsis edilen taşınmaz mallar yatırımcıya intikal ettirilinceye kadar, Hazinece Bakanlıktan bir ödeme talep edilmez.…
C. Bu taşınmaz malların yatırımcılara tahsisi, kiralanması ve bunlar üzerine irtifak hakkı tesisine ilişkin esaslar ile süreler, bedeller, hakların sona ermesi ve diğer şartlar Bakanlık, Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2490 sayılı Artırma ve Eksiltme ve İhale Kanunu ile 6831 sayılı Orman Kanunu ile hükümlerine bağlı olmaksızın müştereken tespit edilir.…
D. (…) Bu taşınmaz malları (C) fıkrası uyarınca tespit edilmiş olan şartlarla Türk ve yabancı uyruklu, gerçek ve tüzel kişilere tahsis etmeye Bakanlık yetkilidir. Bu taşınmaz mallar üzerinde bağımsız ve sürekli nitelikli üst hakları dahil olmak üzere irtifak hakkı tesisi ve bunlardan alt yapı için gerekli olanlar üzerinde, alt yapıyı gerçekleştirecek kamu kurumu lehine bedelsiz irtifak hakkı …
Kamu Arazisinin Turizm Yatırımlarına Tahsisi Hakkında Yönetmelik’in maddelerinin…
Söz konusu düzenlemenin C ve D bendlerinde yer verilen düzenlemeleri ise Yüksek Mahkeme,…
Bu karara karşı oy kullanan üyelerden Tuğçe Tuğcu, Sacit Adalı, Serdar Özgüldür…
“(…) Devlet; doğal ve kültürel değerleri korumanın yanı sıra, insanın maddi ve manevi değerlerini, seyahat özgürlüğünü, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını, fiziksel ve düşünsel gelişimini, kıyı ve doğal kaynaklardan yararlanma hakkını da “planlı ve dengeli biçimde” korumakla yükümlüdür. Ormanların insanlardan tamamen tecridi, insanın maddi ve manevi varlığını geliştirmesi, ormana olan sevgi ve onu yaşatma imkanını ve bilincini ortadan kaldırdığı gibi, sağlıklı bir çevreyle buluşma olanağını da engelleyecektir. Turizm olgusunu ciddi biçimde benimseyip yaşama geçiren tüm çağdaş ülkelerin de kabul ettiği gibi, insanların orman alanlarından yararlanmalarının en etkili …
şeklinde doğal ve kültürel yaşamın insan hayatından tecrit edilmemesini belirterek…
Turizm yatırımlarındaki kamu yararının diğer yararlanma rejiminden ‘ayrı’ ve ‘özel’…
“2634 sayılı Kanun’un kabulünden bugüne geçen 25 yıl içinde ülkemizin dünya turizmi içerisinde ulaştığı onur verici yer ve bundan milli gelire yapılan büyük katkı ve ülke insanının bu nedenle gayrisafi milli hasıladan aldığı pay görmezden gelinemez. Öte yandan, bu süre içinde turizme tahsis edilen orman alanlarında herhangi bir yangın ya da tahribatın söz konusu olmaması, aksine buraların eskisine nazaran çok daha mamur haline gelmeleri, bu yönü itibariyle de Anayasa’ca aranan ‘kamu yararı’nın gerçekleştiğini ortaya koyucu mahiyettedir. Kaldı ki, Turizm Teşvik Yasası’nın çıktığı 1982 yılından bugüne kadar turizme tahsis edilen toplam orman alanlarının, ülkemizde her bir yılda yanan orman alanları kadar olmadığı, ayrıca ilgili Bakanlıkça her yıl suni gençleştirme, erozyon kontrol ve uygulama nedenleri ile yanan alandan daha büyük alanların ağaçlandırılarak ülke toprağına kazandırıldığı da bir gerçektir”…
şeklinde vurgulamak suretiyle “ormanı işlevsel hale getiren ve kullanma-koruma dengesini gözeten, insanla-doğa dengesini bozmayacak, bilakis uyumlu hale getirecek hükümler içeren (…) düzenlemelerin ‘ormanlar’ yönünden Anayasa’ya aykırı bir düzenleme içermedikleri(ni)”…
Yine karşı oy kullanan üyeler, orman alanları üzerinde turizm tesislerinin mevcut…
Üyeler, orman alanlarında yapılacak bu tesisler bakımından ayrıca ‘kamu yararı’ ve…
Söz konusu düzenlemenin iptali üzerine, AYM’nin gerekçeli kararı doğrultusunda 2008…
Turizm yatırımları kapsamına dahil edilecek turizm yatırımlarından “eko-turizmi, golf turizmi, kıyılar, deniz turizmi ve uluslararası yarışmalar için turizm amaçlı spor tesisleri”…
İmdi bu gerekçeler ayrı ayrı irdelenmelidir. Gerekçelerden biri, orman alanlarının…
Bir diğer gerekçe ise, zorunluluk ve kaçınılmazlık ilkelerinin Anayasa’da yer almadığına…