İlk olarak, Taslak kapsamında yer alan (l) ve (m) bentleri bilgi asimetrisine müdahale eden yükümlülük ve yasaklar şeklinde tasnif edilebilir. İlgili bentleri farazi örnekler üzerinden somutlaştıracak olursak; (l) bendi, Google’dan reklam…
İkinci olarak, Taslak kapsamında yer alan (j) ve (k) bentleri birlikte işlerlik konusuna müdahale eden yükümlülük ve yasaklar şeklinde tasnif edilebilir. İlgili bentleri farazi örnekler üzerinden somutlaştıracak olursak; (j) bendi, mesela, çevrimiçi cüzdan hizmeti sağlayan üçüncü tarafların Trendyol,…
Üçüncü olarak, Taslak kapsamında yer alan (c), (d) ve (e) bentleri bağlama temelli yasaklar olarak tasnif edilebilir. Bu yasakların temelinde, önemli pazar gücü bulunan platformların piyasa gücünü diğer piyasalara aktarmasının engellenmesi ve özellikle yan hizmetler bakımından ilgili piyasaların daha rekabetçi kılınması amacı bulunmaktadır. İlgili bentleri farazi örnekler üzerinden somutlaştıracak olursak; (c) bendi, Hepsiburada’nın alışveriş…
Dördüncü olarak, Taslak kapsamında yer alan (f) bendi, münhasırlık temelli bir yasak ve yükümlülük hükmü şeklinde kategorize edilebilir. İlgili bentleri farazi örnekler üzerinden somutlaştıracak olursak; (f) bendi, mesela Amazon,…
Beşinci olarak, Taslak kapsamında yer alan (b), (g), (h) ve (i) bentleri veri temelli yükümlülük ve yasaklar şeklinde tasnif edilebilir. İlgili bentleri farazi örnekler üzerinden somutlaştıracak olursak; (b) bendi, Trendyol’un perakendecilerin…
Altıncı olarak, Taslak kapsamında yer alan (a) ve (n) bentleri ayrımcılık temelli yasaklar olarak tasnif edilebilir. İlgili bentleri farazi örnekler üzerinden somutlaştıracak olursak; (a) bendi, Trendyol’da arama…
Taslak kapsamındaki yasaklar, aşağıda, öncelikli olarak açıklanacak, değerlendirilecek…
İlave bir çekince de öngörülen yasak ve yükümlülüklerin iktisadi mantığına ilişkindir.…
Son çekince olarak, Taslak kapsamındaki yasaklardan bazıları genel nitelik arz ederken…