Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Sayfa 113KABA İNŞAATIN TESLİMİNİ KONU ALAN İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ
Başak BAYSAL…
Giriş
Sözleşme taraflarının anlaşması durumunda, taşınmazın kaba inşaat olarak teslimine bir engel yoktur. Bu sözleşme özgürlüğü ilkesinin doğal sonucudur. Uygulamada anahtar teslimi inşaat sözleşmeleri kadar taşınmazın kaba inşaat olarak devrini konu alan sözleşmelere de rastlanmaktadır. Ancak, taşınmaz tamamlanmadan teslim edildiğinde taraflar arasındaki olası uyuşmazlıklar da farklı bir noktaya taşınır. Örneğin, taşınmazın tamamlanmadan tesliminden ne anlaşılması gerektiği taraflar arasında sıklıkla ihtilaf konusu olmaktadır. Bunun dışında da birçok sorun uygulamada gündeme gelmektedir. Bu makale kapsamında amaçlanan ise, Yargıtay kararlarından yola çıkarak, uyuşmazlıkların bir dökümünü vermek ve getirilen çözümlerin yerindeliğini Borçlar Kanunu hükümleri Sayfa 114 çerçevesinde değerlendirmektir. Çalışmamızda bu bağlamda kaba inşaatın teslimini konu alan inşaat sözleşmelerini inceleyeceğiz. Sayfa 115
I. Genel Olarak Kaba İnşaatı Konu Alan İnşaat Sözleşmeleri
İnşaat sözleşmesinin konusu bir yapının meydana getirilmesidir.…
A. Kaba İnşaat Kavramı
Yukarıda da belirttiğimiz üzere sözleşme özgürlüğü çerçevesinde bir inşaatın kaba…
sözleşmesidir”. Demek oluyor ki, yüklenici…
Uygulamada inşaat sözleşmeleri kaba inşaat teslimi olarak yapılabildiği gibi anahtar…
Ayrıca inşaat sözleşmesinde eserin “anahtar teslimi” yapılacağı öngörüldüğünden ve anahtar tesliminin iskanı izni (oturma ruhsatı) şartını kapsadığı da göz önüne alınarak, davalı…
İnşaat sözleşmesinin konusu taşınmazın kaba inşaat olarak teslimi ise yüklenicinin…
Uygulamada kaba inşaat ve ince inşaat ayrımı yapılmaktadır. Kaba inşaatın ve ince…
Kaba inşaatı ince inşaattan ayıran bu belirlemeler elbette hukuki değildir; taraflar…
Taraflar arasında, noterde düzenleme şeklinde yapılan 10.04.2008 tarih 12802 yevmiye nolu arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinde, bod-
Bu karardan da anlaşılacağı gibi yüklenicinin inşaatı hangi aşamaya kadar getirmesi…
Davalılar arasındaki 03.10.2001 günlü sözleşmenin II-3-i maddesinde aynen “S. tarafından satın alınan villalar genel uygulama olarak bir müşteriye satılmayı mümkün kılacak olan ileri kaba inşaat seviyesine getirelecek,…
Kararda sözleşmede kullanılan “ileri kaba inşaat” ifadesinin teknik anlamına ilişkin…
Yargıtay kararlarından da anlaşıldığı üzere, inşaat sözleşmesinin yorumu kaba inşaat…
B. Kaba İnşaatın Teslimini Konu Alan Sözleşmenin Nitelendirilmesi
Kaba inşaatın teslimi, inşaat sözleşmesinin konusu olabileceği gibi satış sözleşmesinin…
Arazinin mülkiyetine tabi olacak kaba inşaattan ne anlaşılması gerektiği de belirlenmelidir;…
Satış sözleşmesinde inşaat sözleşmesinden farklı olarak, amaç sadece satılanın zilyetliğinin…
İnşaat sözleşmesine konu olan kaba inşaatta eserin meydana getirilmesi ve ifa aşaması…
Satış sözleşmesi için binanın tamamlanmış olmasına da gerek yoktur; yapımına hiç…
Bu kısa açıklamalardan da anlaşıldığı üzere, kaba inşaatın teslimini konu alan sözleşme…
II. Kaba İnşaatı Konu Alan İnşaat Sözleşmelerinde Ayıplı İfa ve Eksik İfa
İnşaat sözleşmesinin konusunun kaba inşaatın teslimi olması yüklenicinin bu inşaatı…
Eksik ifa ile ayıplı ifa arasındaki fark öğretide de vurgulanmaktadır. Eksik ifa…
İş sahibinin kaba inşaatın teslimine ilişkin inşaat sözleşmesindeki bedel ödeme borcu…
Dava, BK’nın 355 ve devamı maddelerinde düzenlenen eser sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, eksik ve ayıplı işler bedelinin tahsili istenmiş, mahkemece kısmen kabule dair verilen karar davalı vekilince temyiz edilmiştir. Taraflar arasında kaba inşaat yapımı konusunda 28.05.2006, ince inşaat işlerinin yapımı konusunda ise 22.03.2007 günlü sözleşmelerin düzenlendiği konusunda çekişme bulunmamaktadır. Davacı iş sahibi, anılan sözleşmeler gereği gerçekleştirilen imalâtların eksik ve ayıplı olduğunu ileri sürerek giderilme bedellerinin tahsilini istemiştir. Yargılama sırasında yapılan imalâtlar incelenmiş, mahkemece alınan 17.02.2009 günlü bilirkişi raporunda 3.500,00 TL, 01.12.2009 günlü bilirkişi raporunda ise 5.400,00 TL değerinde eksik ve kusurlu iş bulunduğu saptanmış, alınan ikinci rapor hükme esas kabul edilip 5.400,00 TL’nin davalı yükleniciden tahsiline karar verilmiştir. Ne var ki davacı vekilince 19.03.2009 günlü duruşma tutanağında ifade edildiği üzere, iş sahibinin yapılan imalâtlara karşılık toplam 7.500,00 TL’yi ödemediği anlaşılmaktadır. Bedeli ödenmeyen imalât için eksik ve kusurlu iş bedeli talep edilemeyeceği, aksi durumun kabulünün sebepsiz zenginleşmeye yol açacağı gözetildiğinde yargılama sırasında alınan raporlarda saptanan eksik ve kusurlu işler bedelinin davacı iş sahibinin davalı yükleniciye ödemesi gereken bakiye iş bedelinden daha az miktarda olduğundan ve bu husus mahkemece de re’sen nazara alınması gereken konulardan olduğundan davanın reddi yerine yazılı şekilde yapılmayan ödeme tutarının gözden kaçırılarak kısmen kabulüne karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuş, bozmayı gerektirmiştir.Yüklenicinin kaba inşaatı yerine getirme borcunu tam olarak ifa etmiş sayılabilmesi…
KAYNAKÇA
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE SORUN YELPAZESİ VE SORUN YELPAZESİNDEN BİR SEÇKİ [ANA ŞİRKET GARANTİSİ]