Bakanlar Kurulu bu yetkisini “Özel Finans Kurumları Kurulması Hakkında 16.12.1983…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Özel Finans Kurumları
Yürürlükten kalkmış olan 70 sayılı KHK.nin 90. maddesini takiben, 3182 sayılı yeni…
Gerek bu Kararname ve Tebliğler ve gerekse özel finas kurumlarının anasözleşmeleri
Buna rağmen, özel finas kurumlarının Bankalar Kanunu kapsamı dışında tutulması ve…
I. Bu sakıncalardan en önemlisi, özel finas kurumları hakkındaki kararname…
Gerçekten, Bankalar Kanunu’nun 96. maddesinin 1. fıkrasında, özel finas kurumlarının…
Gerek 1567 sayılı Kanun’un sadece 100.000 TL.ndan 10.000.000 TL.-na kadar para cezasını…
Böylece, kanunkoyucu, aynı türden ticarî faaliyetlerde bulunan anonim ortaklıklardan…
Türk Ceza Kanunu’nun uygulanması ihtimali ise, her iki ticarî kurum ile bunların…
II. Ceza müeyyidesi bakımından ortaya çıkan farklı hukukî durum, iflâs müeyyidesi…
Bankalar Kanunu’nun 69. maddesine göre, bankaların %10 payından fazlasına sahip olan…
III. Bankalar ile özel finas kurumları arasında mevcut ve hukuken izahı kolay olmayan başkaca müeyyide ve yükümlülük farklılıkları da vardır(6)…
1. Banka yönetim kurulu başkanı ve üyelerinden her birinin, 25 Milyon TL.nı aşmamak koşulu ile, banka sermayesinin en az %1’ini temsil eden pay veya paysenedine sahip olmaları ve bunu banka lehine rehin olarak T.C. Merkez Bankasına ve bulunmadığı yerlerde T.C. Ziraat Bankasına tevdi etmeleri ve tüzel kişileri temsilen seçilen yönetim kurulu üyeleri için bu tüzel kişilerce aynı oran ve miktarlarda paysenedi tevdi edilmesi yükümlülüğü (BankK. md. 22), özel finas kurumlarının yönetim kurulu başkan ve üyeleri için sözkonusu değildir. Bu kimseler, Türk Ticaret Kanunu’nun 313. maddesi gereğince, sadece 5000 TL. itibarî değerli pay veya paysenedini kuruma rehin olarak vermekle yükümlüdürler(7).…
2. Bankalar Kanunu’nun 28. ve 29. maddeleriyle, yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile denetçiler, genel müdür ve yardımcıları için konulan yemin etme ve mal beyanında bulunma yükümlülüğü…
3. Bankalar Kanunu’nun, bankalarda çalışmaları yasaklanmış kimselere ilişkin 31. maddesine paralel bir hüküm de, aynı türden faaliyetlerde bulunan özel finas kurumları için getirilmemiştir. Dolayısıyla, TTK.nun 315/II. maddesiyle yönetim kurulu üyeliği için getirilen sınırlamalar saklı olmak koşuluyla, Bankalar Kanunu hükümlerine aykırı hareketlerinden dolayı hapis veya bir defadan fazla ağır para cezasıyla cezalandırılan
4. Bankalar, Türk Ticaret Kanunu’nun ve anasözleşmelerinin ayrılmasını zorunlu kıldığı yedek akçelerden başka yıllık sâfi kârlarının %5’ini, ödenmiş sermayeleri tutarına ulaşıncaya kadar “Muhtemel Zararlar Karşılığı” olarak ayırmak ve bunları TTK.nun 466 ve 467. maddelerine göre ayırdıkları kanunî yedek akçeler ile birlikte T.C. Merkez Bankası nezdinde Hazine adına açılacak “Kanunî Yedek Akçeler Karşılığı Devlet Tahvili Hesabı”na yatırmak ve ayrıca geri dönmesi şüpheli alacakları için karşılık ayırmak zorunda oldukları halde (BankK. md. 32, 33), özel finas kurumları hakkındaki tebliğlerde böyle bir yükümlülüğe yer verilmemiştir. Keza bankalar için, Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanıp, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın onayı ile yürürlüğe girmiş olan “Tek Düzen Hesap Plânı, Tip Bilânço ve Kâr ve Zarar Cetveli” zorunlu tutulduğu halde, özel finas kurumları için böyle bir zorunluluk da yoktur(8)…
5. Ayrıca, Bankalar Kanunu’nun 65.ve devamı maddelerinde, “bankalardaki tasarruf…
IV. Sonuç olarak, aynı tür faaliyetlerde bulunmalarına rağmen gerek bankalar ve özel finas kurumları ve gerekse bunların yöneticileri ve ortakları birbirinden önemli ölçüde farklı hukukî ve cezai müeyyidelere ve yükümlülüklere tâbi tutulmuşlardır. Bu durumun, Anayasa’nın 10. mad-
Ayrıca, bankalar için kanunla getirilen birçok cezai ve hukukî müeyyide ve önlemlerin…
Öte yandan, doğrudan doğruya kamu düzenine ilişkin bulunduğu, her devirde özel bir…
Bankaların faaliyetlerinin özel kanun ile düzenlenmesini zorunlu kılan nedenlerin,…
Binnetice, özel finas kurumlarının gecikilmeksizin kanunla düzenlenmeleri herhalde…