Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel +
pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Sayfa 31Sokağa Çıkma Yasağı
“Epideminin açıkça gösterdiği, rahatsız ediciliğiyle ilkinden aşağı kalır yanı olmayan ikinci şey, devletlerin bizi uzun zamandır alıştırdığı istisna hâlinin sahiden de normal koşula dönüşmüş olması. Geçmişte daha ciddi epidemiler olmuştu, ama kimse şimdi olduğu gibi, dışarıya çıkmamızın bile önüne geçildiği bir olağanüstü hâl ilan etmeyi düşünmemişti. Daimî kriz ve daimî olağanüstü hâl koşullarında yaşamaya o kadar alıştık ki, yaşamın sosyal ve siyasi ve hattâ insani ve duygusal boyutların kaybolduğu salt biyolojik bir duruma indirgenmekte olduğunu fark etmiyoruz bile. Daimî bir olağanüstü hâl içinde yaşayan bir toplum artık özgür bir toplum değildir. Sözüm ona “güvenlik kaygıları” uğruna özgürlüğü feda etmiş toplumumuz kendini daimî bir güvensizlik ve korku hâline mahkûm etti aslında.…
Virüs hakkındaki konuşmaların savaş hakkındaki konuşmalarmış gibi olması şaşırtıcı değil. Olağanüstü hâl önlemleri bizi bilfiil sokağa çıkma yasağı koşullarında yaşamaya zorluyor zaten. Ne var ki görünmez bir düşmanla, başka her erkeğin ya da kadının arkasında pusuya yatmış hâlde bekliyor olabilecek bir düşmanla savaş, savaşların en saçmasıdır. Bu aslında bir iç savaştır ve düşman dışarıda bir yerde değil, kendi içimizde
Giorgio Agamben…
Türkiye’de sokağa çıkma yasakları ilk olarak 21 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın…
“Yukarıda açıklanan nedenler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, il valileri tarafından, İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ve Umuma Hıfzıssıhha Kanunun 27’nci ve 72’nci maddesi kapsamında;21.03.2020 tarihi saat 24.00’den…
Daha sonra 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta tüm kişileri kapsayan bir sokağa çıkma yasağı…
Bu genelgelerde ve daha sonra yapılacak kapanmaların tamamında dayanak olarak kullanılan…
İl İdaresi Kanunu madde 11/C:…
“İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. (Ek cümle: 25/7/2018-7145/1 md.) Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.…
(Ek paragraf: 25/7/2018-7145/1 md.)Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hâllerde on beş günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilir; belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilir veya kısıtlayabilir ve ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilir.”…
Sokağa çıkma kısıtlamalarının gerekçelerinden biri olarak kullanılan madde 11/C’nin…
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27. maddesi: “Umumi hıfzıssıhha meclisleri mahallin sıhhi ahvalini daima nazarı dikkat önünde bulundurarak şehir ve kasaba ve köyler sıhhi vaziyetinin ıslahına ve mevcut mahzurların izalesine yarayan tedbirleri alırlar. Sâri ve salgın hastalıklar hakkında istihbaratı tanzim, sâri ve içtimai hastalıklardan korunmak çareleri ve sıhhi hayatın faideleri hakkında halkı tenvir ve bir sari hastalık zuhurunda hastalığın izalesi için alınan tedbirlerin ifasına muavenet eylerler.”…
Bu maddede gördüğümüz üzere herhangi bir sokağa çıkma düzenlemesi yoktur. Temel hak…
Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 72. maddesi:…
“57’nci maddede zikredilen hastalıklardan biri zuhur ettiği veya zuhurundan şüphelenildiği takdirde aşağıda gösterilen tedbirler tatbik olunur: 1- Hasta olanların veya hasta olduğundan şüphe edilenlerin ve hastalığı neşrü tamim eylediği tetkikatı fenniye ile tebeyyün edenlerin fennen icap eden müddet zarfında ve sıhhat memurlarınca hanelerinde veya sıhhi ve fenni şartları haiz mahallerde tecrit ve müşahede altına vaz’ı. 2- Hastalara veya hastalığa maruz bulunanlara serum veya aşı tatbiki. 3- Eşhas, eşya, elbise, çamaşır ve binaların ve fennen intana maruz olduğu tebeyyün eden sair bilcümle mevaddın fenni tathiri. 4- Hastalık neşreden haşarat ve hayvanatın itlafı. 5- Memleket dahilinde seyahat eden eşhasın icap eden mahallerde muayenesi ve eşyalarının tathiri. 6- Hastalığın sirayet ve intişarına sebebiyet veren gıda maddelerinin sarf ve istihlakinin men’i. 7- Dahilinde sâri ve salgın hastalıklardan biri zuhur eden umumi mahallerin tehlike zail oluncaya kadar set ve tahliyesi.”…
Daha önce de ifade edildiği gibi bu maddenin de sınırlamaları ölçülü, gerekli ve…
Son olarak sürecin nasıl yönetildiği ile alakalı birkaç noktaya değinmek gerekirse,…
Kapsayan Hürriyet Olarak Kişi Dokunulmazlığı: Türkiye’de ve Dünya’da Pandemi
Maske Zorunluluğu