Karar tarihi: 11.02.2016 …
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Tarım sigortasında, sigorta ettirenin sigorta güvencesi sağlamış olan kuruma dava açması halinde, poliçede dain-i mürtehin olarak belirtilen kişiden onay alınması
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi …
Esas No.: 2015/15726 …
Karar No.: 2016/1380 …
Taraflar arasında görülen davada ... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 03/09/2012…
Davacı vekili, 13.04.2010 tarihinde meydana gelen don olayında kayısı ağaçlarının…
Davalılar vekilleri, davanın reddini istemişlerdir.…
Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, 18.393,20 TL tazminatın olay tarihi olan 14/04/2010’dan…
Davalı... vekili bu kez karar düzeltme isteminde bulunmuştur.…
1-Yargıtay ilamında benimsenen gerektirici sebeplere göre, davalı ... Sigortaları…
2-Dava, bitkisel ürün sigortasından kaynaklanan tazminat istemine ilişkin olup, mahkemece…
SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı Tarım Sigortaları…
KARŞI OY…
Davacının maliki olduğu,...Köyü 102 ada 1 parsel ve 115 ada 239 parsel sayılı taşınmazlar…
Bitkisel Ürün Sigorta Poliçelerinde primin %50’si Devlet tarafından, %50’si ise sigortalı…
Sigortalı tarafından ödenmeyen primler için 1 aylık süre tanınmaktadır. Uygulamada, Bitkisel Ürün Sigorta Poliçelerinin ödenmeyen primleri için, poliçeyi…
Genel Şartların B.7 maddesinde de, tazminat ödeme tarihinde, muaccel hale gelen ve…
Bu halde öncelikle, rehin alacaklısından poliçedeki rehin kaydının niteliği ve dayanağının…
Poliçedeki dain-mürtehin kaydının sigorta primine ilişkin olmadığının anlaşılması…
Dava tarihinde yürürlükte bulunan TMK 879/1 maddesi ile yargılama sırasında yürürlüğe…
Uyuşmazlık, rehin hakkı sahibinin davaya muvafakat etmemesi durumunda nasıl bir yol…
Sayın çoğunluk, bu halde davacının aktif dava ehliyetinin bulunmadığı görüşünde ise…
TMK 879 ve TTK 1456 maddesi, sınırlı ayni hak sahibinin muvafakatinin bulunmamasını,…
Açıklanan gerekçe ile davalının karar düzeltme isteminin kabulü ile yerel mahkeme…
YORUM…
Bu kararda da Yargıtay, poliçede yer alan “dain-i mürtehin” kaydının, poliçede dain-i mürtehin olarak belirtilen kişi lehine sigorta parası (tazminatı) alacağı üzerinde “rehin hakkı” kuracağını ve bu sebeple de sigorta ettiren kişi tarafından, sigorta konusu değerin riziko sebebiyle zarara maruz kalması dolayısıyla, ödeme yapma istemini geri çeviren sigortacıya karşı açılacak davanın ancak dain-i mürtehin (rehin alacaklısı) buna onay vermekte ise dinlenebileceğini belirtmektedir. …
Olayda söz konusu olan bir tarım sigortasıdır. Karşı oy yazısına göre bu sigortanın yapılmasına aracılık etmiş olan kuruluş lehine poliçedeki dain-i mürtehin kaydı ile prim alacağını güvenceye bağlamak için rehin hakkı oluşturulmuştur. (Aradaki benzerlik nedeniyle, yukarıda incelemiş olduğumuz Yargıtay 11. Hukuk Dairesi’nin 2014/17480 E.; 2015/12327 K. sayılı 19.11.2015 günlü kararı altında yer alan yorumlarımıza da bkz.).…
Uyuşmazlık konusu olayda mevcut bilgiler ışığında en başta açıklığa kavuşturulması gereken iki husus öne çıkmaktadır:…
- Sigorta primi alacağı sigortacıya ait bir alacak olduğuna göre, kendisi yalnızca “aracı” (acente) olan (sigortacı olmayan) bir kuruluş lehine nasıl rehin kurulmuştur? …
- Medeni Kanunumuzda bir alacak üzerinde rehin kurulması için, alacaklı ile rehin hakkı sahibi olacak kişi arasında bir yazılı anlaşma yapılmasının şart koşulduğu dikkate alınırsa, acaba bu anlaşma kimle kim arasında yapılmıştır (ve bunun sonucunda geçerli bir rehin hakkı ortaya çıkmıştır)? …
Kararda ve karşı oy yazısında yukarıdaki sorulara yanıt aranmamış (doğal olarak da yanıt verilmemiş) ve bu sebeple de kanımızca doğruluğu kuşkulu bir sonuca varılmıştır. (Belirtelim ki, kooperatif eğer sigorta ettirene ait prim borcu kısmı için kredi vermiş ve bunun geri dönüşünü güvenceye bağlamak…
Geçerli bir rehnin söz konusu olduğunu varsayarsak, kararda o olasılığa ilişkin olarak yer alan değerlendirme de fikrimizce doğru değildir. Sigorta ettiren, sigorta parasının ödenmesi için sigortacıya karşı rehin alacaklısının onayına gerek olmaksızın dava açabilir. Bu davada verilecek kararın hüküm fıkrasında rehin alacaklısının hak ve çıkarları gereği gibi korunduğu takdirde, sorun çözümlenmiş olacaktır. …
Karşı oy yazısında şu açıklama mevcuttur: …
“TMK m.879 ve TTK 1456, sınırlı ayni hak sahibinin muvafakatinin bulunmamasını, sigorta tazminatının sigortalıya sadece ödenmesine engel görmüştür ki bu durumda mahkemece yine sigorta tazminatının sigortalıya ödenmesine karar verilmeli, hüküm fıkrasında ayrıca ödeme esnasında sınırlı ayni hak sahibinin muvafakatinin sağlanması hüküm altına alınmalıdır”.…
Kanımızca karşı oy yazısında önerilen hüküm fıkrasında “sigorta ettirene ödeme yapılmasına karar verilmesi fakat ödeme esnasında dain-i mürtehinin onayının sağlanması” çözümü doğru yönde önerilen bir çözümdür. Fakat yeterli değildir. Hüküm fıkrasının. Yargıtay 17. HD’nin 2012/13728 Esas; 2012/13118 Karar sayılı, 27.11.2012 günlü kararını incelerken önermiş olduğumuz gibi daha geniş olması lazımdır. Bu uyuşmazlıkta şu şekilde bir anlatım uygun olabilir: …