Yargıtay 15. Hukuk Dairesinin yerleşik kararlarına göre eser iş sahibinin arsası…
-
Git
: -
-
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü
Yayın tarihi: Eylül 1986
Sempozyumu tarihi: 14.02.1986
Sayfa: 79 - 85
Kemal Dayınlarlı
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
3)B.K. nun 360. Maddesinin 3. Fıkrası Hükmü
Eğer müteahhidin meydana getirdiği eser iş sahibinin arsası üzerinde yapılmış olup…
İş sahibinin arsası üzerinde yapılan eser:…
Yargıtay 15. Hukuk Dairesinin 1977/470 E., 1977/837 K.,…
8.4.1977 tarihli kararı:…
«Eser iş sahibinin kullanamıyacağı ve tüz&genlik {nısfet) kurallarına göre kabule zorlanamıyacağı ölçüde kusurlu veya sözleşme koşullarına aykırı değilse veya aykırılık kabulden çekinmeyi haklı kılacak şekilde önemli olsa bile iş sahibinin arsası üzerine bina yapılmış olmakla onun sökülüp kaldırılması çok zarar doğuracaksa sözleşmenin bozulması yerine eser karşılığını oluşturan bedelin indirilmesi yasaya uygun olur (B.K. 360/3)»(57)…
Yargıtay 15. Hukuk Dairesinin 1980/679 E., 1980/843 K.,…
2.4.1980 tarihli kararı:…
«Dâvacıların arsası üzerine yapılan inşaatın mahiyeti itibarı ile ref'i ve kal'i aşırı bir zararı mucip olacağından Borçlar Kanununun 360/3. delâletiyle Borçlar Kanununun 360/2. maddesince işlem yapılmalıdır. Dâvacılar sözleşmenin bozulmasını isteyemezler. İşin kıymetinin noksanı oranında-fiatın indirilmesi söz konusu olabileceğinden mütemerrit olan dâvâlı yüklenicinin binanın tümüne nazaran kusurlu noksan inşaatı oranında verilmesi gerekli olan arsa payı indirilmelidir»(58).…
«Bu açıklamalar da göstermektedir ki, M.K. 2/2. maddesindeki kuralla, Kanunun ve hakkın mutlaklığı kuralına istisna getirilmektedir. Ancak, bu kuralın tâliliği {yani ikinciliği) de gözetilerek; öncelikle her meseleye ona ilişkin kanun hükümleri tatbik edilecek; uygulanan kanun hükümlerinin adalete aykırı sonuçlara neden olabildiği bazı istisnaî durumlarda da 2/2. maddedeki kural, haksızlığı tashih edici bir şekilde uygulanabilecektir. O halde, içtihadı birleştirmeye konu meselelerin çözümünde izlenecek yol şöyle olmalıdır;…
Şayet, olayın niteliği {müteahhidin yapının tamamladığı kısmının kapsamı) ve özelliği (uyuşmazlığın yalnızca Borçlar Kanununun 106-108. maddeleri uyarınca çözümlenmesini) gerektiriyorsa; sözleşmenin feshinin bu hükümlerde öngörülen hukukî sonuçları doğuracağı tabiidir. Artık bu. durumlarda, inşaat sözleşmesinin müteahhidin edim borcu yönünden özelliği de sonucu etkilemez.…
Ancak, olayın niteliği ve özelliği (uyuşmazlığa 106-108. maddeler hükümlerinin uygulanmasının doğuracağı adalete aykırı sonuçlarının) haklı gösterdiği durumlarda, M.K. nun 2. maddesi hükmü gözetilerek, sözleşmenin feshinin (sürekli borç ilişkilerinde olduğu gibi) ileriye etkili sonuç doğuracağı kabul edilmelidir. Böyle bir çözümün sonucu olarak da, mütemerrit müteahhit; kısmî ifasının bedelini iş sahibinden ve iş sahibi de müteahhidin kusuruna bağlı tüm zararlarını müteahhitten talep edebilecekler ve bu suretle tarafların yararları arasında karşılıklı bir denge kurulmuş olacaktır.…
SONUÇ: İstisna sözleşmesinin bir türü olan inşaat sözleşmelerinde müteahhidin kendi kusuruyla işi muayyen zamanda bitirmeyerek temerrüde düşmesi nedeniyle sözleşmenin iş sahibi tarafından feshi halinde, uyuşmazlığın kural olarak B.K. 106-108. maddeleri hükümleri çerçevesinde çözümlenmesi gerekeceğine; ancak olayın niteliği ve özelliğinin haklı gösterdiği durumlarda, M.K. nun 2. maddesi hükmü gözetilerek sözleşmenin feshinin ileriye etkili sonuç doğuracağına; birinci ve ikinci toplantılarda 2/3 çoğunluk sağlanamadığından 25.1.1984 günlü üçüncü toplantıda çoğunlukla karar verildi»(59)…
Sadakat ve özen borcunun ademi ifaya etkisi…
Sadakat ve özen borcu dürüstlük kuralından kaynaklanmaktadır. Sadakat borcu sadece…
İfa esnasında özen borcu ile sadakat 'borcu içiçe bulunur. Borçlar Kanununun 356/1.…
Müteahhit yaptığı işde özen borcuna aykırı davranmışsa bu yüzden doğan zararı tazmin…
Genel olarak müteahhidin işin icrasında bir işçiden fazla özen göstermesi aranır.…
Borçlar Kanununda düzenlenen Sadakat ve Özen borcundan Müteahhidin Sorumluluğunun…
a) Müteahhidin inşaatı kendi yönetimi altında yürütme borcuna aykırılık;…
Müteahhit sadakat ve özen borcuna aykırı davranış nedeni ile inşaat sahibine zarar…
Yetkili olmadığı halde genel müteahhidin inşaat işini alt müteahhide bırakması, Borçlar…
b) İnşaatta kullanılan malzemeye ilişkin özen :…
İnşaatta kullanılan malzemeyi tedarik borcu sözleşmeye göre belirlenir.…
Malzeme müteahhit tarafından temin ediliyorsa müteahhit Borçlar Kanunu 357/1'e göre…
İş sahibinin malzemeyi temin etmesi halinde müteahhit malzemenin bozukluğunu veya…
Borçlar Kanunu 357/1 hükmü sadece müteahhidin sağladığı malzemenin ayıplı, bozuk…
c) Kontrol ve bildirim borcuna aykırı davranış :…