madde:

1
2
3
4
5
6
7
RG. 20.05.2022/31841
No.: 5593
Kurum: Cumhurbaşkanlığı
Kabul Tarihi: 19.05.2022
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 20.05.2022
Dosya olarak kaydet: PDF - WORD
Görüntüleme Ayarları:
Salt metin olarak göster (Kelime işlemcilere uygun görünüm)

Metnin ilk hali

Ekli “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Aracılığıyla Yaptıracağı Tarımsal Sulama Amaçlı Yapıların Finansman Maliyetlerinin Karşılanmasına İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasına; 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi ve Kâr Payı Destekli Fon Kullandırılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Aracılığıyla Yaptıracağı Tarımsal Sulama Amaçlı Yapıların Finansman Maliyetlerinin Karşılanmasına İlişkin Karar

Amaç

MADDE 1

(1) Bu Karar, tarımsal hasılayı artırmaya yönelik tarımsal sulama yapılarını ivedilikle milli ekonomiye kazandırmak üzere Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yaptırılan tarımsal sulama yapıları için oluşacak finansman maliyetlerinin karşılanmasına ilişkin hususları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Dayanak

MADDE 2

(1) Bu Karar, 27/12/2006 tarihli ve 5570 sayılı Kamu Sermayeli Bankalar Tarafından Yürütülen Faiz Destekli Kredi ve Kâr Payı Destekli Fon Kullandırılmasına Dair Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası, 18/12/1953 tarihli ve 6200 sayılı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Yürütülen Hizmetler Hakkında Kanun, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

Uygulama esasları

MADDE 3

(1) 2022 ve 2023 yılları yatırım programlarında yer almak ve ekli listede yer verilen işlerle sınırlı kalmak kaydıyla tarımsal sulama yapıları, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yaptırılabilir.

(2) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce uzun vadeli ödeme planına göre yaptırılan işlerin yapım maliyetleri (Toplu Konut İdaresi Başkanlığı hizmet bedeli dâhil) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü bütçesinden Toplu Konut İdaresi Başkanlığına, finansman maliyetleri ise gelir kaybı ödemeleri kapsamında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi Başkanlığı adına T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye ödenir.

(3) Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden temin ettiği yapım maliyeti tutarlarım, T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’den kullandığı finansman koşullarına bağlı olmak üzere T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye vadesinde ödemekle yükümlüdür. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’den sağlanan finansmana ilişkin olarak Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından ilgili yıl içerisinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığına aktarılan tutarın vadesinde ödenmemesi halinde oluşacak finansman maliyetinden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı sorumludur.

(4) T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından bu Karar kapsamında kullandırılan krediler nedeniyle oluşan gelir kaybı tutarları, kredilerin faiz tahakkuk tarihlerinde, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından uygulanmakta olan cari faiz oranları esas alınarak hesaplanır. Bu kapsamda kredi kullanan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı adına Hazine ve Maliye Bakanlığınca yapılan gelir kaybı ödemeleri, Bakanlık bütçesinin ilgili tertibine tefrik olunan ödenekten karşılanır.

(5) Ödemeler, T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin, bu Karar kapsamında kullandırılan kredilere ilişkin vade/hesap devresi/taksit vadesi sonuna kadar hesaplanan ve her ay kendi kayıtlarına göre kesinleşmiş gelir kaybı tutarlarını Hazine ve Maliye Bakanlığınca bildirilen formatta iletmesini müteakip gerçekleştirilir.

(6) Bu Kararda yer almayan hususlarda, 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu hükümleri ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’nin kredilendirme mevzuatı hükümleri uygulanır.

Destek ödemelerinin incelenmesi

MADDE 4

(1) Bu Karar kapsamında yapılan ödeme ve ödemeye ilişkin işlemler yıllık bazda Hazine Kontrolörleri Kurulunca incelenir. İncelemeler sonucunda düzenlenen raporlar ile yapılan tespitler Hazine ve Maliye Bakanlığı ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından esas alınır. Bu Karar kapsamında raporla tespit edilmiş lehte veya aleyhte tutarlar taraflarca faiz hesabı yapılmaksızın ödenir. Raporlar sonucu T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye fazla ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde fazla yapılan ödeme, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. tarafından raporla tespit edilen tutarın kendisine tebliğini takip eden 10 iş günü içerisinde Hazine ve Maliye Bakanlığının ilgili hesabına aktarılır/yatırılır. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.’ye eksik ödeme yapıldığının tespiti halinde ise eksik yapılan ödeme, Hazine ve Maliye Bakanlığınca ilgili yıl bütçesinde gelir kaybı için ayrılan ödenekten karşılanır.

(2) Gelir kaybı uygulamasının sona ermesini müteakip, raporla yapılan tespitler kapsamında, taraflar yükümlülüklerini birinci fıkrada belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yerine getirir.

Devam eden işler

MADDE 5

(1) Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yaptırılmasına başlanan tarımsal sulama yapılarının tamamlanmayan kısmı bakımından da bu Karar hükümleri uygulanır.

Yürürlük

MADDE 6

(1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 7

(1) Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Liste