Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
A. SİGORTANIN KAPSAMI
A.1. Sigortanın Konusu
(1) Bu sigorta ile Tarım Sigortaları Havuzu (Havuz) tarafından, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun 12’nci maddesine istinaden, Cumhurbaşkanı kararı ile ekimi yapılacak buğday ürününde; bu Genel Şartlar kapsamında teminat altına alınan hallere bağlı olarak meydana gelecek verim değişimi ve hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı gelir kaybı riski teminat altına alınır.
(2) Bu Genel Şartların uygulanmasında, Devlet Destekli Gelir Koruma Sigortası Tarife ve Talimatları dikkate alınır.
(3) Poliçeye esas idari birimlerin (köy veya mahalle vs.) belirlenmesinde T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) kayıtları esas alınır. UAVT sistemi kayıtlarından kaynaklanan farklılıklar nedeniyle Tarım Sigortaları Havuzunun herhangi bir sorumluluğu yoktur. UAVT Kayıtları esas alınarak yapılan işlemlere ilişkin itirazlar, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından değerlendirilir.
A.2. Tanımlar
a) Beklenen Verim: Parselin, Havuz kayıtlarında yer alan son beş yıla ait verimlerin ortalamasını, parselin sigorta kayıtları yok ise, olmayan yıllar için parselin bulunduğu köyün, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verim bilgilerinden yararlanılarak bulunan ve Havuz sisteminde uygulamada olan Köy Bazlı Kuraklık Verim Sigortası’ndaki kuru alanlar için “Köy Bazlı Verimler” ile bu verimlerden faydalanılarak sulu alanlar için bulunacak parselin ortalama verimini ifade eder.
b) Beklenen Fiyat: Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü (TMO) buğday alım baremlerine göre Konya Ticaret Borsası tarafından buğday ürününün ekmeklik ve makarnalık çeşitleri için bir önceki ekim sezonu temmuz ve ağustos aylarında açıklanan ürün birim fiyatının ortalamasının, ekonomik veriler dikkate alınarak güncellenmesi sonucu bulunan TL/Kg cinsinden değeri baz alınarak Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu tarafından belirlenen fiyatı ifade eder.
c) Beklenen Gelir: Sigortalı parselde beklenen verim değeri ile beklenen fiyatın çarpılması sonucu oluşan geliri ifade eder.
ç) Gerçekleşen Verim: Tarım Sigortaları Havuz eksperi tarafından sigortalı parselde, hasat döneminde belirlenen verimi ifade eder.
d) Gerçekleşen Fiyat: TMO buğday alım baremlerine göre Konya Ticaret Borsası’nda buğday ürününün ekmeklik ve makarnalık çeşitleri için hasat yılının temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşen ürün birim fiyat ortalamasını ifade eder.
e) Gerçekleşen Gelir: Sigortalı parselde gerçekleşen verim değeri ile gerçekleşen fiyatın çarpılması sonucu oluşan geliri ifade eder.
f) Korunan Gelir: (c) bendinde tanımlanan beklenen gelirin %70’i alınarak oluşan geliri ifade eder.
A.3. Teminat Kapsamı
A.3.1. Teminat Kapsamındaki Haller
(1) Bu sigorta ile ekimi yapılacak buğday ürününde; kuraklık, don, sıcak rüzgar, sıcak hava dalgası, aşırı nem, aşırı yağış, dolu, rüzgâr, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını, yabani hayvan ve buna benzer nedenlerden kaynaklı verim değişimi ve hasat sonrası oluşan ürün fiyatının beklenen fiyattan farklı olması nedenlerine bağlı gelir kaybı riski teminat altına alınır.
A.3.2 Teminat Kapsamındaki Ürünler
(1) Bu sigorta ile buğday ürününün ekmeklik ve makarnalık çeşitleri ile isteğe bağlı olarak bu ürünün sap kısmı teminat kapsamına alınır.
A.4. Sigorta Bedeli
(1) Sigorta bedeli ürünün beklenen verimi, beklenen fiyatı ile poliçede belirtilen Tarım ve Orman Bakanlığı kayıt sistemine kayıtlı ekili alanın çarpımından oluşur.
(2) Sigorta bedeli ile ilgili diğer hususlar, tarife ve talimatlarda belirtilen esaslara göre belirlenir.
A.5. Teminat Dışında Kalan Unsur ve Haller
(1) Üretim sürecinde aşağıda belirtilen haller nedeniyle meydana gelen gelir kayıpları sigorta teminatının dışındadır.
a) Sigortalının genel olarak tarım tekniğine uygun kabul edilen tarımsal uygulamaları yerine getirmemesinden kaynaklı kayıplar,
b) Yabancı ot, hastalık ve zararlılar ile eksik ve yanlış uygulamalardan kaynaklanan kayıplar,
c) Kuru tarım alanının, sulu tarım alanı olarak kaydedilmesinden kaynaklanan kayıplar,
ç) Sigorta ettirenin/sigortalının veya fiillerinden sorumlu olduğu kişilerin kastından kaynaklanan kayıplar,
d) Su baskınlarını önlemek amacıyla yapılan engeller ile göl, nehir, çay, dere ve kanallar arasında kalan arazilerdeki ürünlerde meydana gelen kayıplar,
e) Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu, nükleer atıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden kaynaklanan radyasyon veya radyoaktivite bulaşmalarının ya da bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu kayıplar (Bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım olayını da kapsar),