Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Sağlık Bakanlığı
Kabul Tarihi:
18.01.2023
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
18.01.2023
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : B.10.1.HSK.0.13.00.00 Konu: Kızamık Bilim Danışma Kurulu Kararları
... VALİLİĞİNE
(Halk Sağlığı Müdürlüğü)
İlgi: 11.01.2013 tarihli ve 3415 sayılı yazımız
Bazı illerimizde görülen yurtdışından importe ve importe vakalarla ilişkili kızamık vakaları sebebiyle Kızamık Bilim Danışma Kurulu, 7.1.2013 tarihinde durumu tekrar değerlendirerek hastalık kontrol stratejileri kapsamında aşağıdaki tavsiye kararlarını almış ve Bilim Kurulu tarafından daha sonra belirlenecek bir tarihe kadar söz konusu kararlar, Makamın 10.01.2013 tarihli ve 2728 sayılı Makam Oluru ile uygulamaya girmiştir. Bu kararlar;
1. Tüm illerimizde ana sınıflarındaki çocuklar aşılanmalıdır. Yapılan aşılar düzenli şekilde kaydedilmelidir.
2. Kızamık aşısının ilk dozunun (KKK şeklinde) 9. aya çekilmesine karar verilmiştir. 9 aydan büyük ve 12 aydan küçük olan tüm bebeklere KKK aşısı uygulanmalıdır Bu doz rutin aşı şeması içerisindeki doz yerine geçmediğinden; (kızamık aşısı uygulamasından en az dört hafta sonra olacak şekilde) 12. ay dolduktan sonra KKK aşısı tekrarlanmalıdır.
3. Aşı kartı veya AHBS üzerinden 1-4 yaş kohortunda eksik aşılanma durumu kontrol edilerek kaydedilmiş bir doz aşısı olmayanlara bir doz KKK aşısı uygulanmalıdır.
4. Aşılamadan sonra, döküntü ortaya çıkabilir. Bu durumda, döküntü hafifse, ateş ve üst solunum yolu semptomları gibi diğer bulgular eşlik etmiyorsa ve vakalarla epidemiyolojik ilişki saptanmamışsa, kişinin üç gün sonra tekrar değerlendirilmesi; semptomlar geçmiş ise vaka olarak kabul edilmemesi, semptomlar devam ediyorsa, kişinin laboratuvar testleriyle değerlendirilmesi gereklidir. Aşı etkisi olduğu düşünülen tüm vakalar için virüs izolasyonu ve sekanslama sonucu beklenmeksizin temaslı takibi ve temaslı aşılaması çalışmasına başlanmalıdır.
5. Aşağıdaki durumlarda; ayda iki kez olacak şekilde virüs izolasyonuna yönelik çalışmalar (nazofarengeal sürüntü ve idrar örneği alınması) yürütülmelidir. Aşağıdaki kriterler söz konusu ise virüs izolasyonu için numune alınmalı, bu vakaların dışındaki olası kızamık vakaları için sadece serum örneği alınmalıdır.
i. Son üç ay içerisinde vaka görülmeyen bir ilçede yeni vaka saptanması durumunda,
ii. Şu ana kadar sporadik vaka tespit edilen ilçelerde kümelenme görülmesi durumunda
iii. Aşı ile ilişkili olduğu düşünülen durumlarda
iv. Hastalığın şiddeti ve komplikasyonları sebebiyle hastanede yatmakta olan vakalarla karşılaşılması durumunda
v. Yurtdışından importe olduğu düşünülen vakalar söz konusu olduğunda virüs izolasyonu için numune alınmalıdır.
6. Tüm sağlık çalışanlarının, kendi sağlıkları ve hastalarının sağlıkları açısından KKK aşısı olmaları gereklidir. Aşılama öncesinde serolojik değerlendirmeye gerek yoktur. Aşı en az bir ay ara ile iki doz olarak uygulanmalıdır. Tek doz aşısı olanlara bir doz aşı uygulanması yeterlidir.
7. Yenidoğan ve bağışıklık sistemi baskılanmış olan hastaları takip eden servis çalışanlarının aşılanmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca, bu personelin aşılanma sonrasında, hizmetten geri çekilmesine de gerek yoktur.
8. Artan vaka sayıları dikkate alındığında; 6 aydan küçük bebek temaslılar için yürütülmekte olan İVİG (intravenöz immüngiobulin) uygulamasının devam etmesine karar verilmiştir. İVİG uygulaması sonrasında, üç ay süresince herhangi bir canlı aşı uygulanmamalıdır.
9. Tüm illerde, özellikle vaka görülen bölgelerdeki okul aşılamalarının hızla tamamlanması gereklidir.
9-12 ay ve 1-4 yaş aşılaması aile hekimleri tarafından ilgili bebek ve çocuklar Aile Sağlığı Merkezlerine davet edilerek yürütülecektir. Uygulanan aşıların Aile Hekimliği Bilgi Sistemine (AHBS) girilebilmesi için Sağlık Kodlama Referans Sunucusu (SKRS)'de yeni bir doz eklenmiştir. AHBS'de güncelleme yapılarak 9-12 ay arası uygulanan aşıların Takvim Dışı KKK aşısı şeklinde veri girişinin AHBS'ye yapılması, ayrıca aile hekimleri tarafından Türkiye Sağlık İstatistikleri Modülü (TSİM)'e herhangi bir veri girişi yapılmaması gerekmektedir. Yapılan bu aşı performans uygulamasına dahil değildir. Bu yaş grubuna uygulanan tüm aşılar TSİM'ne toplum sağlığı merkezleri tarafından kaydedilecektir. 9-11 ay yaş grubu için TSİM'de gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
İlgi yazımızda belirtilen riskli bölge aşılaması çalışmalarına titizlikle devam edilmeli ve Müdürlüklerce bulaşıcı hastalıklar ve aşıyla ilgili birimlere, ihtiyaç halinde, teknik personel desteği yapılmalıdır. Halk Sağlığı Müdürü, programın yürütülmesinden ve hedeflere ulaşılmasından birinci derecede sorumludur.
Konu hakkında, en kısa sürede sahanızın bilgilendirilerek uygulamaya başlanması ve yukarıda belirtildiği biçimde bildirim yapılması hususlarında gereğini önemle arz ederim.