Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 24205837-243.01/
Konu : 2090 Sayılı Kanun Hakkında Genelge
2090 Sayılı Kanuna ait “Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Yönetmelik 27 / 08 / 2006 tarih ve 26272 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, meydana gelen afetlerde bu Yönetmelik hükümleri uygulanacaktır. Bu çerçevede yapılacak yardım çalışmalarında aşağıdaki maddeler esas alınacaktır.
I-TESPİT ÇALIŞMALARI
1- Tarım alanlarında, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında yada 2090 sayılı Kanun kapsamında meydana gelen afetlerle ilgili hasar tespit çalışmaları yapılacak ve Ek-7 formatında Bakanlığımıza faks ve resmi yazı ile gönderilecektir.Tarım Sigortaları kapsamında olan afetler için Bilgi Notu (Ek-7) başlıklı, 2090 sayılı Kanun kapsamındaki afetler için de Afet İhbar Formu (Ek-7) başlıklı olarak gönderilecektir.
Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun Yardım ve Borç Ertelemesi ile ilgili 17 inci maddesinde belirtilen; “Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20/6/1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamaz.” hükmü uygulanacaktır..
Hazırlanmakta olan “2090 Sayılı Kanun ve 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu Kapsamındaki Tarım Afet İzleme ve Bilgi Sistemi” kısa süre sonra devreye girecektir. Sistemin devreye girmesini müteakip Bakanlığımız İl/İlçe çalışanlarına ilgili sistem kullanımı hakkında Hizmet İçi Eğitimler düzenlenecektir. Bu sistem ile İllerde meydana gelen doğal afetlerin Bakanlığımız İl/İlçe çalışanları tarafından sisteme girişi web tabanlı yazılım programı üzerinden yapılması sağlanacaktır. Oluşturulacak bilgi sistemi sayesinde meydana gelen tarımsal afetler sonucu oluşan hasarlar ülke genelinde izlenebilecektir.
2- Herhangi bir doğal afetin meydana gelmesi halinde; afete maruz çiftçilerin, köy muhtarlığının yazılı veya sözlü müracaatı ve kamu görevlilerinden alınacak bilgi esas olmak üzere; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüğünce derhal ön tespit çalışması yapılacak ve Afet İhbar Formu (Ek-7 2090 sayılı Kanun kapsamında Afet İhbar Formu. Tarım Sigortaları kapsamında Bilgi Notu) doldurularak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün (0 312) 258 79 53 no'lu faksına gönderilecektir.
3- Büyük bir afetin meydana gelmesi halinde, Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü ile Müsteşarlık Makamına da afet hakkında faksla bilgi verilecektir.
4- Afet ihbar tarihinden itibaren, en geç bir hafta içerisinde illerde “Vali Olur’u”, ilçelerde “Kaymakam Olur'u” ile İl ve İlçe Hasar Tespit Komisyonları oluşturulacaktır.
a) Komisyonun üyeleri, Yönetmeliğin 9’uncu Maddesine göre belirlenecektir.(Mülga Destekleme Şube Müdürlüğü yerine Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü yer alacaktır.)
Komisyon Başkanı lüzumlu gördüğü hallerde; Yönetmeliğin 9'uncu Maddesinde belirtilen kuruluşlar dışındaki kurum ve kuruluş yöneticilerini. “müşavir üve” olarak komisyona dahil edebilir.
b) İl ve İlçe Komisyonlarının eksiksiz toplanması sağlanacaktır.
c) T. C. Ziraat Bankası şubelerinin bulunmadığı yerlerde, söz konusu bankanın mahallindeki merkez şube müdürünün görevlendireceği bir yetkili komisyona katılacaktır.
d) Komisyon ilk toplantısında, afet mahallinde yapacağı çalışmayı bir takvime bağlayacak ve ilgili muhtarlıklara en seri şekilde bilgi verecektir. Çalışma takvimi en az 7 gün süre ile köylerde ilan edilecektir.
Bu ilanların yapıldığına dair tutanak, köy ihtiyar heyetince; mahallinde hasar tespit çalışmalarının yapıldığına dair tutanak ise, komisyon üyeleri ve ilgili muhtarlıklarca birlikte düzenlendikten sonra imzalanacaktır.
e) Kanun uygulamalarından yararlandırılacak çiftçilerin varlıklarının ve diğer gelirlerinin belirlenmesi için, hasar tespiti esnasında;
- Çiftçilerin ekili / dikili alanları ve hayvan varlığı, tarımsal amaçla kullandıkları araçlar / tesisler,
- Çiftçilik dışındaki gelirleri ( SSK, Bağ Kur, Emekli Sandığı, kira gelirleri, ticari kazançlar vb.) bilgilerini içeren “Afetten Zarar Gören Çiftçinin Tarımsal Varlığı ve Diğer Gelirlerine Ait Beyanları bir liste halinde muhtarlar tarafından onaylanarak Komisyona teslim edilir.
Komisyon çiftçilerin varlıklarının tespitinde;
• Arazileri için tapularını veya Çiftçi Kayıt Sisteminde yer alan tapu kayıtlarını esas alacaktır.
• Üreticilerin hasar tespitleri değerlendirilirken, sahip oldukları üretim alanının belirlenmesinde kadastro gören alanlarda tapu senedi, kadastro girmemiş alanlarda ise Çiftçi Kayıt Sistemindeki kayıtlar ile Belediye Emlak Servisindeki kayıtlardan yararlanılacaktır. Hazine arazisi üzerinde ecr-i misille üretim yapan üreticiler ise ekim yaptıkları arazi için, bedelini yatırdıklarına dair makbuzlarını beyan etmeleri halinde değerlendirmeye alınacaktır.