Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 67105415-010.06.01/ 160279
Konu : Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS)
81 İL VALİLİĞİNE
(İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü)
GENELGE
2019/1
İlgi : Başbakan Yardımcılığının 24.06.2015 tarihli ve 31026911-13887 sayılı Afet Tehlike Haritaları Hakkındaki 2015/5 Nolu Genelge yazısı.
Ülkemizin, coğrafi konumunun ve son yıllarda yaşanan iklim değişikliği etkilerinin de sonucu olarak afetselliğinin yüksek olması, her yıl önemli miktarda can ve mal kaybına neden olmaktadır. Meydana gelen afetlerin zaman zaman birbirini tetiklemesi ve oluşan zararların artarak devam etmesi, afetlerin bütünleşik olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koymuş ve afet yönetiminde yeni anlayışların benimsenmesini zorunlu hale getirmiştir.
Geçmişte yaşanan afetlerden edinilen tecrübeler sonucu, afetlerin zararlarının en aza indirilmesinin, afet öncesi tehlike ve risklerin belirlenerek bu risklere karşı gerekli tedbirlerin alınması ile mümkün olduğu görülmüştür.
5902 sayılı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un mülga 18 inci maddesi ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “ İlin afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirlemek, afet ve acil durum hazırlıklarını yapmak” hükmü gereğince, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından ilgi Genelge ile 2015 yılında konuyla ilişkin çalışmalara başlanmıştır. Söz konusu hüküm 15.07.2018 tarihli ve 30479 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum Ve Kuruluşlar İle Diğer Kurum Ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkındaki 4 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin “İl afet ve acil durum müdürlükleri” başlıklı 52 nci maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi ile tekraren ifade edilmiş olup, yürürlüğünü sürdüren bahsi geçen hüküm uyarınca anılan çalışmalara devam edilmektedir.
İlgi Genelge ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerinde İl Afet Tehlike Haritaları Hazırlama Komisyonu oluşturulmuştur. Bu komisyonlar tarafından illere ait afet envanterleri araziden toplanarak Afet Yönetimi ve Karar Destek Sistemi (AYDES)’ne kaydedilmiştir. Sayısallaştırılan envanterler kullanılarak masaüstü Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) yazılımları ile heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetlerine ait duyarlılık haritaları hazırlanıp Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına iletilmiştir. Gelinen noktada ihtiyaçlara binaen, tehlike haritalarının farklı modeller kullanılarak daha kolay ve hızlı bir şekilde doğruya en yakın olarak hazırlanması, hazırlanan haritaların aynı platformda tutulması ve paylaşılması amacıyla web tabanlı Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) Projesi yürütülmektedir.
Afet Risk Azaltma Sistemi (ARAS) ile afet tehlike ve risklerinin analiz edilmesi ve sonuçlarının kullanıma sunulması amaçlanmaktadır. Sistem, sürekli gelişimi sağlanarak güncellenecektir.
Tüm bu iş ve işlemlerin yapılması esnasında İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri aşağıda yer alan usul ve esaslar çerçevesinde hareket edecektir:
1. Sistemin Kullanımı
1.1 ARAS Sistemi, illerde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce belirlenen ve Başkanlıkça yetki verilen İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personeli tarafından kullanılacaktır.
1.2 İl Müdürlükleri adına, sistem üzerinden yapılan iş ve işlemleri yürütmek üzere görevlendirilecek sistem kullanıcılarının isimleri, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına resmi yazı ile bildirilecektir.
1.3 Sistem içerisinde Başkanlık merkez personeli ve il personelleri ayrı ayrı yetkilendirilmiştir. Başkanlık personeli tüm Türkiye için işlemleri (haritaların kontrolü, onayı, iadesi, yayından kaldırılması, kullanıcı ekleme-çıkarma) yapmaya yetkilidir.
1.4 Her il kullanıcısı, çalıştığı il sınırları içerisinde analiz yapmaya yetkilidir.
1.5 Envanterlerin oluşturulmasından, güncellenmesinden, gerekli ve ilgili haritaların üretilmesinden ve il hakkındaki verilerin paylaşımından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü sorumludur.
2. Genel Esaslar
2.1 Heyelan, kaya düşmesi ve çığ afet envanter verilerinin AYDES’e girişleri yapılacaktır. Afet envanterinin güncelliği ve doğruluğundan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü sorumludur.
2.2 AYDES’e girilen envanter verileri üzerinden duyarlılık ve tehlike haritaları üretme çalışmaları ARAS üzerinden yapılacaktır.
2.3 İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri arazide heyelan, kaya düşmesi ve çığ afetlerine ait envanter bilgilerini toplama, sayısallaştırma ve güncelleme çalışmalarına devam edecektir.
2.4 Kullanıcılar, sistem üzerinden hazırladıkları heyelan, kaya düşmesi ve çığ duyarlılık haritalarını “İl Duyarlılık Haritası” yapılmak üzere sistem üzerinden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına gönderecektir.
2.5 Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü kullanıcısı tarafından sistem üzerinden Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığına “İl Duyarlılık Haritası” olarak sunulan haritayı, merkezi ulusal harita katmanında yayınlayacak veya düzeltilmek üzere iade edecektir.