Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü
SAYI:B.07.0.GEL.0.61/6152-1
EK MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ
İÇ GENELGESİ
Seri No: 1
...............................VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Gelir Müdürlüğü)
26.11.1999 tarihli ve 4481 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 ve 6 ncı maddelerinde yer alan tarifelere göre vergiye tabi olan ve bu Kanunun yayımlandığı tarihte ilgili sicilde kayıtlı bulunan taşıtlardan, münhasıran yolcu ve yük taşıma faaliyetinde bulunanların taşımacılık faaliyetinde kullandıkları taşıtlarının, ek motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Bu hükme göre, taşıtların;
a) Faaliyetleri münhasıran yolcu ve yük taşımacılığından ibaret bulunan gerçek
veya tüzel kişilere ait olması,
b) Bu kişiler tarafından taşımacılık faaliyetinde kullanılması,
halinde, ek motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır.
a) Faaliyetleri münhasıran yolcu ve yük taşımacılığı
ndan ibaret bulunan gerçek
veya tüzel kişilere ait olması :
Ek motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanacak taşıtlarda aranacak ilk husus, bu taşıtların, faaliyetleri münhasıran yolcu ve yük taşımacılığından ibaret bulunan gerçek ve tüzel kişilere ait olması ve işletmeye dahil bu taşıtların, işletmelerin mevcudiyet ve faaliyetlerinin özünü oluşturmasıdır.
Buna göre, ek motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanması açısından işletmenin faaliyet konusu, belirleyici ana unsur niteliğinde olacaktır. Dolayısıyla,mevcudiyetleri ile "münhasıran yolcu ve yük taşımacılığı" faaliyetinin oluşmasını sağlayan taşıtlar istisna kapsamında değerlendirilecektir.
Bu nedenle, faaliyet konusu sadece yolcu ve yük taşımacılığından ibaret olan işletmelerin yukarda belirlenen niteliklere sahip taşıtları için ek motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulanacaktır.
Ancak , yolcu ve yük taşıma faaliyetinin yanı sıra başka bir işle uğraşılması durumunda , işletmeye dahil taşıtlarla yolcu ve yük taşımacılığı yapılsa dahi bu taşıtlar için ek motorlu taşıtlar vergisi istisnası sözkonusu olmayacaktır.
Buna göre, oto kiralama faaliyetinde (Rent-a-car) bulunanların yolcu taşıma amacı ile kiraya verdikleri taşıtları, münhasıran yolcu taşımacılığı faaliyeti kapsamında mütalaa edildiğinden ek motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmayacaktır. Ayrıca, sahibi bulunduğu tankerle sadece akaryakıt nakli faaliyetinde bulunan kişinin de yük taşımacılığı faaliyetinde bulunduğu bu aracı ek motorlu taşıtlar vergisine tabi olmayacak ancak, aynı kişinin akaryakıt alım satım faaliyetinde bulunması halinde bu araç ek motorlu taşıtlar vergisine tabi olacaktır.
b) Taşıtların taşımacılık faaliyetinde kullanılması,
Ek motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanacak taşıtlar için aranan diğer husus ise söz konusu taşıtların yolcu ve yük taşıma faaliyetinde bulunanlar tarafından yine, yolcu ve yük taşıma faaliyetinde kullanılmasıdır. Münhasıran yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetinde bulunulmakla beraber, yolcu ve yük taşıma faaliyeti dışındaki amaçlarla kullanılan taşıtların bu vergiye tabi tutulması gerekmektedir.Bu çercevede yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan firmaların personelinin kullanımına tahsis ettiği taşıtlar ek motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulacaktır.
Diğer taraftan, münhasıran yolcu ve yük taşıma faaliyetinde bulunanların Finansal Kiralama Kanunu kapsamında kiraladıkları taşıtların, finansal kiralama şirketleri tarafından münhasıran yolcu ve yük taşıma faaliyetinde kullanıldığının tevsik edilmesi halinde bu taşıtlardan dolayı finansal kiralama şirketlerinin ek motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmaması gerekmektedir.
Ancak, finansal kiralamaya konu olan taşıt, faaliyet konusu münhasıran yolcu ve yük taşıma faaliyeti bulunmayan kişiler tarafından yolcu ve yük taşıma işinde kullanılsa dahi kiraya verilen bu taşıtlardan dolayı finansal kiralama şirketlerinin ek motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulması gerekmektedir.
2.12.1999 tarih ve 1999/5 Seri No.lu Uygulama İç Genelgesinin 8 inci bölümünde, istisna ve muafiyetlerden yararlanacak mükelleflere herhangi bir zorluk çıkarılmaması amacı ile bu aşamada ilgililerin istisna ve muafiyet kapsamında bulunduklarına ilişkin dilekçelerinin yeterli olacağı belirtilmiştir.
Bu nedenle, 1 Seri No.lu Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğinin "II - İstisna ve Muafiyet" bölümünün (a) paragrafında belirtilen "Varlıklarının en az yüzde onunu kaybedenlerin taşıtları " için ilgililerin, istisna ve muafiyet kapsamında bulunduklarına ilişkin verdikleri dilekçeleri yeterli olacaktır. Söz konusu mükellefler bilahare kendilerinden talep edilmesi durumunda varlıklarının en az yüzde onunu kaybettiklerini il ve/veya ilçe il idare kurulu kararları ile tevsik edeceklerdir.