ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 137/3
Kurum: Adalet Bakanlığı
Kabul Tarihi: 14.01.2010
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 14.01.2010
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Konu :İşyurtları Uygulamaları.
GENELGE NO
137/3
Bu Genelge, ceza infaz kurumu işyurtlarında, mevzuat hükümleri çerçevesinde merkez ve taşra teşkilatındaki işlemlerin yürütülmesinde birlikteliğin sağlanması, uygulamada meydana gelebilecek tereddüt ve hataların giderilmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Ceza İnfaz Kurumu İşyurtları Mevzuatı
I- İşyurtları Kurumunun hukuki yapısı
(1) İşyurtları Kurumu, 4301 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunun Kuruluş ve İdaresine İlişkin Kanun ile Adalet Bakanlığına bağlı bir kuruluş olarak kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip bir kurumdur.
(2) İşyurtları Kurumu, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununda merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri içerisinde, (II) sayılı cetvelde, özel bütçeli idareler arasında gösterilmiştir.
(3) 4301 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde, "Hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarının korunup geliştirilmesi veya bir meslek ve sanat öğrenmeleri amacına yönelik olarak çalışmalarını sağlamak üzere; işyurtları açmak ve bunların bütün mali ve idari işlerini bir merkezden düzenlemek ve yönetmek amacıyla Adalet Bakanlığına bağlı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu kurulmuştur" hükmüyle kuruluş amacı açıklanmıştır.
(4) Kuruluş amacında belirtilen "işyurtları" kavramı; 4301 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde, "İşyurtları, hükümlü ve tutukluların meslek ve sanatlarını koruyup geliştirmek veya bunlara bir meslek ve sanat öğretmek, bu suretle üretilen ekonomik değerleri pazarlamak için ceza infaz kurumları ile tutukevleri bünyesinde oluşturulan tesis, atölye ve benzeri ünitelerdir." şeklinde tanımlanmıştır.
II- İşyurtlarında ihale yetkilisi
(1) Ceza infaz kurumu müdürü, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük’ün 19 uncu maddesi uyarınca aynı zamanda işyurdu müdürüdür. Birinci derece imza yetkisine sahip ihale ve harcama yetkilisidir.
(2) Ceza infaz kurumu müdürünün izin ve rapor gibi nedenlerle görevinden ayrılması halinde işyurdu müdürlüğü ihale ve harcama yetkilisi görevi işyurdu müdürü tarafından resmi bir yazı ile uygun bulunan ceza infaz kurumu ikinci müdürlerinden birine verilecektir.
İKİNCİ BÖLÜM
Bütçe, Muhasebe ve Parasal Sınırlar
I- İşyurtları Kurumu ve işyurtları bütçeleri
(1) İşyurtları Kurumu ve işyurtları bütçeleri 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yanı sıra Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu ve İşyurtlarının İdare ve İhale Yönetmeliğinin "iş programı ve bütçe" başlığını taşıyan 9 uncu bölümdeki esaslara göre düzenlenecektir.
(2) Söz konusu bütçenin hangi esaslara göre düzenleneceği, incelenmesinden onaylanarak iade edilmesine kadar izlenecek yolun açıklanacağı genel yazı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İşyurtları Daire Başkanlığınca hazırlanarak her yıl işyurtlarına gönderilecektir.
II- Hükümlü ve tutuklu gündelikleri
(1) 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 29 uncu, 4301 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunun Kuruluş ve İdaresine İlişkin Kanun’un 8 inci, Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzük'ün 96 ncı, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu ve İşyurtlarının İdare ve İhale Yönetmeliği’nin 23 üncü maddelerine göre işyurtlarında çalışan hükümlü ve tutuklulara gündelik ödenmektedir.
(2) Açık ve kapalı ceza infaz kurumu işyurtlarında çalıştırılan hükümlü ve tutuklular için her ay sonunda düzenlenen matbu ücret bordrosu üzerinden gerekli tahakkukun yapılıp, damga vergisi kesintisinin belirlenmesinden sonra bakiyesinin kendilerine ödenmek üzere emanete alınan kişisel para hesabına aktarılması, işyurtlarında çalıştırılan hükümlü ve tutukluların sigorta işlemlerinin zamanında yerine getirilmesi gerekmektedir.
III -İşyurtlarının kendi bütçelerinden yapacakları harcamalar
(3) 4301 sayılı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumunun Kuruluş ve İdaresine İlişkin Kanun ile kurulan ceza infaz kurumu işyurtları kendi bütçelerinden mal ve hizmet alımı ile yapım işleri ihalelerini 4734 sayılı Kamu İhale Kanun’u ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nun yanı sıra Kamu İhale Kurumu tarafından yayımlanan karar ve tebliğlere, bunlar dışında kalan satım, kiraya verme, trampa ve mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ile ilgili ihaleleri 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve bu Kanun’a dayanılarak çıkarılan Döner Sermayeli Kuruluşlar İhale Yönetmeliği hükümlerine göre yerine getireceklerdir.
(4) 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 55,56,57 ve 58 inci maddeleri ile Bakanlığımızın 08/05/2006 tarihli genel yazısının 10 uncu maddesine göre İç Mali Kontrol ve Ön Mali Kontrolün sağlanması için, ihale kanunlarına tabi olsun veya olmasın harcamayı gerektirecek her türlü taahhüt evrakı ve sözleşme tasarılarından tutarı mal ve hizmet alımlarında 500.000,00 TL’sını aşanlar kontrol edilmek üzere Başkanlığımıza gönderilecek, aşmayan işlemler ise doğrudan muhasebe yetkilisine gönderilecektir. (Bu tutarlara KDV dahil değildir.)