Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
07
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
22.10.2014
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
22.10.2014
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 69500404.010-07
Konu : Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları (KSK) Çalışma Talimatı
Bakanlığımız tarafından yetkilendirilen kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarının (KSK) 07.12.2010 tarih ve 27778 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik” hükümlerine göre yapılması gereken iş ve işlemler aşağıda belirtilmiştir. Bu çerçevede;
1. Yönetmeliğin “KSK’ların yetkilendirilmesi için istenen belgeler” başlıklı 19 uncu maddesi kapsamındaki istenilen belgeleri Bakanlığa ibraz eden kuruluşlar İyi Tarım Uygulamaları Komitesinin Karar’ı ve Müsteşarlık Makamının onayı ile onay tarihinden itibaren 2 yıllık süre ile İyi Tarım Uygulamalarında Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu olarak yetkilendirilir. Ayrıca, yetki süreleri dolmadan en az bir ay önce yetki sürelerini uzatmak üzere başvurmalıdırlar. Süre uzatımında Ek-1’e uygun başvuru dilekçesini ve eklerini Bakanlığa ibraz etmesi gerekmektedir.
2. İyi Tarım Uygulamaları Komitesi Kararı Müsteşarlık Makamının onayından sonra yürürlüğe girer. Müsteşarlık Makamının onayından önce Komite Kararı uygulanamaz.
3. KSK tarafından gerçekleştirilecek kontrollerde kullanılacak uygunluk kriterleri ile kontrol noktaları Bakanlıkça belirlenir. Bu kapsamda yetkilendirilmiş olan KSK’lar kontrol noktaları ve uygunluk kriterlerinin yayınlandığı/revize edildiği tarihten itibaren 1 ay içinde uyacaklarına dair taahhütnameyi Bakanlığa gönderirler.
4. KSK, Yönetmelik’in 8 inci maddesinde belirtilen sürelerde kontrol faaliyetlerini gerçekleştirir. Kontrol noktalarının yer aldığı formda bulunan açıklamalar sütunu, kontrol noktalarının ayrıntılı cevaplarını kapsar.
5. Yönetmeliğin 18 nci maddesi 1 nci fıkrası gereğince; KSK’ların en az bir kontrolör ve bir sertifikeri tam zamanlı olarak istihdam etmesi gerekmektedir. KSK, kontrolör ve sertifikerle yapacağı iş akitlerinde ve işten çıkartmalarda bu konuyu dikkate alması gerekmektedir.
6. KSK tarafından yapılan kontrollerde, Kontrolör tarafından kapsam dışı bırakılan kontrol noktalarının gerekçesi açıklamalar bölümünde yazılmak zorundadır. İyi Tarım Uygulamaları ana prensipleri kapsamında kapsam dışı bırakılması mümkün olmayan kontrol noktaları ve uygunluk kriterlerinin kapsam dışı bırakılmaması gerekmektedir. Bireysel ve Gruba dahil bütün üreticilere ait İTU kapsamındaki ürünlerin muayene ve analiz raporları KSK’nun üretici dosyasında bulundurulmalıdır.
7. İyi Tarım Uygulamaları kontrolleri, Bakanlıkça belirlenen uygunluk kriterleri ve kontrol noktaları doğrultusunda aşağıdaki tabloda belirtilen sıraya göre gerçekleştirilir.
Tüm Çiftlikler Tabanı |
Bitkisel Taban |
Meyve ve Sebze |
Biçilebilir Ürünler |
Çiçek ve Süs Bitkileri |
Fide / Fidancılık |
Çay |
Muhafaza Zinciri |
Hayvansal Taban |
Ruminant Tabanı- Sığır ve Koyun |
Süt Sığırcılığı |
Sığır Besiciliği |
|
Tavukçuluk |
Hindicilik |
Su Ürünleri Tabanı |
Balık Modülü |
Muhafaza Zinciri |
Çift Kabuklu Yumuşakçalar |
---------------------------------------------------------------------------------► -------------------------------------------------------------► |
8. Yönetmeliğin ”Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesi 1 inci fıkrası (ü) bendinde tanımlanan “üretici örgütü” :
a) 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ile 1581 sayılı Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan tarımsal kooperatifleri,
b) 5200 sayılı Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu kapsamında kurulan tarımsal üretici birlikleri,
c) 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında kurulan Islah Amaçlı Yetiştirici Birlikleri,
d) 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu kapsamında kurulan Ziraat odaları,
e) 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri ve Birlikleri Hakkında Kanuna İstinaden kurulan Kooperatifleri, vb. kanuna dayalı olarak kurulmuş üretici organizasyonlarını ifade etmektedir.
9. Yönetmeliğin “Müteşebbislerin yükümlülükleri” başlıklı 16 ncı maddesi 1 inci fıkrası (b) bendinde “ Bitki koruma ve bitki besleme ürünleri ile hayvan sağlığı ve hayvan besleme ürünlerine ait üretim, satış, pazarlama ve reklam faaliyetlerinde bulunamaz. Ayrıca tarımsal danışmanlık yapamaz.” hükmü bulunmaktadır. Buna göre, grup sertifikasyonu kapsamında sertifikalandırılmak üzere bir araya gelen üretici gruplarının “üretici örgütü” veya “müteşebbis” olup olmadıklarının doğru tespit edilmesi ve üretici örgütü niteliğine haiz olmayan grupların üretici örgütü olarak değerlendirilmemesi gerekmektedir.
10. Yönetmeliğin “İyi Tarım Uygulamalarının genel kuralları” başlıklı 5 inci maddesi 1 inci fıkrası (a) bendinde “İyi Tarım Uygulamaları Bakanlıkça belirlenen uygunluk kriterleri ve kontrol noktaları doğrultusunda gerçekleştirilir” hükmü ile “kontrol işlemleri” başlıklı 7 nci maddesi 1 inci fıkrası (b) bendinde “ Kontrol planına göre hasat ve kesim gibi üretimin tüm aşamalarının kontrolüne izin verecek dönemlerde kontrol faaliyetinde bulunur” hükmü gereğince verim çağına gelmemiş, dolayısıyla hiçbir ürün alınamayan meyve bahçelerinde ve doğal afet nedeniyle (yağmur, dolu, don vs.) tamamı zarar görmüş hiç ürün alınamayan üretim alanlarında ürün olmadığından ve ürüne ait bütün kontrol aşamaları tamamlanamadığından sertifika düzenlenmez. Hiç ürün alınamayan parseller sertifikasyon kapsamından çıkartılır.