Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 82040698/
Konu : Mal Bildirimleri
GENELGE
2018/20
Bilindiği üzere gerçeğe aykırı mal bildiriminde bulunan, haksız mal edinen veya haksız edinilen malı kaçıran veya gizleyenlere 3628 sayılı Kanunda belirtilen ceza hükümler, süresi içinde mal bildiriminde bulunmayanlara ise 657 sayılı Kanunun disiplin hükümleri uygulanmaktadır.
3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu ile bu Kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen ve 10/08/1990 tarihli ve 90/748 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin öngördüğü işlemlerin yerine getirilmesi, uygulamada yaşanan sıkıntıların giderilmesi ve personelin mağduriyetinin önlenmesi amacına yönelik hususlar aşağıda belirtilmiştir.
A) MAL BİLDİRİMİNDE BULUNULMASINDA UYULMASI GEREKEN USUL VE ESASLAR
1. Mal bildiriminde bulunacak kamu görevlileri
Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında aylık, ücret ve ödenek almak suretiyle kamu hizmeti gören memurlar ve işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlilerinden;
a) 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (A) bendine göre istihdam edilen memurların,
b) 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (B) bendine göre istihdam edilen sözleşmeli personelin,
c) 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli personelin,
ç) 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanunu kapsamında sözleşme ile görev yapan personelin,
d) 663 sayılı KHK'nin Ek-2 sayılı cetvelinde belirtilen pozisyonlarda sözleşmeli statüde görev yapan personelin,
mal bildiriminde bulunması gerekmektedir.
2. Mal Bildiriminin Konusu
Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesi hükmü çerçevesinde 3628 sayılı Kanun kapsamına giren kamu görevlilerinin kendilerine, eşlerine ve velayetleri altındaki çocuklarına ait bulunan;
a) Taşınmaz malları (arsa ve yapı kooperatif hisseleri dahil),
b) Kendilerine aylık ödenenler, net aylık tutarının beş katından fazla; aylık ödenmeyenler ise genel idare hizmetleri sınıfında birinci derecenin birinci kademesindeki şube müdürüne ödenen net aylığın beş katından fazla değer ve tutarındaki;
1) Para ve para hükmündeki kıymetli kağıtları,
2) Hisse senedi ve tahvilleri,
3) Altın ve mücevheratı,
4) Her türlü kara, deniz ve hava taşıt araçları, traktör, biçer-döver, harman makinası ve diğer ziraat makinaları, inşaat ve iş makinaları, hayvanlar, koleksiyon ve ev eşyaları ile diğer taşınır malları,
5) Hakları,
6) Alacakları,
7) Borçları,
8) Gelirleri,
Mal bildirimine konu teşkil etmektedir.
Mallar, mal bildirimi tarihindeki değerleri esas alınmak suretiyle beyan edilecektir. Mal bildirimlerinde (b) bendinde belirtilen mal, hak, alacak, borç ve gelirlerin ayrı ayrı toplam değerleri gösterilecektir.
Mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personel, eşinin 3628 sayılı Kanun kapsamında olması halinde, her birinin ayrı ayrı mal bildiriminde bulunması ve eşlerden her birinin, eşi ile velayeti altındaki çocuklarına ait malları da ayrıca bildirecektir.
3. Mal Bildiriminin Verilme Zamanı
Mal bildirimlerinin;
a) 3628 sayılı Kanun kapsamında bir göreve ilk defa veya yeniden atanmada, atamaya esas belgelerle birlikte,
b) Görevin sona ermesi halinde, görevden ayrılma tarihini izleyen bir ay içinde,
ç) Mal varlığında önemli bir değişiklik olduğunda bir ay içinde (Ek Mal Bildirimi),
verilmesi zorunludur.
Sonu (0) ve (5) ile biten yılların en geç Şubat ayı sonuna kadar mal bildirimlerinin yenilenmesi zorunludur.
Mal bildiriminde bulunmakla yükümlü personelin eşleri, velayeti altındaki çocukları ve kendilerinin şahsi mal varlıklarında önemli bir değişiklik olduğunda, değişikliği izleyen bir ay içinde yeni edindikleri mal, hak, gelir, alacak ve borçlara münhasır olmak üzere ek mal bildirimi vermeleri zorunludur.
4. Birden Fazla Mal Bildirimi
Asli görevleri ile beraber ikinci bir görevi yürütenler sadece asli görevlerinden dolayı tek mal bildirimi verecekler.
5. Mal Bildiriminin Doldurulması
İlgililerce, Mal Bildiriminde Bulunulması Hakkında Yönetmeliğin ekinde yer alan “Mal Bildirim Formu” düzenlenmek suretiyle mal bildirimi verilecektir.
Mal bildiriminde yer alan “Edinme Tarihi” mutlaka gün, ay ve yıl olarak, “Taşınmaz Mal Bilgileri” bölümünde yer alan adres bilgilerinde ada ve parsel numaralan mutlaka belirtilecektir.
Ek mal bildirimlerinde, sadece ek mal bildirimi verilmesini gerektiren bilgiler beyan edilecektir.
İsimsiz, imzasız veya tarihsiz bildirimler, beyan sahibi ve beyan tarihi hakkında bilgi vermeyeceği için geçersiz kabul edilecektir.
Sonu (0) ve (5) ile biten yıllarda Şubat ayı sonuna kadar verilmesi gereken yeni beyanların veriliş tarihi o yıla ait olacaktır. Bir önceki yıla ait beyan yeni beyan olarak kabul edilmeyecektir.