Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Konu: Sağlık Kabinlerinin Açılışı ve İşleyişi Hk.Genelge
.........................VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)
Bakanlığımıza intikal eden yazılı görüş taleplerinden, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 6283 sayılı Hemşirelik Kanunu ve diğer kanun hükümlerine göre mesleklerini serbest olarak icra etmek hak ve yetkisine sahip ebe, hemşire ve sağlık memurlarının (toplum sağlığı bölümünden mezun olanların) hangi usul ve esaslar çerçevesinde sağlık kabini açıp işletebilecekleri ile ilgili olarak aşağıda yer alan husus ve düzenlemelerin belirtilmesinde gerek görülmüştür.
1. Danıştay istişari kararları, 1219 sayılı Kanun, 6238 sayılı kanun sair özel kanunlar hükümlerine göre mesleklerini serbest olarak icra etmek hak ve yetkisine sahip olup bu hak ve yetkiyi kullanmak isteyen ebe, hemşire ve sağlık memurları (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar)tek başlarına veya yalnızca söz konusu hak ve yetkiye sahip meslektaşları ile ortaklık halinde sağlık kabini açabilirler.Ebe, hemşire ve sağlık memurlarından bir üst eğitim görerek tıbbi teknolog ve benzeri diğer unvanları alanların sağlık kabini açmak suretiyle mesleklerini serbest olarak icra edebilmelerinde,yalnızca ebelik hemşirelik veya sağlık memurluğu alanındaki ilk eğitimleri ve bu eğitimin kendilerine tanıdığı mesleki hak ve yetkiler dikkate alınır.
2. Birinci maddede belirtilen hak ve yetkiyi kullanmak isteyen kamu personeli ebe, hemşire ve sağlık memurları (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar), tıpkı hekimler gibi, 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun hükümleri çerçevesinde hareket edilmek kaydı ile , sağlık kabini açarak mesleklerini serbest olarak icra edebilirler.
3. Yukarıdaki 2. inci maddede belirtilen kamu personeli ebe, hemşire ve sağlık memurlarından (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlarından) mesleğini ortaklık halinde icra etmek isteyenler olur ise ,bunların 657 sayılı kanuna tabi “Devlet memuru” statüsünde olanlarının durumlarının 657 sayılı Kanunun 28. inci maddesi çerçevesinde değerlendirilmesi gerekmektedir. (Bu husus ile ilgili olarak Bakanlığımız Hukuk Müşavirliğinin 29.11.1996 tarih ve 9243/4361 sayılı görüşü Ek-7’de sunulmuştur.)
4. Sağlık kabini açmak suretiyle mesleğini serbest olarak icra etmek isteyen kamu personeli ebe, hemşire ve sağlık memurları (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar), ancak görev yaptıkları kamu kuruluşunun bulunduğu belediye, belde veya köy veyahut ikamet etmesine yetkili amir tarafından izin verilen yerleşim yeri sınırları içerisinde, tek başlarına veya yalnızca söz konusu hak veya yetkiye sahip meslektaşları ile ortaklık halinde, sağlık kabini açabilirler.
5. Ebe, hemşire ve sağlık memurları (toplum sağlığı bölümünden mezun olanlar) tarafından mesleklerini serbest olarak icra etmek üzere sağlık kabini açmak için yapılan başvuru, açılma izni düzenlenmesi işlemleri ile işleyiş ve denetim ile ilgili usul ve esaslar belirtilmiştir.
A.Sağlık kabini açmak için başvuru, sağlık kabini açma hak ve yetkisine sahip meslek mensubu tarafından İl Sağlık Müdürlüğünce başkaca ek ve farklı bir düzenleme getirilmemiş ise İl Sağlık Müdürlüğüne, sağlık kabininin bulunduğu yerleşim yerindeki sağlık ocağı aracılığı ile yapılır. Sağlık kabini açmak için İl Sağlık Müdürlüğüne gönderilecek başvuru dosyasında bulunması gereken belgeler şunlardır:
a. Sağlık kabini açma hak ve yetkisine sahip kişinin dilekçesi,
b. Sağlık kabini açmak isteyen kişinin noter onaylı diploma örneği (ebelik, hemşirelik veya sağlık memurluğu alanındaki eğitime ait),
c. Noter onaylı nüfus kağıdı örneği,
d. 4 adet vesikalık fotoğraf,
e. İkametgah belgesi,
f. Sağlık kabini açmak isteyen kişi kamu personeli ise, çalıştığı kurum tarafından düzenlenmiş ve mesleği serbest olarak icra etmesinde sakınca olmadığına dair belge,
g. Sağlık kabini açmak isteyen kişi kamu personeli ise, çalıştığı kurum tarafından düzenlenmiş 2368 sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına dair Kanun hükümleri çerçevesinde, sağlık kabininin faaliyetine izin verildiği tarihin ilgili kuruma yazı ile bildirildiği tarihten itibaren, ilgili kurumca gerekli işlemlerin yapılacağına dair belge,
h. Sağlık kabininin bulunduğu yerleşim yerindeki sağlık ocağı hekimince aslına uygun olduğuna dair onaylı krokisi,
i. Sağlık kabininde bulundurulacak tıbbi malzeme listesi (Ek-4’de yer alan Sağlık Kabinlerinde Bulundurulabilecek Tıbbi Malzemeler Listesinden oluşturulacaktır.)
j. Sağlık kabininde verilecek hizmetlerin listesi (Ek-5’de yer alan Sağlık Kabinlerinde Sunulabilecek Hizmetler Listesinden oluşturulacaktır.)
k. Sağlık kabininin bulunduğu yerleşim yerindeki sağlık ocağı hekimi tarafından söz konusu sağlık kabininin açılmasının, bu genelgede yer alan düzenlemeler açısından, uygun olup olmadığına dair ön denetim raporu,