Konu : Sokak Hayvanlarının Kısırlaştırılması ile İlgili Ödenek Tahsisi
GENELGE
(2017/3)
Bakanlığımızın uhdesinde bulunan ve 01.07.2004 tarih ve 25509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6 ncı maddesinde “Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunludur. Bu hayvanların öncelikle söz konusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulması sağlanır. Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” hükmü bulunmaktadır.
Söz konusu Kanunu’nun 19 uncu maddesinde “Ev ve süs hayvanlarının korunması amacıyla bakımevleri ve hastaneler kurmak; buralarda bakım, rehabilitasyon, aşılama ve kısırlaştırma gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanır. Bu amaçla Bakanlık bütçesine gerekli ödenek konulur…” hükmü yer almaktadır.
Sokaklarda kontrolsüz olarak üreyip çoğalan sahipsiz hayvanların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkilerini önlemek ve zoonotik kökenli salgın hastalıkların bertarafını sağlamak maksadıyla, yerel yönetimlerin sokak hayvanlarının rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalarının desteklenmesi önem arz etmektedir.
Bu kapsamda, Bakanlığımız bütçesinde ödenek bulunması halinde sahipsiz sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için yerel yönetimlere aşağıda belirtilen hususlar çerçevesinde mali destek sağlanacaktır:
1) Kısırlaştırılan, mikroçip ve kulak küpesi takılan, Hayvanları Koruma Bilgi Sistemi (HAYBİS)’ne bilgileri ve fotoğrafları kaydedilen sokak hayvanları için Yerel Yönetimlere ödenek aktarılacaktır.
2) Hayvanların fotoğrafları, kulak küpeleri okunacak şekilde HAYBİS’e kaydedilecektir.
3) HAYBİS’e kaydedilen hayvanlar ile ilgili bilgiler İl Şube Müdürlüklerince incelenecek olup, fotoğrafsız ve mükerrer fotoğrafların bulunduğu hayvan kayıtlarını içeren başvurular dikkate alınmayacaktır.
4) İl Şube Müdürlüklerince, ödenek ile ilgili aşağıdaki tabloda yer alan bilgileri içeren aylık raporlar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla Genel Müdürlüğe gönderilecektir.
İl Şube Müdürlüğü
Yerel Yönetim
Kısırlaştırılan Hayvan Sayısı (HAYBİS’e Fotoğraflı Kaydedilen)
Kısırlaştırma Dönemi (1 aylık rapor dönemi)
5) Genel Müdürlükçe yapılan değerlendirme sonucunda, rehabilite edilen hayvan sayısına göre tespit edilen ödenek Bölge Müdürlüklerine aktarılacaktır. Söz konusu ödenek, Genel Müdürlüğe gönderilen raporda belirtilen ve yukarıdaki şartları sağlayan Yerel Yönetimlere, İl Şube Müdürlükleri aracılığıyla tahsis edilecektir.
Bu Genelge’nin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2009/14 sayılı “Ödenek kullanımı” Genelgesi yürürlükten kaldırılmıştır.