Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı: 80981279
Konu: Tedarik Paylaşım Platformu
GENELGE
(2018/18)
Bakanlığımız bünyesinde tasarrufu ve kesintisiz sağlık hizmeti sunumu ilkesini ön planda tutarak yapılan çalışmalar kapsamında Tedarik Paylaşım Platformu (TPP) adıyla web tabanlı bir yazılım sistemi geliştirilmiş ve 13.12.2016 tarih ve 35309081 barkod sayılı yazı ile illere duyurulmuştur.
Söz konusu sistem ile gerçekleşmiş avantajlı ihale fiyatlarıyla alınan ürünlerin iş eksilişine konu edilmeden önce paylaşıma sunulması sonucu iç imkanlarla bir başka ilin ihtiyacı karşılanmaktadır. Bu amaçla illerin mevcut ihalelerinden iş eksilişi yapmadan önce medikal depo kapsamında yer alan ilaç ve tıbbi sarf ile ilgili kalemleri bu sistem üzerinden ilan etmesi ve ihtiyacı olan illere devrinin sağlanması 2017 yılı itibariyle zorunlu hale getirilmiştir.
Ayrıca bu sistem sayesinde ihalelerinde uygun fiyatlı ürün temin eden iller iş artış miktarlarını özellikle mücbir sebeplerle alım yapamayan, bölgesel lojistik sorunlar nedeniyle tedarikte sıkıntı yaşayan sağlık tesislerinin ilaç ve tıbbi sarf ihtiyaçlarının karşılanması için paylaşıma sunmaktadır. Bu amaçla ilaç ve tıbbi sarf alımlarını gerçekleştiremeyen ve tedarikte sorun yaşayan illerimizin sebep ve gerekçelerini İlgili Daire Başkanlığına resmi yazı ile bildirmeleri gerekmektedir. Yapılacak değerlendirme sonucunda gerekçesi uygun bulunan illere birim derecelendirme işlemi uygulanarak, malzeme taleplerinde devir edecek iller tarafından öncelik tanınacaktır. Devir işlemlerinde birim fiyat ve kargo maliyetleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Bilindiği üzere, 694 sayılı KHK ile 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de değişikliğe gidilerek Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda belirlenecek İl Sağlık Müdürlüklerinde kurulan Tedarik Paylaşım Birimleri tarafından temin edilen ürünlerin sistem üzerinden paylaşılması planlanmaktadır.
Bu doğrultuda daha önce yayımlanan resmi yazılar ile başlatılan uygulamaların Bakanlık teşkilatının yeni yetki ve görev dağılımları ile işleyiş açısından değerlendirilmesi ve işbu genelge ile yeniden düzenlenmesi ihtiyacı hasıl olmuştur.
A) PLATFORM KULLANICI TANIMLARI
1. Sağlık Profesyoneli (Hekimler ve Tüm Sağlık Çalışanları)
a) ÇKYS Sistemi veri tabanında yer alan sağlık profesyonelleri tarafından sisteme T.C. kimlik numaraları ile giriş yapılır.
b) Kullanıcılar platform üzerinden paylaşılan ürünleri incelemelidir.
c) Sistemden talep gönderme işlemi yapması halinde; ‘İlgili Taşınır Kayıt Yetkilisi ile irtibat kurunuz’ uyarısı alınır.
d) Sadece Katalog Görüntüleme ekranını görülür.
2. Medikal Depo Stok Yönetimi Uzmanı/Sorumlusu
a) 81 İl Sağlık Müdürlüğünde görevli medikal depo stok yönetimi uzmam/sorumlusu tarafından sisteme T.C. kimlik numarası ve MKYS şifresi ile giriş yapılır.
b) Paylaşımda bulunan illerin katalogları görülür.
c) Sistemden ilgili illere talep gönderme yetkisine sahiptir.
d) İle ait ihale eksilişi miktarları paylaşılarak, gelen talepler onaylanır.
e) Özellikle mücbir sebep ile tedarikte sorun yaşayan illere öncelik tanınır.
f) Kullanıcılar dönemsel olarak kendi iline ait giriş ve çıkış işlemlerini takip etmelidir.
g) Katalog görüntüleme, iş eksilişi kalemi paylaşma ve talep gönderme işlemlerini yapılır.
3. Tedarik Paylaşım Birim Uzmanı
a) Paylaşımda bulunan İl Sağlık Müdürlükleri Tedarik Paylaşım Birim uzmanlan tarafından sisteme T.C. kimlik numarası ve MKYS şifreleri ile giriş yapılır.
b) İhale bilgileri, sözleşme bilgileri girilir.
c) 81 il ile paylaşılacak katalog ürün miktarlarına karar verilir.
d) Gelen talepler değerlendirilir.
e) Özellikle mücbir sebep ile tedarikte sorun yaşayan illere öncelik tanınır.
f) Paylaşımda bulunan diğer il katalogları görülür ve talep gönderilir.
g) Tüm ekranları görme ve işlem yapma yetkisine sahiptir.
B) PLATFORM İŞLEMLERİ
1. Tedarik Birimleri Paylaşım İşlemleri
a) İhale ve sözleşme bilgileri alanları eksiksiz olarak doldurulmalıdır.
b) İlaç veya tıbbi sarf ekleme ekranı üzerinden paylaşılacak ürünler eklenir.
c) Her kalem için resim yükleme işlemleri yapılır. Resimleri yüklenmeyen ilaç ve tıbbi sarf malzemeler katalog ekranına yansımayacaktır.
2. İş Eksilişi Paylaşım İşlemleri
a) 81 İl Sağlık Müdürlüğünde görevli medikal depo stok yönetimi uzmanı/sorumlusu tarafından mevcut ihalelere ait iş eksilişi kalemleri belirlenir.
b) Belirlenen kalemler ihale sözleşme bitiş tarihinden en az 45 (kırk beş) gün önce TPP sisteminde bulunan ihale işlemleri bölümüne yüklenmelidir. Her kalem için resim yükleme işlemleri yapılmalıdır. Resimleri yüklenmeyen ilaç ve tıbbi sarf malzemeler katalog ekranına yansımayacaktır.