Askerî lise ve ortaokullardan ikinci maddenin (C) fıkrasında yazılı sebepler dışında çıkarılan öğrenciler Askerlik Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere serbest bırakılırlar.
İkinci maddenin (C) fıkrasında yazılı sebeplerle çıkarılanlar hakkında bu (C) fıkrası hükmü uygulanır.
Harb okullariyle ordu hesabına diğer yüksek öğrenim kurumlarında bulunan öğrencilerden:
A) Okul ve kurum yönetmeliklerine göre derste başarı gösteremiyenlerin ilgileri kesilerek serbest bırakılırlar. Bunlar hakkında Askerlik Kanunu ile 1076 sayılı Yedek Subay ve Askerî Memurlar hakkındaki Kanun hükümleri uygulanır.
Devlete olan borçları yedek subaylık vazifelerinin ikmaline kadar tehir olunur.
B) Sağlık durumları dolayısiyle Millî Savunma hesabına öğrenimlerine devamlarına imkân görülemiyenler serbest bırakılırlar.
Üniversitelerin çeşitli fakülteleriyle eczacı ve dişçi şubelerinin ikinci ve daha yukarı sınıflarında iken sağlık durumları sebebiyle subay olmak şartını kaybeden ve fakat sivil memur olmaya elverişli bulundukları tam teşekküllü bir sağlık kurulu raporiyle tesbit edilen öğrencilerden istiyenler; yedirme, giydirme ve barındırma giderleri mevcut yurt ve kurumlarda veya diğer suretle ilgili Bakanlıklar tarafından sağlanmak üzere bulundukları yüksek öğrenim dalında bu Bakanlıklar hesabına öğrenimlerine devam ettirilebilirler. Bu kabil öğrenciler Millî Savunma hesabına okudukları müddet te dâhil olmak üzere hesabına öğrenim, yaptıkları Bakanlığın okuttuğu diğer öğrenciler kadar mecburi hizmet yaparlar.
C) Haklarında Askerî Ceza Kanununun 3514 sayılı kanunla değiştirilen 154 üncü maddesi hükmü uygulanan öğrenciler okuldan çıkarılırlar ve serbest bırakılırlar. Bunlar hakkında Askerlik Kanunu hükümleri uygulanır ve askerlik ödevleri er olarak yaptırılır.
D) A, B ve C fıkraları dışında diğer sebeplerden ötürü çıkarılanlar hakkında da İkinci maddenin (A) fıkrasına göre işlem yapılır.
Sağlık sebepleri dışında okullarla yüksek öğrenim kurumlarından çıkarılan öğrencilere Devlet tarafından yapılan bilûmum masraflar faizi ile birlikte mukavelesi gereğince ödettirilir.
Ancak, bu öğrencilerden bilahara muvazzaf subay, askerî memur ve astsubay olarak orduya dâhil olanlara Devletçe yapılan masraflar ödettirilmez.
Sağlık sebepleriyle okuldan çıkarılan öğrencilerin askerlik işlemleri öğrenim derecesine ve sağlık durumlarına göre tesbit olunur. Kendilerine yapılan masraflar geri alınmaz.
Bu kanunun yayımından evvel 4260 ve 5100 sayılı kanunlar hükümlerine tabi tutulmuş olanlar isterlerse bu kanun hükmünden faydalanırlar.
20-21 Mayıs 1963 tarihinde vukubulan olaylardan dolayı Kara Harb Okulu Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla Harb Okulundan ilişikleri kesilen öğrenciler hakkında 3 üncü maddenin 1 inci fıkrası hükmü uygulanmaz.
Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce askeri öğrencilikten çıkarılanlardan kendilerine tahakkuk ettirilen borçlarını ödemiş yahut taksitlendirmiş olanlar ile yargılamaları devam edenler veya kesin hükme bağlanmış olanlar, üç ay içerisinde müracaat etmeleri halinde 3 üncü madde hükmünden yararlandırılır.
18 Haziran 1947 tarihli ve 5100 sayılı kanunla 2 Ağustos 1944 tarihli ve 4637 sayılı ve 15 Haziran 1942 tarihli ve 4260 sayılı kanunlarla 2505 sayılı kanunun 8 inci ve 9 uncu maddeleri kaldırılmıştır.
Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Bu kanunu Millî Savunma ve Maliye Bakanları yürütür.
1) 22/6/1956 tarihli ve 6742 sayılı Kanun:
Muvakkat Madde - Bu kanunun neşri tarihine kadar sağlık sebepleri dışında okullarla yüksek öğrenim kurumlarından çıkarılan öğrencilerden bilahara muvazzaf subay, askeri memur, astsubay olarak orduya dahil olanlara ödettirilmekte olan paralar alınmaz ve Devlet tarafından bu sebeple açılan davalar ile icra takibatı durdurulur.