Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Kılavuzun amacı, ülkemiz genelinde eczanelerin nöbet hizmeti verdiği saatlerde halkın ilaca erişiminin kolayca sağlanması adına nöbetçi eczanelerin belirlenmesi sırasında göz önünde bulundurulması gereken asgari koşulların belirlenmesidir.
Kapsam
(1) 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’a göre açılmış ve açılacak olan serbest eczaneleri, il sağlık müdürlüklerini ve eczacı odalarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Kılavuz 12/04/2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 35 ve 50 nci maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Kılavuz' da geçen;
a) Kanun: 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’u,
b) Kurum: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nu,
c) Müdürlük: İl veya ilçe sağlık müdürlüğünü,
ç) Sistem: Elektronik Başvuru ve Süreç Yönetimi Sistemi' ni (EBS-ESY),
ifade eder.
Nöbetçi Eczane Sayısı
(1) Bu Kılavuz uyarınca;
a) Büyükşehirlerde il genelinde ve büyükşehir dışındaki illerin merkez ilçelerinde faaliyette bulunan eczane sayısının asgari otuz beşte biri kadar eczane nöbet hizmeti vermek üzere belirlenir. Bu hesaplamalarda 1’den büyük sayılar için virgülden sonraki rakam dikkate alınmaz.
b) Asgari eczane sayısına ilave olarak Kurum veya il sağlık müdürlüğü tarafından bu Kılavuz'un 6 ncı maddesine uygun olarak yapılacak değerlendirmeye istinaden nöbetçi eczane sayısında artış talep edilebilir. Nöbetçi eczane sayısı, halkın ilaç ve eczacılık hizmetine erişimi göz önünde bulundurularak il sağlık müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirme sonucunda bu Kılavuzda belirlenen sayının %15’ ine kadar azaltılabilir.
c) Büyükşehir dışındaki illerin merkez ilçeleri dışındaki ilçeleri için nöbetçi kalacak eczane sayısı, halkın ilaca erişimini sağlayacak şekilde bölge eczacı odasının da görüşü alınarak müdürlükçe belirlenir.
Nöbetçi Eczane Listelerinin Hazırlanması, Onaylanması ve Uygulamaya Konulması
(1) Nöbet listeleri hazırlanırken, nöbet hizmeti süresince halkın ilaç ve eczacılık hizmetine erişiminin kolayca sağlanması koşulu ile;
• Eczanenin konumu itibariyle sağlık kurum/kuruluşu yakınında bulunup bulunmadığı,
• Eczanelerin yer ve konumları itibariyle halkın eczaneye ulaşım güçlüğü yaşayıp yaşamadığı,
• Eczanede hastaların bekleme süreleri,
• Eczanenin koşulları (personel sayısı, eczane teknik altyapısı ve benzeri)
• Halk sağlığını etkileyen salgın ve benzeri durumların varlığı,
• Mevsimsel koşullar,
• Turizm bölgelerindeki geçici nüfus değişimleri ve benzeri hususlar, göz önünde bulundurulur.
(2) Bölgelerindeki yerleşim yerlerinin özelliklerine göre eczaneler için tatil olacak günler ve saatler eczacı odası veya temsilcisi tarafından tespit edilir.
(3) Eczacı odası veya temsilcisi, tespit edilen gün ve saatlerde hizmet vermek üzere bu Kılavuz’un 5 inci maddesi uyarınca nöbetçi kalacak eczaneleri belirleyerek nöbet listelerini hazırlar. Hazırlanan nöbet listeleri hizmette aksaklık yaratmamak adına uygulamaya konulacağı günden en az yirmi iş günü öncesinde elektronik ortamda ve fiziki olarak ilçe ve il sağlık müdürlüğünün onayına sunulur. Belirtilen süre içerisinde nöbet listelerinin müdürlük onayına sunulamaması durumunda il veya ilçe sağlık müdürlüğünce nöbet listeleri hazırlanır.
(4) Nöbet listeleri il sağlık müdürlüğünün kabul ve onayı ile uygulamaya konulur.
(5) Nöbet listelerinin, eczacı odası veya temsilcisi tarafından bu Kılavuz kapsamında belirlenmiş ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanmaması veya müdürlükçe değişiklik talep edilmesi durumunda yeniden düzenlenmesi hususu bildirilir.
(6) Eczacı odası veya temsilcisi tarafından düzenleme yapılmış listeler beş iş günü içerisinde müdürlüğe iletilir. Eczacı odası veya temsilcisi tarafından düzenlenmiş listelerin belirlenen ihtiyacı karşılayacak şekilde hazırlanmamış olması veya zamanında müdürlüğe sunulmaması halinde nöbet listeleri, müdürlükçe hazırlanır ve uygulamaya konulur.
(7) Yapılan değerlendirmeler sonucunda müdürlükçe uygun bulunan nöbet listesi Sistem üzerinden onaylanır ve e-Devlet Kapısı üzerinden yayımlanarak vatandaşların bilgisine sunulur.
Diğer Hususlar
(1) Hastalık ve sair mazeretlerine istinaden nöbet hizmetinden muaf tutulma talebi olması halinde eczacı, nöbetten muaf tutulma süresi, gerekçesi ve buna ilişkin belgeleri eklemek sureti ile bölge eczacı odasına başvurur. Eczacı odası tarafından talebin değerlendirilmesi neticesinde oda görüşü, başvuruya ilişkin belgeler de eklenmek sureti ile müdürlüğe yazılı olarak bildirilir. Eczacının nöbet hizmetinden belirtilen süre kadar muaf tutulma talebi müdürlükçe değerlendirilerek uygun bulunması halinde müdürlük kabul ve onayı ile uygulamaya konulur. Müdürlük değerlendirme neticesini eczacı odasına bildirir.