Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu: 30/05/2012 tarihli ve 28308 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 04/05/2012 tarihli ve 6896 sayılı Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tablolarında Yer Alan Verilerin Değerlendirilmesine İlişkin Kurul Kararının geçici 2 nci maddesine istinaden tütün mamulleri üretiminde kullanılan girdilerin değerlendirilmesi görevi ile yetkilendirilecek bilimsel komisyonun; teşkili ile çalışma şekline ilişkin usul ve esasların aşağıdaki şekilde belirlenmesini ve bu kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasını karar altına almıştır.
Amaç
(1) Bu Kurul Kararının amacı Tütün mamullerinde kullanılan girdilerin değerlendirilmesi ile yetkilendirilen Bilimsel Komisyonun teşkili ile çalışma şekline ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Dayanak
(1) Bu Kurul Kararı 30/05/2012 tarihli ve 28308 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 04/05/2012 tarihli ve 6896 sayılı Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tablolarında Yer Alan Verilerin Değerlendirilmesine İlişkin Kurul Kararına dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Kurul Kararında geçen;
a) Kurul: Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurulunu,
b) Kurum: Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunu,
c) Komisyon: Tütün mamulleri üretiminde kullanılan girdilerin değerlendirilmesi görevi ile yetkilendirilecek bilimsel komisyonu,
ifade eder.
Komisyonun teşkili, yetkilendirilmesi ve üyelerin nitelikleri
(1) Komisyon üyelerinin, Kimya, Gıda, Ziraat, Tıp ve Eczacılık alanlarında lisans eğitimini tamamlamış olmaları gerekmektedir.
(2) Komisyon, bu maddenin birinci fıkrasında sayılan alanlarda lisans eğitimi almış yedi üyeden oluşur.
(3) Komisyon üyeleri, Kurumca doğrudan davet edilen adaylar arasından Kurul tarafından belirlenir.
Komisyonun görevi, görev süresi, komisyon üyeliğinin sona ermesi
(1) Komisyon Kurumca iletilen icmal girdi tablolarını, toksikoloji bilgilerini ve gerektiğinde mamulat çeşidi bazındaki diğer bilgi ve belgeleri; bilimsel gelişmeleri göz önünde bulundurarak değerlendirir. Yaptığı değerlendirme sonucu hazırladığı raporu toplantı tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde Kuruma iletir.
(2) Komisyon üyelerinin görev süresi iki yıldır. Görev süresi biten üye Komisyonda yeniden görev alabilir.
(3) Görev süresi dolmadan üyeliği sona eren üyenin yerine kalan süreyi tamamlamak üzere yeniden görevlendirme yapılır.
(4) Bir yıl içinde toplam olağan iki toplantıya mazeretsiz olarak katılmayan veya olağan ve olağanüstü yapılan arka arkaya toplam dört toplantıya katılmayan üyenin üyeliği düşmüş kabul edilir.
Komisyonun toplanması ile çalışma usul ve esasları
(1) Komisyon ilk toplantısını, oluşturulmasını müteakip en geç bir ay içinde yapar. Bu toplantıda, üyelerin oylaması sonucu üye tamsayısının salt çoğunluğu ile Komisyon Başkanı ve Başkan olmadığında toplantıya Başkanlık yapmak üzere Başkan vekili seçilir. Komisyon en az dört üyenin hazır bulunması ile toplanır.
(2) Mazereti olan Komisyon üyeleri, mazeretlerini toplantı öncesinde Komisyon Başkanına bildirmek zorundadır.
(3) Komisyon toplantılarını Kurum Merkezinde yapar. Komisyon, Kurumca gerekli görülen özel durumlar haricinde, Mart ve Eylül aylarında olmak üzere yılda en az iki defa toplanır. Komisyon, Kurum Başkanı’nın izni ile Kurum merkezi veya dışında inceleme ve araştırma çalışmaları yapabilir.
(4) Komisyon ihtiyaç duyulması halinde teknik konularda konu ile ilgili uzman kişilerin görüşlerine başvurabilir.
(5) Yapılan başvurularda, daha önce Komisyon incelemesinden geçmemiş girdi/girdiler kullanılmak istendiğinin tespit edilmesi halinde Kurum, söz konusu girdi/girdilere ilişkin Komisyondan ayrıca bir değerlendirme raporu hazırlamasını talep edebilir. Bu durumda Komisyon ilgili evrakın Komisyona teslim tarihinden itibaren on beş gün içinde toplanır; Komisyonca yapılan değerlendirme sonucu hazırlanan raporu toplantı tutanağı ile birlikte toplantı tarihinden itibaren on gün içinde Kuruma iletir.
(6) Rapora iştirak etmeyen Komisyon Başkanı veya üyeler görüşlerini gerekçeleri ile birlikte rapora derç ederler.
(7) Komisyon toplantıları tutanak altına alınır, gizlilik esasına göre muhafaza edilir.
(8) Komisyonun sekretaryası ve raportörlüğü Tütün Mamulleri Piyasası Daire Başkanlığı vasıtasıyla yürütülür.
Yasaklar ve gizlilik
(1) Komisyon Başkanı ve üyeleri, Komisyon Başkanlığı veya üyelikleri görevi gereği edindikleri bilgileri, belgeleri, Kurum ve firmaların ticari, bilimsel ve teknik sırlarını, görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklayamayacaklar, kendilerinin veya üçüncü şahısların lehine veya aleyhine kullanamayacaklar ve kullandıramayacaklardır. Bu kapsamda, her bir Komisyon üyesi görevine başlamadan evvel Kurumca hazırlanan Gizlilik Taahhütnamesi’ni imza eder.