Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
MALİYE BAKANLIĞI
Kabul Tarihi:
02.01.2009
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
02.01.2009
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
SAYI: B.07.1.GİB.0.60/6001-722
KONU: 296
..................SAN.TİC.LTD.ŞTİ.
İlgi: a) ................. tarihli dilekçeniz.
b) ........... tarihli ve .............. sayılı elektronik başvurunuz.
4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereğince, elektronik posta yoluyla gönderilen 24/12/2008 tarihli bilgi edinme başvuru formunuz ile ilgi (a)'da kayıtlı dilekçenizde;
- ............... İdaresi Genel Müdürlüğünün ......... tarih ve ............. sayılı yazısına istinaden, 15/10/2007 ve 15/11/2007 tarihlerinde şirketinizce yapılan çekilişler sonucu kazananlara verilen araçlarla ilgili veraset ve intikal vergisi ödendikten sonra talihlilere teslim edildiği,
- 14/12/2007 tarihinde yapılan çekiliş sonucu talihliye ikramiye olarak verilen aracın ........... 2. Noterliğince talihliye satışının yapıldığı ve 7338 sayılı Kanun hükümleri gereğince veraset ve intikal vergisi beyannamesi verilmediği,
- ............ İdaresi Genel Müdürlüğünün 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu hükümleri gereğince veraset ve intikal vergisinin ödendiğine veya verginin konusuna girip girmediğine dair belge istediği
belirtilerek, konu hakkında bilgi istenilmektedir.
7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallar ile Türkiye'de bulunan malların veraset yoluyla veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikalinin veraset ve intikal vergisine tabi olduğu belirlenmiş, anılan Kanunun 4 üncü maddesinin (e) bendinde ise para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin 2007 yılı için 2.068 YTL'nin vergiden istisna edileceği hükme bağlanmıştır.
Diğer taraftan, 4783 sayılı Kanunla Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 16 ıncı maddesinin son fıkrasında yapılan düzenlemeler sonucu gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyelerin %10 oranında vergilendirileceği ve ikramiyenin ayni olarak ödenmesi halinde, fatura değerinin esas alınacağı belirlenmiştir.
Ayrıca, 4369 sayılı Kanunla aynı Kanunun 7 inci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik ile yarışma ve çekiliş düzenleyen gerçek ve tüzel kişilerin, ikramiye kazananların ikramiyeleri üzerinden kesilen vergileri bir beyanname ile bildirmeye mecbur oldukları hüküm altına alınmıştır.
Bu hükümlere göre, yarışma ve çekiliş düzenleyen gerçek ve tüzel kişiler, düzenledikleri yarışma ve çekilişler sonucu ödeyecekleri ikramiyelerin istisna tutarını aşması halinde, aşan kısım üzerinden %10 oranında vergi tevkifatı yapmaya ve tevkif ettikleri vergileri, yarışma ve çekilişin düzenlendiği tarihi izleyen ayın 20'nci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine beyan etmeye ve aynı süre içinde ödemeye mecburdurlar.
Dilekçenizde sözü edilen olayda, 14/12/2007 tarihinde şirketiniz tarafından düzenlenen çekilişte talihliye verilen ikramiyenin istisna tutarını aşan kısmı üzerinden, Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 16 ncı maddesi gereğince %10 oranında vergi tevkifatı yapılarak kanunda öngörülen süre içerisinde beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.
Öte yandan, gerçek ve tüzel kişilerce düzenlenen yarışma ve çekilişlerle ilgili olarak 28 ve 34 Seri No.lu Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu Genel Tebliğlerinde gerekli açıklamalar yapılmıştır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.