ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 17.04.1995
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
Amaç ve Kapsam
Bu Ana Statünün amacı; 8/6/1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi olarak ve sözkonusu Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) adı altında teşkil olunan İktisadi Devlet Teşekkülü'nün hukuki bünye, amaç ve faaliyet konuları, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri ve ilgili diğer hususları düzenlemektir.
Bu Ana Statü’de geçen deyimler ve kısaltmalar aşağıda tanımlanmıştır.
1. KHK; 8/6/1984 gün ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname yerine kullanılmıştır.
2. Kamu İktisadi Teşebbüsü “Teşebbüs"; İktisadi Devlet Teşekkülü ile Kamu İktisadi Kuruluşunun ortak adıdır.
3. İktisadi Devlet Teşekkülü "Teşekkül"; sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan Kamu İktisadi Teşebbüsüdür.
4. Kamu İktisadi Kuruluşu ''Kuruluş"; sermayesinin tamamı devlete ait olan ve tekel niteliğindeki mallar ile temel mal ve hizmet üretmek ve pazarlamak üzere kurulan, kamu hizmeti niteliği ağır basan Kamu İktisadi Teşebbüsüdür.
5. Müessese; sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait olup, ona bağlı işletme ve işletmeler topluluğudur.
6. Bağlı Ortaklık; sermayesinin yüzde ellisinden fazlası iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iksitadi kuruluşuna ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan anonim şirketlerdir.
7. İştirak; iktisadi devlet teşekküllerinin veya kamu iktisadi kuruluşlarının veya bağlı ortaklıklarının, sermayelerinin en az yüzde onbeşine, en çok yüzde ellisine sahip bulundukları anonim şirketlerdir.
8. İşletme; müesseselerin ve bağlı ortaklıkların mal ve hizmet üreten fabrika ve diğer birimleridir.
9. YPK; Yüksek Planlama Kurulu’dur.
Hukuki Bünye
1. Bu Ana Statü ile teşkil olunan BOTAŞ Tüzel Kişiliğine sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesiyle sınırlı bir İktisadi Devlet Teşekkülü’dür.
2. BOTAŞ, K.H.K. ve bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere Özel hukuk hükümlerine tabidir.
3. BOTAŞ Genel Muhasebe Kanunu ile Devlet İhale Kanunu Hükümlerine ve Sayıştay'ın denetimine tabi değildir.
4. BOTAŞ’ın merkezi Ankara’dadır. BOTAŞ’ın merkezi Yüksek Planlama Kurulu kararı ile değiştirilebilir.
5. BOTAŞ’ın sermayesi 1.500.000.000.000.- (Birtrilyonbeşyüzmilyar) TL'sı oIup, tamamı Devlete aittir. BOTAŞ’ın sermayesi ilgili Bakanlığın teklifi üzerine Yüksek Planlama Kurulu kararı ile değiştirilir.
6. BOTAŞ’ın ilgili olduğu Bakanlık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’dır.
BOTAŞ’ın Amaç ve Faaliyet Konuları
Şirketin amaç ve faaliyet konuları:
BOTAŞ, Türkiye içinde ve dışında her türlü petrol ve petrol ürünleri ile doğal gaz boru hatlarını inşa etmek, ettirmek, inşa edilmiş boru hatlarını devralmak, satın almak veya kiralamak, boru hatları ile petrol, petrol ürünleri ve doğal gaz nakliyatında bulunmak ve anılan boru hatlarında nakledilecek ham petrol ve doğal gazı satın almak ve satmak, yurt dışında petrol ve doğal gazın teminine yönelik arama, sondaj, üretim, taşıma, depolama ve rafinaj gibi tüm petrol ameliyelerini yapmak amacı ile kurulmuştur.
Şirket bu amaca ulaşabilmek için:
1. İnşa edeceği veya ettireceği, satın alacağı veya kiralayacağı veya devralacağı boru hatları için gerekli terminal veya pompa istasyonları ile liman ve diğer tesisleri, depolama tankları, yükleme tesis ve iskeleleri, binalar, sosyal tesisler inşa ettirebilir, işletebilir. Bu tesisler için gerekli makina, kara nakil ve deniz araçları ile teçhizatını inşa, imal ettirebilir, ithal edebilir veya sair şekillerde, üzerinde aynî haklar tesis edebilir. Bu hususlarla ilgili olarak patent hakları tesis edebilir, bu hakları satabilir. Patent hakları satın alabilir.
2. Yurt dışında arama, sondaj, üretim, taşıma, depolama ve rafinaj gibi tüm petrol ameliyelerini yapar, yaptırır. Bu faaliyetler için gerekli makina, kara ve deniz araçları ile teçhizatını inşa, imal ettirebilir, ithal edebilir veya sair şekillerde, üzerinde aynî haklar tesis edebilir. Bu hususlarla ilgili olarak patent hakları tesis edebilir, bu hakları satabilir. Patent hakları satın alabilir.
3. Hampetrol, doğalgaz ve petrol ürünlerini ithal ve ihraç eder.
4. Yurt içinde ve yurt dışında mühendislik, laboratuvar ve servis hizmetlerini yürütür. Kurulmuş veya kurulacak ortaklıklara iştirak eder.
5. Mali, ticari, iktisadi taahhütlere girebilir, uzun, orta, kısa vadeli istikraz yapabilir, krediler terhin edebilir ve gerektiği takdirde şirketin menkul ve gayrimenkul mallarını terhin veya ipotek edebilir, tahvil çıkartabilir.