ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Değişikliklere ilişkin notları gizle
Konsolide metin (Sürüm: 14)
Kurum: Milli Eğitim Bakanlığı
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 16.03.2001
Son Değişiklik Tarihi: 23.03.2021
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 23.03.2021
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ KISIM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar
Amaç
Bu Ana Statünün amacı, 13/1/1943 tarihli ve 4357 sayılı Kanunla Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak kurulan İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN)’nın idaresini, işleyiş tarzını ve esaslarını tespit etmektir.
(1) Bu Anastatü Sandığın organlarının teşekkülüne, görev ve yetkilerine, Sandığın idaresi ve işleyişine, denetimine, Sandık personelinin atanma şekillerine, üyelikler ile ilgili düzenlemelere, üyelere yapılacak yardımlara ve Sandığın menkul ve gayrimenkulleri ile nakitlerinin ne şekilde değerlendirileceğine dair hususları ihtiva eder.
Dayanak
Bu Anastatü 4357 Sayılı Kanunun 3179 sayılı Kanunla değişik 14 üncü maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Anastatüde geçen;
a) Bağlı Birim: Üyelerine belirli bir ücret karşılığı hizmet vermek üzere Sandık tarafından açılacak sağlık ve sosyal amaçlı tesisleri,
b) Bakan: Millî Eğitim Bakanını,
c) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
ç) Denetleme Kurulu: Anastatüde belirlenen esaslar doğrultusunda Sandığın gelir ve giderleri ile hesaplarını incelemek üzere seçilenleri,
d) Genel Müdür: Sandığın Genel Müdürünü,
e) Genel Müdürlük: Sandığın Genel Müdürlüğünü,
f) İşletme: Sandığın gelirlerinin nemalandırılması için kâr amacı ile açacağı müessese ve tesisler ile vergi mevzuatı gereği Sandık tüzel kişiliğinin dışında kurulan, Sandığın tam veya iştirak halinde malik olduğu iktisadi, sosyal ve ticari amaçlı şirketleri,
g) Personel: İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı Genel Müdürlüğü merkez ve bağlı birimlerinde 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümleri çerçevesinde çalışan belirli/belirsiz süreli sözleşmeli personeli,
ğ) Sandık: İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN)’nı,
h) Tebliğler Dergisi: Millî Eğitim Bakanlığınca çıkartılan yayın organını,
ı) Temsilciler Kurulu: Temsilci üyelerden oluşan genel kurulunu,
i) Üye: 4357 Sayılı Kanun kapsamında atananları,
j) Yardımlar: Sandık Yönetim Kurulunca belirlenen ve Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanan usul ve esaslara göre üyelere yapılan ödemeleri,
k) Yönetim Kurulu: Temsilciler Kurulunca Sandığı yönetmek üzere seçilenleri,
ifade eder.
İKİNCİ KISIM
Organlar, Teşekkül Ve Görevleri
BİRİNCİ BÖLÜM
Sandığın Organları
Sandığın organları şunlardır;
a. Temsilciler Kurulu (Genel Kurul)
b. Yönetim Kurulu
c. Denetleme Kurulu
d. Genel Müdürlük
İKİNCİ BÖLÜM
Temsilciler Kurulu
Teşekkülü
(1) Temsilciler Kurulu, İlçe Temsilcilerinin kendi aralarından seçtikleri temsilcilerden meydana gelir.
a) Seçimler; illerdeki Sandık üyelerinin sayıları esas alınarak yapılır. Üye Sayısı 2.000’e kadar (2.000 dahil) olan illerde 2; 2.000’den 5.000’e kadar (5.000 dahil) olan illerde 3; 5.000’den fazla üyesi bulunan illerde 4 kişi hesabıyla Temsilciler Kurulu üyesi seçilir.
b) Temsilciler Kurulu, altı yılda bir yenilenir. Temsilciler Kurulu olağan olarak her yıl Nisan veya Mayıs ayı içerisinde toplanır. Toplantı tarihi, yeri ve gündemi Yönetim Kurulunca belirlenir ve en az on beş gün önce üyelere duyurulur.
c) Gerektiğinde Millî Eğitim Bakanı veya Temsilciler Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğunun yazılı talebi ile lüzumu halinde Yönetim Kurulunun doğrudan veya Denetleme Kurulunun Yönetim Kurulundan yazılı olarak istemesi üzerine Temsilciler Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılır.
ç) Başkanlık Divanı oluşuncaya kadar Kurula, Millî Eğitim Bakanı, bulunmadığı takdirde sıra ile bakan yardımcısı ve Yönetim Kurulu Başkanı başkanlık eder. Başkanlık Divanı bir başkan ile üç kâtip üyeden oluşur.