ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
Kurum: Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 28.10.1984
Son Değişiklik Tarihi: 21.12.2001
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 21.12.2001
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
Amaç ve Kapsam
Bu Ana Statünün amacı; 8/6/1984 tarih ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine tabi olarak ve sözkonusu Kanun Hükmünde Kararname çerçevesinde faaliyette bulunmak üzere, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) adı altında teşkil olunan İktisadi Devlet Teşekkülü'nün hukuki bünye, amaç ve faaliyet konuları, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri ve ilgili diğer hususları düzenlemektir.
Bu ana statü'de geçen deyimler ve kısaltmalar aşağıda tanımlanmıştır.
1- KHK; 8/6/1984 gün ve 233 Sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname yerine kullanılmıştır.
2- Kamu İktisadi Teşebbüsü «Teşebbüs»; iktisadi devlet teşekkülü ile kamu iktisadi kuruluşunun ortak adıdır.
3- İktisadi devlet teşekkülü «Teşekkül»; sermayesinin tamamı devlete ait, iktisadi alanda ticari esaslara göre faaliyet göstermek üzere kurulan kamu iktisadi teşebbüsüdür.
4- Kamu iktisadi kuruluşu «Kuruluş»; sermayesinin tamamı devlete ait olan ve tekel niteliğindeki mallar ile temel mal ve hizmet üretmek ve pazarlamak üzere kurulan, kamu hizmeti niteliği ağır basan kamu iktisadi teşebbüsüdür.
5- Müessese; sermayesinin tamamı bir iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait olup, ona bağlı işletme ve işletmeler topluluğudur.
6- Bağlı ortaklık; sermayesinin yüzde ellisinden fazlası iktisadi devlet teşekkülüne veya kamu iktisadi kuruluşuna ait olan işletme veya işletmeler topluluğundan oluşan anonim şirketlerdir.
7- İştirak; iktisadi devlet teşekküllerinin veya kamu iktisadi kuruluşlarının veya bağlı ortaklıklarının, sermayelerinin en az yüzde onbeşine, en çok yüzde ellisine sahip bulundukları anonim şirketlerdir.
8- İşletme; müesseselerin ve bağlı ortaklıkların mal ve hizmet üreten fabrika ve diğer birimleridir.
9- Koordinasyon Kurulu; Ekonomik İşler Yüksek Koordinasyon Kurulu'dur.
10- Kamu Ortaklığı Kurulu; 2983 sayılı Tasarrufların Teşviki ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanun'da belirtilen Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı Kurulu’dur.
Hukuki Bünye
1- Bu Ana Statü ile teşkil olunan Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü (MKE) Tüzel Kişiliğine sahip, faaliyetlerinde Özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir iktisadi devlet teşekkülü’dür.
2- Teşekkül, KHK, bu Ana Statü hükümleri saklı kalmak üzere özel hukuk hükümlerine tabidir.
3- Teşekkül, Genel Muhasebe Kanunu ile Devlet İhale Kanunu hükümlerine ve Sayıştay'ın denetimine tabi değildir.
4- Teşekkül'ün merkezi Ankara’dadır. Teşekkül’ün merkezi Koordinasyon Kurulu kararı ile değiştirilebilir.
5- Teşekkül’ün sermayesi 60 Milyar TL. sı olup, tamamı Devlete aittir. Teşekkül'ün sermayesi ilgili Bakanlığın teklifi üzerine Koordinasyon Kurulu kararı ile değiştirilebilir.
6 - Teşekkül’ün ilgili olduğu Bakanlık Millî Savunma Bakanlığı’dır.
Teşekkül’ün ilgili olduğu Bakanlık, Başbakanlığın teklifi ve Cumhurbaşkanlığı’nın onayı ile değiştirilebilir.
Teşekkül'ün Amaç ve Faaliyet Konuları
Kalkınma planları ve yıllık programlar çerçevesinde, imalat sanayii alanında, her çeşit silah, mühimmat, patlayıcı madde, makina, teçhizat ve malzeme imalat kapasitelerini kârlılık ve verimlilik esasları gözönüne alınarak, savunma ve sivil savunma ihtiyaçlarına göre plânlama ve ekonomik bir şekilde üretmek ve pazarlamak amacı ile teşkil edilen teşekkül’ün faaliyet konuları aşağıda gösterilmiştir.
1- Her türlü silah, mühimmat ve patlayıcı maddelerle benzerlerini ve askeri ihtiyaçlara yarayan araç ve gereçleri, makina ve sistemleri imal etmek veya ettirmek, tadil ve tamir etmek.
2- Makina, malzeme, tesisat, motorlu ve motorsuz araç ve gereç, alet ve yedeklerinin ve benzerlerini imal etmek veya ettirmek, tadil, İslah ve tamir etmek.
3- Yukarıdaki faaliyet konuları ve benzerleri ile ilgili olarak yurtiçi ve yurtdışından gerektiğinde yerli ve yabancı kuruluşlarla işbirliği veya iştiraklerde bulunmak, proje, müşavirlik işleri yapmak faaliyet alanları ile ilgili tesisler kurmak ve işletmelerinin ihtiyacı olan enerjiyi üretmek.
4- Lisans teknik beceri (Know - how) ve benzeri anlaşmaları yapmak.
5- Faaliyet konularına giren alanlarda araştırma ve geliştirme çalışmaları yapmak, yaptırmak.
6 - Teşekkül’ün faaliyet alanı ile ilgili hertürlü yeni müessese ve ortaklık kurmak ve kurulmuş olanlara katılmak veya mevcut müessese, ortaklıkları, iştirakleri tasfiye etmek.
7 - Resmi daire ve idareler, iktisadi devlet teşebbüsleri, müesseseler ve bağlı ortaklıklar, uluslararası ikili anlaşmalara giren kuruluş ve teşekküllerin hurdaya ayırdıkları hertürlü maden, malzeme, araç ve gereçleri toplamak, değerlendirmek ve kullanmak.