Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü
Makina İmalat ve Donatım Dairesi Başkanlığı
Sayı: E-41054281-807.05-5012403
Konu: Taşıt Kullanımı
DAĞITIM YERLERİNE
Teşkilatımızın taşıt ihtiyacı, makina parkımızdaki mevcut resmi, hizmet alımı ve proje muhtevası kapsamında temin edinilen taşıtlarla karşılanmaktadır. Taşıtların kullanılması, idaresi ve denetimi hususlarında resmi veya kiralık taşıt ayrımı gözetmeden, 237 sayılı Taşıt Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve 17.05.2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi hükümlerine göre yapılmaktadır. Tüm bu taşıtların işletilmesinde, mezkur mevzuat hükümleri ve aşağıdaki belirtilen hususlar dâhilinde uygulama yapılacaktır.
a) Ulaştırma hizmetlerinde merkezi kontrolün sağlanması ve taşıt talepleri oluşturulan havuzlardan karşılanması için tüm taşıtların işletilmesi, Makina İmalat ve Donatım Şube Müdürlüklerinin kontrolünde olacaktır.
b) Hiç bir personele, amire yada makama taşıt tahsis edilmeyecektir.
c) Hizmet alımı suretiyle taşıt ediniminde; 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda Cumhurbaşkanlığı tarafından Kurumumuza verilen Taşıt Kiralama İzni Olur' unda belirtilen sayı ve cins muhtavası dışında ihalelere çıkılmayacaktır.
ç) Taşıtlar behemehal özel işler için veya personel servis aracı olarak kullanılmayacaktır.
d) Verimli kullanımın sağlanabilmesi ve işletme maliyetlerinin asgari düzeye indirilmesi maksadıyla taşıtlar plaka bazında düzenli olarak kayıt altına alınacaktır. Bu kapsamda; harcama yetkililerince taşıtların çalışma süreleri, güzergahları, ortalama yakıt tüketim değerleri, bakım maliyetleri ve sürücü performansları düzenli olarak incelenerek gerektiğinde düzeltici işlem tahsis edilecektir.
e) Taşıtlar, "Taşıt Görev Emri" formu tanzim edilmek suretiyle görevlendirilecektir.
f) Taşıt Görev Emri formu haftalık, aylık gibi sürelerde değil günlük olarak her görev için ayrı ayrı düzenlenecektir.
g) Taşıt talebinde bulunacak personelin, çalıştığı ünitenin birim amiri tarafından imzalanmış "Taşıt Görev Emri" formu ile Bölge Müdürlüklerinde Makina İmalat ve Donatım Şube Müdürlüğüne, Şube Müdürlüklerinde ilgili birime müracaat etmesi halinde hizmetin ifası için taşıt havuzundan uygun taşıtın görevlendirilmesi yapılacaktır.
ğ) Memuriyet mahalli dışındaki görevlere (şehirlerarası, merkezden taşraya ve taşradan merkeze vb.) zorunlu durumlar hariç resmi taşıtla gidilmemesi, mevcut halka açık araçlarla seyahat edilmesi hususunda azami özen ve dikkat gösterilecektir. Ayrıca memuriyet mahalli dışındaki görevlere başka ulaşım araçları ile gidilmesi halinde aynı yere ilgilinin görevinde kullanılmak üzere taşıt gönderilmeyecek, gidilen yerdeki resmi hizmet araçlarından istifade edilecektir.
h) Taşıtlar için en kısa ve en uygun güzergâh seçilecektir. Aynı yöne giden personel için ayrı bir araç verilmeyecek, aynı mahale gidilecek farklı görevlerde, birimler arasında ayrım yapılmaksızın ve mümkün olduğu ölçüde güzergah birleştirilmesi yapılarak taşıt sağlanacaktır.
ı) Resmi hizmetle ilgisi bulunmayan kişiler taşıtlardan yararlandırılmayacaktır.
i) Taşıtların kullanılmasında azami derecede tasarrufa riayet edilecektir.
j) Taşıtlar "Uzaktan Takip Sistemi" ile takip edilecektir.
k) Mesai bitiminde taşıtlar en yakın DSİ birimi park alanına park edilecektir.
l) Söz konusu taşıtları kullanan şoförlerin sürücü belgeleri sürekli kontrol edilecektir.
m) 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında edinimine izin verilen taşıtlar, kullanım süresi ve maliyet analizleri dikkate alınarak en ekonomik yöntemle temin edilecektir. Hizmet aracı olarak kullanılacak taşıtlarda baz veya standart donanımlı, yerli ve elektrikli, binek ve station wagon cinsi taşıtlarda 1600 cc ve altındaki motor hacimli, işletme maliyetleri düşük ve ekonomik olan taşıtlar tercih edilecektir. Ayrıca hizmet alımı suretiyle edinilecek taşıtlarda model yılı yeni araçlar yerine ekonomik olması durumunda binek ve station wagon cinsi taşıtlarda 10 yaşını, diğer taşıtlarda 15 yaşını doldurmamış olmak kaydıyla model yılı yeni olmayan araçlara öncelik verilecektir.
n) Kamuda taşıt edinim, kullanım ve tasfiye süreçlerinin bütünleşik bir anlayışla yönetilmesi amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen Kamu Filo Yönetim Bilgi Sisteminde kaydı olmayan taşıtlar kullanılmayacaktır.
o) Taşıt Kullanımı ile ilgili önceki yıllarda yayımlanan Genelge ve Tamimler yürürlükten kaldırılmıştır.
Yukarıda belirtilen talimatların tatbik ve takip edilmesi, bu ile tüm personelin uyarılması hususunda;