Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar ve Kısaltmalar
Amaç
(1) Bu Talimatın amacı, Genel Müdürlüğün Muafiyet Politikasına uygun olarak, uçuş operasyon, tehlikeli maddeler ve uçuş ekibi lisanslandırma faaliyetlerini disipline eden düzenlemelere dair muafiyet taleplerinin; havacılık emniyetini tehlikeye atmaksızın, ilgili/ilişkili risklerin makul bir seviyede kalmasını temin ederek, kendine özgü koşulların mücbir kıldığı özel durumun hassasiyeti gözetilerek, adil, şeffaf ve tutarlı bir şekilde değerlendirilmesine ve yönetilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Talimat, 14/10/1983 tarihli ve 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ve 15/7/2018 tarihli ve 30479 Resmi Gazete’de yayımlanan 4 numaralı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde tanımlı Uçuş Operasyon Daire Başkanlığı görev ve sorumlulukları dâhilinde, uçuş operasyon, tehlikeli maddeler ve uçuş ekibi lisanslandırma konularında yayımlanmış mevzuatlar kapsamında faaliyet gösteren havacılık işletmelerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Talimat, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu ile 4 numaralı Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 437 nci maddesinin birinci fıkrasının (n) ve (ö) bentlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Talimatta geçen;
a) Başvuru formu: Muafiyet talebine ilişkin her türlü bilginin sunulduğu uçuş operasyon alanı için “SHGM.UOD.51859319.FR.127 numaralı Uçuş Operasyon Muafiyet Talebi Başvuru Formunu”, tehlikeli maddeler alanı için “SHGM.UOD.51859319.FR.168 numaralı Tehlikeli Maddeler Muafiyet Talebi Başvuru Formunu” ve uçuş ekibi lisanslandırma alanı için “SHGM.UOD.65355440.FR.29 UELK Muafiyet Başvuru ve Değerlendirme Formunu”,
b) Başvuru Sahibi: Muafiyet talebinde bulunan havacılık kuruluşunu veya bunlar adına başvuru yapan yetkili kuruluşu,
c) Genel Müdür: Sivil Havacılık Genel Müdürü’nü,
ç) Genel Müdürlük: Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nü,
d) Muafiyet: Genel Müdürlük tarafından yayımlanmış talimat, genelge vb. yasal düzenlemeler ile yürürlüğe koyulan bağlayıcı hükümlerin, belirli bir kısmından belli bir süre için muaf olma ya da kendine özgü koşulların getirdiği kaçınılmaz durumun kendine has limitlerini gözeterek sivil havacılık emniyeti ile ilgili düzenlemelerden kısmen istisna olma durumunu,
e) Mücbir Sebep: Bir görevin, taahhüdün veya sorumluluğun yerine getirilmesinde bir kimse tarafından alınacak önlemlere karşı, önüne geçilmesi olanaksız, sorumluluğun yerine getirilmesine engel, kişinin iradesi dışında ölüm, iflas, salgın, hastalık, tutukluluk, afet gibi beklenmedik olayları,
ifade eder.
(2) Bu Talimatta geçen kısaltmalar;
a) SH-BYS: Sivil Havacılık Bilgi Yönetim Sistemini,
b) SHY-İPC: 29/01/2013 tarihli ve 28543 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Tarafından Verilecek İdari Para Cezaları Hakkında Yönetmelik’i,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler
Genel esaslar
(1) Sivil havacılık alanında faaliyet gösteren gerçek kişiler ile kamu/özel hukuk tüzel kişiliğine sahip kurum ve kuruluşlar, Genel Müdürlük tarafından yürürlüğe konulmuş olan sivil havacılık kural ve kaidelerine uymakla yükümlüdür.
(2) Ulusal ve uluslararası sivil havacılık kurallarına kesintisiz uyum, esas olarak hedeflenmekle birlikte, kendine özgü koşulların ortaya çıktığı ve/veya mücbir sebeplerin kaçınılmaz olduğu durumlarda, yasal gerekliliklerin karşılanması noktasında tam uyumun sağlanamadığı özel durumlar oluşabilmektedir.
Muafiyet şartları
(1) Bu Talimatın 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen durumlarda, Genel Müdürlük, kabul edilebilir bir emniyet seviyesini güvence altına alındığını tespit ederek her bir kendine özgü durum için gerekli gördüğü özel koşullara riayet edilmesi şartıyla, havacılık emniyeti ile ilgili düzenlemelerde, belli ölçüde ve belirli bir süre için esneklik gösterilmesine müsaade ederek koşullu/koşulsuz muafiyet verebilir.
(2) Başvuru sahibi, sivil havacılık düzenlemelerinden belirli bir süre için muaf olabilmek ve/veya istisna tutulmak için maruz kaldığı sonucu gerekçelendirerek Genel Müdürlüğe başvuru talebinde bulunabilir. Muafiyet başvurusu, bu Talimatın eklerinde yer alan ilgili başvuru formu kullanılarak yapılır.
(3) Muafiyet başvurusu, asgari olarak aşağıdaki hususlar gözetilerek hazırlanır:
a) Risk değerlendirmesi ve analizinin yapılması,
b) Riskin kabul edilebilir seviyeye geldiğini gösterir tehlike belirleme ve risk değerlendirme çalışmalarının yapılması,