Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
No.:
Sıra No: 142
Kurum:
Milli Emlak Genel Müdürlüğü
Kabul Tarihi:
25.02.1988
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
25.02.1988
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
SAYI .: Mile 16. Şb. 3314-7004-6910
KONU : 2981 Sayılı Kanuna göre tapu tahsis belgesi verilen imarlı veya tahsisli arsalar üzerindeki gece konduların durumu.
(GENEL TEBLİĞ NO : 142)
......VALİLİĞİNE
(Defterdarlık)
Muhtelif illerden alınan yazılarda, onaylı imar plânında konut ve resmi hizmet alanına ayrılan Hazine arazi ve arsaları üzerinde bulunan münferit gecekonduların sahiplerinin, 24/2/1984 tarih ve 2981 sayılı Kanuna göre hak sahihi oldukları dikkate alınarak, kendilerine arsa tahsisi hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı hususunda görüşüm üzün bildirilmesi istenilmiştir.
2981/3290/3366 sayılı Kanuna göre Hazine, Belediye, İl Özel İdaresi ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait taşınmaz mallar üzerinde yer alan gecekondu sahiplerinin, Kanunun 13ncü maddesinin (a) bendinde belirtilen hak sahihi niteliğini taşımaları halinde, taşınmaz malın maliki idare tarafından kendilerine, en fazla 400 m2 lik arsa tahsisini gösteren tapu tahsis belgesinin düzenlenmesi gerekmektedir.
2981 sayılı Kanunun 3290 sayılı Kanunla değişik 10ncu maddesinin (a) fıkrası uyarınca tapu tahsis (belgesi, islâh ve imar plânı Veya kadastro plânları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esas teşkil etmektedir. Kanunun 3290 sayılı Kanunla değişik 13ncü maddesinin (b) .. bendinde ise; söz konusu ansa veya araziler üzerinde islâh imar plânları ile meydana getirilen imar parselleri içinde hâk sahiplerine, yapılarının işgal ettiği alan dikkate alınarak plân ile getirilen ölçülere uygun şekilde arsa veya hisse tahsis edilmesi, gecekondusu muhafaza edilmeyen hak sahiplerine aynı bölgede veya diğer gecekondu ıslâh veya önleme bölgesinde başka arsa veya hisse verilmesi öngörülmüştür.
Yukarıda ifade edildiği gibi tapu tahsis belgesi, ileride verilecek tapuya esas olan ve hak sahipliğini, belirliyen bir belge olup, kati suretle hak sahibine gecekondusunun bulunduğu arsanın tapusunun verilmesi anlamına gelmemektedir.
Ancak, imar plânında, konut ve resmî hizmet için ayrılan ve ayrıca, ıslâh imar plânı da yapılmayan alanlarda Hazineye ait arsalar üzerindeki gecekonduların, 2981/3290/3366 sayılı Kanunun 13ncü maddesinin (b) bendine göre tasfiye edilmeleri,, hak sahiplerine ise, bir gecekondu önleme veya ıslâh bölgesinde veya yakın bölgelerde yapılmış ıslâh imar plânlan içinde meydana gelen boş imar parsellerinden; müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esasına göre arsa verilmesi, ayrıca, enkaz bedelinin de ilgilisine fon hesabından ödenmesi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini gereğini ve Genel Tebliğimizin ilinize bağlı Kaymakamlıklara da iletilmesini rica ederim.