ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 20
Kurum: Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi: 09.06.2010
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 09.06.2010
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Hukuki Dayanak
Amaç
Talimatın Amacı; 3083 Sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu ve bu Kanunun Uygulama Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine göre, uygulama bölge veya alanlarında yapılacak Arazi Toplulaştırma usullerinin şekil ve şartlarını düzenlemektir.
Bu talimat; Uygulama Bölge veya Alanlarında;
Arazi toplulaştırmasının uygulanacağı alanları belirlemek, bu alanlara ilişkin hususlar ile bu alanlarda uygulanacak toplulaştırma projelerinin uygulama ve tescili ile ilgili esasları kapsar
Tanımlar
Bu talimatta geçen;
1) Kanun: 01.12.1984 tarih ve 18595 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 22.11.1984 tarih ve 3083 sayılı "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu"nu,
2) Yönetmelik: 29.6.1985 tarih ve 18796 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 11.6.1985 tarih ve 85/9588 sayılı "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Tarım Reformu Kanunu Uygulama Yönetmeliği"ni,
3) Bakanlık: Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,
4) Genel Müdürlük: Tarım Reformu Genel Müdürlüğünü,
5) Bölge Müdürlüğü: Tarım Reformu Bölge Müdürlüğünü,
6) Şube Müdürü: Bölge Müdürlüğü Kamulaştırma, Toplulaştırma ve Dağıtım Şube Müdürünü,
7) Sabit Tesis: Ev, ahır, samanlık, ağıl, ambar, kuyu vb. yapılarla bağ,bahçe ve ağaçlık araziyi ifade eder.
8) Toplulaştırma Alanı: Teknik, ekonomik, sosyal ve hukuki faydalar göz önünde bulundurularak Bölge Müdürlüğünün teklifi ve Genel Müdürlüğün onayı ile belirlenen alanlardır.
9) Proje: Proje alanından yapılan her türlü etüt, plan, harita, kesit, çizelge, rapor ve benzeri belgelerin tümünü,
10) Çifte Ekseriyet: Arazi toplulaştırılmasının yapılacağı proje alanındaki, arazinin yarısından çoğuna malik ve sayıca maliklerin 2/3'ünün teşkil ettiği ekseriyeti,
11) Tarım Arazisi: Orman sınırları dışında kalan, zirai üretim yapılan çayır mer'a, yaylak ve kışlak olarak kullanılan, kullanılma şekillerinden birine tahsis edilen veya ekonomik olarak imar, ihya ve ıslah edilerek üretime açılabilecek araziyi,
12) Çiftçi: Geçimini, bedeni ve fikri güçlerini kısmen veya tamamen katarak tarımdan sağlayan kimseyi,
13) Proje Ünitesi: Tarım Reformu çalışmaları ile ilgili olarak her türlü etüt, projelendirme, planlama, yürütme, değerlendirme, kontrol etme ve sonuçlandırma görevi ile görevlendirilen bir Ziraat Mühendisi, bir Harita Mühendisi ve yeterince teknik elemandan oluşan grubu, ifade eder. Bu Ünitede tanımlanan personele yapı denetim teşkilatlarında da görev verilebilir.
Hukuki Dayanak
Yönetmeliğin 71.maddesi bu talimatın hukuki dayanağını teşkil eder.
BÖLÜM I
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Toplulaştırma Alanının Tespiti
Toplulaştırma; Köy, belde veya havza esas alınarak o yerin kadastral sınırları içerisindeki gerçek ve tüzel kişilere ait arazide uygulanır.
Toplulaştırma Etüt Raporunun Hazırlanması
Uygulama Alanı İlanına yönelik etüd raporu sonucunda, toplulaştırma yapılması önerilen alanlar için; Bölge Müdürlüğünce veya gerek görüldüğünde Genel Müdürlükçe toplulaştırma alanı belirlemeye yönelik detaylı etüt raporu hazırlanır.
Toplulaştırma Kararının İlanı ve Toplulaştırma Şeklinin Tespiti
Genel Müdürlükçe toplulaştırma alanı olarak uygun görülen yerler, Bölgede alışılmış usullerle mahallinde 15 gün süreyle ilan edilir. Ayrıca toplulaştırma alanı olarak belirlenen yerler, mahallin en büyük mülki amirine de (Valilik veya Kaymakamlığa) yazılı olarak bildirilir.
Toplulaştırmanın yapılacağı proje alanındaki arazinin yarısından fazlasına malik bulunan ve sayıca maliklerin üçte ikisini (2/3) teşkil eden arazi sahibi çiftçilerin muvafakatı ile isteğe bağlı toplulaştırma yapılır. Bu karar proje alanındaki bütün malikleri bağlar.
Çifte ekseriyetin sağlanması için arazi maliklerinden yazılı muvafakat istenir. Çifte ekseriyet sağlandığı takdirde, söz konusu yer isteğe bağlı toplulaştırma kararı alınır ve Genel Müdürlüğe bilgi verilir. Çifte ekseriyetin sağlanamaması halinde ise Bölge Müdürlüğünün teklifi ve Genel Müdürlüğün onayı ile zorunlu toplulaştırma kararı alınabilir.
Tapu Siciline Şerh Verilmesi
Toplulaştırma alanında bulunan parsellere ait listeler, tapu kütüğüne şerh verilmesi için Bölge Müdürlüğünce mahalli Tapu sicil Müdürlüğüne gönderilir.
Şerh tarihinden sonra araziyi devralan veya üzerinde bir hak iddia eden kimselerin eski malikin yükümlülüklerini aynen kabul etmiş sayılacakları mahallinde alışılmış usullerle duyurulur.
Sabit Tesislerin Tespiti
Toplulaştırma alanı ilanı ile birlikte mahalline gidilerek, alanda bulunan ve Bölge koşullarına göre sabit tesis sayılabilecek yapı, tesis ve diğerleri tutanakla belirlenir. Bu tutanakların düzenlenmesinde, hali hazır haritalar, uydu görüntüleri ve diğer bütün tanımlayıcı veriler kullanılabilir.