BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
(1) Bu Tebliğin amacı, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde üretim tesisleri zarar gören su ürünleri yetiştiricilik işletmelerinin faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla yapılacak desteklemelerin uygulamasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
(1) Bu Tebliğ, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde, il/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, Bakanlıktan onaylı su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip, Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı, üretim tesisleri zarar gören yetiştiricilik işletmelerine yapılacak destekleme ödemesi ile ilgili hususları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Tebliğ, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi ve 2/5/2023 tarihli ve 7221 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerinin Desteklenmesine İlişkin Kararın 5 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Tebliğde geçen;
a) Bakanlık: Tarım ve Orman Bakanlığını,
b) Banka: T.C. Ziraat Bankası A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
c) Hasar Tespit Raporu/Tutanağı: Bakanlık il/ilçe müdürlükleri tarafından yetiştiricilik işletmelerinde düzenlenen raporu/tutanağı,
ç) İl/ilçe müdürlüğü: Bakanlık il/ilçe müdürlüklerini,
d) Karar: 2/5/2023 tarihli ve 7221 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Depremden Zarar Gören Su Ürünleri Yetiştiricilik İşletmelerinin Desteklenmesine İlişkin Kararı,
e) Kuluçkahane: Su ürünleri damızlık materyallerinden yumurta ve yavru materyal elde etmek üzere kurulan ve Bakanlıktan onaylı kuluçkahane işletmelerini,
f) Su ürünleri kuluçkahane belgesi: Su ürünleri damızlık materyallerinden yumurta/yavru materyaller elde etmek için kurulan işletmelere Bakanlıkça verilen geçerli belgeyi,
g) Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS): Bakanlık bünyesinde kurulu bulunan su ürünleri yetiştiriciliği ile ilgili bilgilerin merkezi bir veri tabanında toplandığı su ürünleri kayıt sistemini,
ğ) Su ürünleri yetiştiriciliği: Su ürünlerinin entansif olarak yetiştirilmesini,
h) Su ürünleri yetiştiricilik belgesi: Su ürünleri üretim faaliyetinde bulunan yetiştiricilere Bakanlıkça verilen geçerlilik süresi devam eden belgeyi,
ı) Yetiştirici/üretici: Kamu kurum ve kuruluşları hariç, Bakanlıkça su ürünleri yetiştiriciliği faaliyetinde bulunmak üzere izin verilen gerçek ve tüzel kişileri,
i) Yetiştiricilik işletmesi: Bakanlıktan onay alınarak su ürünleri yetiştiriciliğinin yapıldığı yerleri,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Genel Hükümler, Başvuru Şartları ve Müracaat
Genel hükümler
(1) 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle afet bölgesi ilan edilen illerde il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünce hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınmış, üretim tesisleri zarar gören ve 6/2/2023 tarihi veya öncesinde SUBİS’e kayıtlı olup yetiştiricilik belgesine sahip su ürünleri yetiştiricilik işletmelerine, bir defaya mahsus olmak üzere, bu maddede belirtilen esaslar çerçevesinde destekleme ödemesi yapılır.
(2) Bir işletmenin desteklemelerden faydalanabilmesi için Bakanlık il/ilçe müdürlükleri tarafından hasar tespit raporu/tutanağı düzenlenmiş olması gerekir.
(3) Su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip ve entansif şekilde yetiştiricilik yapan üreticilere Kararda belirlenen destekleme birim fiyatı kadar destekleme yapılır.
(4) Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği miktarın hesaplamasında hasar tespiti yapılarak kayıt altına alınan miktarlar dikkate alınır.
(5) Bir işletmenin desteklemeden faydalanabileceği en fazla miktar, işletmenin su ürünleri yetiştiricilik belgesindeki tesis (proje) kapasitesi (ton/yıl) ve kuluçkahane belgesindeki yavru kapasitesi (adet/yıl) için belirtilen mevcut durumdaki kapasite ile sınırlıdır.
(6) Karada ve baraj göllerinde kurulu olan alabalık yetiştiricilik işletmelerinden, projesinde yavru üretim izni olmadığı halde, başkasına satmamak kaydıyla sadece işletmesinin ihtiyacı olan yavruyu kendi işletmesinde üreten işletmeler de desteklemelerden yararlanır.
(7) Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, yetiştiricilik işletmesinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat etmek ve bu Tebliğ kapsamında istenen belgeleri teslim etmek zorundadır.
(8) Kamu kurum ve kuruluşları bu destekten yararlanamaz.
(9) Destekleme ödemesi 6/2/2023-31/12/2023 tarihleri arasında yapılır.
Müracaat
(1) Desteklemeden yararlanmak isteyen üreticiler, en geç 8/9/2023 tarihi mesai bitimine kadar, aşağıdaki belgeler ile yetiştiricilik işletmesinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat ederler: