Resmi Gazete Dışındaki Kaynak
Kurum:
Tarım ve Orman Bakanlığı
Kabul Tarihi:
12.01.2015
Yürürlüğe Giriş Tarihi:
12.01.2015
Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Sayı : 68656427.230.04.02/9347-0154
Konu : Talimat 2015/1
... VALİLİĞİNE
( İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü )
İlgi: a) 19/11/2013 tarih ve 68656427.230.04.02/404 sayılı Talimatımız.
b) 08/08/2014 tarih ve 68656427.230.99/6401 sayılı Talimatımız.
Güneş Enerjisi Santralleri ile ilgili yapılacak iş ve işlemler ilgi (a) ve (b) Talimatlarımızla bildirilmiştir.
Ancak, Bakanlığımıza gönderilen dilekçelerden ve İl Müdürlüklerimiz tarafından talep edilen görüşlerden uygulamada birliktelik sağlanamadığı anlaşılmaktadır.
Bu nedenle:
1- İlgi Talimatlarda da belirtildiği üzere, yapılan müracaatlar nihai karar olmayıp sadece arazinin sınıf tespitinin yapılmasından ibaret olduğundan, Güneş Enerjisi Santrali (lisanslı/lisanssız) kurulacak alan ve ölçüm istasyonu kurulacak alanın sınırlarını ve koordinat değerlerini gösterir 1/25000 ölçekli harita ve dilekçe dışında herhangi bir belge istenmemesi gerekmektedir. Mülkiyet ve muvafakat belgesi daha sonra bu alanın tarım dışı amaçla kullanılması halinde istenecektir. Bakanlığımız veya İl Müdürlükleri tarafından tespit edilen arazi sınıfı tarım dışı amaçlı kullanım taleplerinin değerlendirilmesinde esas alınacaktır.
2- Lisanslı Güneş Enerjisi Santrali müracaatlarında santral ve ölçüm istasyonu ayrı alanlarda olması halinde her ikisinin de etüdü yapılmalıdır.
3- Kalıcı tesis kurulmayacağına ve ölçüm tamamlandığında arazinin eski haline getirileceğine dair taahhütname sadece ölçüm istasyonu ile sınırlıdır.
4- 3083 sayılı Kanuna göre uygulama alanı ilan edilen yerlerde de bütün sınıflamalar 5403 sayılı Kanun’a göre yapılacak, daha sonra bu alanların tarım dışı amaçla kullanılma talebinin değerlendirilmesi 3083 sayılı Kanun’a göre yapılacaktır.
Ancak, 3083 sayılı kanun kapsamında bulunan alanlardaki tarım dışı kullanım talepleri 3083 sayılı kanuna göre değerlendirileceğinden arazinin sulu/kuru özelliğinin tespiti 3083 sayılı kanuna göre yapılacaktır.
5- 3083 sayılı Kanuna göre uygulama alanı ilan edilen yerlerde kurulacak güneş enerji santrallerinde toprak koruma projesine ihtiyaç olup olmadığına etüt raporunu hazırlayan teknik personeller tarafından karar verilecektir.
6- Tarımsal amaçlı yapılarda, üretilen enerjinin işletme dışında kullanılmaması ve satışının yapılmaması şartı ile kurulacak güneş enerji üretim tesisi, entegre nitelikte olmayan hayvancılık ve su ürünleri üretim ve muhafaza tesisleri ile zorunlu olarak tesis edilmesi gerekli müştemilatı kapsamında kabul edilebilir. Ayrıca, sunulacak tarımsal amaçlı yapı projesinde, proje için gerekli olan enerjinin miktarı hesap edilerek ihtiyacı karşılayacak kapasitede güneş enerjisi üretim tesisine izin verilir.
Tarımsal amaçlı yapı kapsamında projelendirilen enerji üretim tesislerinin amacına uygun kullanılmaması durumunda Kanunun 20 nci Maddesi hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
7- 26/01/2015 tarih ve 68656427.230.04.02/0518 sayılı (Talimat Düzenlemesi) yazısı Değişiklik Yenilenebilir enerji yatırımlarının özellikleri ve kurulabilecekleri alanlar göz önüne alınarak, yenilenebilir enerji yatırımları için tarımsal bütünlük değerlendirmesi yapılırken planlı alana veya herhangi bir yola sınır olma zorunluluğu aranmamalıdır. Güneş Enerji Santrallerinin kuru marjinal tarım arazileri üzerine kurulacağı, jeotermal enerji kaynaklarının-ise-kaynağının bulunduğu yerde-değerlendirilmesi-zorunluluğu-dikkate alındığında, her iki enerji yatırımı için tarımsal bütünlük değerlendirmesi yapılırken planlı alana veya herhangi bir yola sınır olma zorunluluğu aranmamalıdır.
8- Güneş enerjisi ölçüm istasyonu ve santralinin kurulması için yapılan müracaatlarda yapılan işlemin sınıf tespiti olduğu, Bakanlığımız mevzuatları kapsamında alınması gereken izinleri içermediği, arazi sınıfının uygun olması halinde Güneş Enerjisi Santralı kurulmak üzere Bakanlığımız mevzuatları kapsamında izin alınması gerektiği mutlaka yazılı olarak ilgilisine bildirilecektir.
9- Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında; çatı uygulaması haricindeki güneş enerjisine dayalı başvurular için, mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri, sulu tarım arazileri ile çevre arazilerde tarımsal kullanım bütünlüğünü bozan alanları kapsamadığına ilişkin görüş bildirilmesi gerekmektedir. Diğer kurumlardaki iş ve işlemler tamamlandıktan sonra tarım dışı amaçlı kullanım izni sonuçlandırılacaktır. 26/01/2015 tarih ve 68656427.230.04.02/0518 sayılı (Talimat Düzenlemesi) yazısı Eklenti Tarım dışı amaçla kullanım taleplerinde, yapılacak faaliyette kullanılacak güneş enerjisi üretim tesisi kurulum talebinin birlikte yapılması, alınacak kamu yararı kararında güneş enerjisi santralinin de belirtilmesi, güneş enerjisine bağlı üretilen enerjinin işletme dışında kullanılmaması ve satışının yapılmaması şartı ile kurulacak güneş enerjisi üretim tesisleri, 5403 sayılı kanunun 13 üncü maddesinin (d) bendi kapsamında değerlendirilebilecektir. Daha önce tarım dışı amaçla kullanım izni verilen faaliyetler için yapılacak güneş enerjisi üretim tesisi kurulum taleplerinde ise, kamu yararı kararı alınması, güneş enerjisine bağlı üretilen enerjinin işletme dışında kullanılmaması ve satışının yapılamaması şartı ile kurulacak güneş enerjisi üretim tesisi de, bu kapsamda değerlendirilebilecektir.