ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
No.: 11410
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 01.07.1931
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 09.08.1931
Son Değişiklik Tarihi: 29.08.2002
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 29.08.2002
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
1580 numaralı kanunun 160 ıncı maddesine tevfikan Mezarlıklar hakkında Dahiliye Vekâletince tanzim olunup Şûrayı Devlet Tanzimat Dairesi ile Heyeti Umumiyesince tetkik ve 22 haziran 1931 tarih ve 5134 numaralı tezkere ile tevdi olunan merbut nizamnamenin meriyete vaz’ı, İcra Vekilleri Heyetinin 1/7/1931 tarihli içtimaında tasvip ve kabul olunmuştur.
Fasıl : 1
Mezarlıklar hakkında umumî hükümler
Belediyeye devrolunan mezarlıklar iki kısımdır:
1 - Vakfa ait tapulu tapusuz umumî mezarlıklardır ki bütün hukuk ve vecaibi ile belediyeye intikal etmiştir.
Bu vakıf mezarlıklara ait ne kadar mevkuf varidat ve akarat ve tenmiyesi meşrut nukut var ise belediyeye aittir.
Bu varidat ve akarat ve nukut müstakil olmayıpta diğer vakıflar ile memzuç ise evkaftan belediyeye devrolunan sular hakkında 12 ağustos 1928 tarihli nizamnamedeki usul dairesinde evkafça hisse ayrılır ve belediyeye verilir.
2 - Metruk ve sahipsiz mezarlıklar. Bu mezarlıklar dahi belediyeye intikal etmiştir.
Belediyeye devrolunmıyan fakat murakabesi ve ölü gömülmesi için ruhsat verilmesi belediyeye ait olan mezarlıklar üç kısımdır.
1 - Tapu ile tasarruf olunan mezarlıklar.
2 - Şahıslara ve ailelere ait hususî vakıf mezarlıklar.
3 - Cami harimlerindeki mezarlıklar. (Evkafa ait olan bu mezarlıklar bahçelerden başka bir şekilde kullanılamaz, ve başka maksatlar için kullanılmasına ruhsat verilemez.)
Birinci ve ikinci maddelerde mezkûr mezarlıklar başka maksatlarda kullanılmak istenildiği vakit sahiplerinin belediyeye müracaat edip ruhsat almaları ve ruhsat aldıktan sonra belediyenin göstereceği şartlar altında kabirleri nakletmeleri mecburidir.
Mezarlıkların başka maksatlar için ne zamandan itibaren kullanılabileceği sıhhiye memurları tarafından yapılacak tetkikat neticesinde verilecek rapora göre belediyece tayin olunur.
Belediyeye devrolanan mezarlıklar ile mezarlıklara vakfedilmiş binalar, akarlar, varidatlar, tenmiyesi meşrut akçeler hakkında belediyeler ile evkaf arasında bu nizamnamenin neşri tarihinden itibaren üç ay zarfında müştereken üç defter yapılır. Biri belediyede diğeri evkafta kalır, üçüncüsü tapuya verilir.
Belediye reisinin tahriren müracaatı ve en büyük mülkiye memurunun havalesi üzerine tapu idaresi belediye namına gayri menkuller için tapu verir.
Mezarlıktan bozma arsalar ile arsa satışları hakkında aşağıdaki muameleler yapılır:
1 - Evkafça taksit ile satılmış olan mezarlıklar bedelinden Belediye Kanununun neşri tarihi olan 1930 senesi nisanının on dördüncü günü henüz alınmamış taksitleri var ise bu taksitler belediyece tahsil olunur.
2 - Arsa haline konulmuş olan mezarlıklar 14 nisan 1930 tarihine kadar satılmamış ise belediyeye devrolunurlar.
3 - Arsa haline konulmuş olan mezarlıklar üzerine bina yapılmış ise bina ve binaya merbutiyeti zarurî ve tabiî olan arsalar evkafa aittir.
Belediyece tesbit olunan umumî mezarlıktan başka yerlere ölü gömülmesi yasaktır.
Umumî Hıfzıssıhha Kanununun 211 ve 218 inci maddelerine göre yapılacak muameleler bu hükümden müstesnadır.
Belediyelere devrolunan mezarlar ve mezarlıklardan tarihî kıymeti haiz olanlar Muhafazai Abidat Nizamnamesi mucibince muamele görür.
Bu mezarlarda kalmış olan kemikler, alâkadarları tarafından istenilirse onlara verilir. Alâkadarı yoksa belediye tarafından umumî mezarlıklara nakl ile muhafaza olunur.
Fasıl: 2
Belediye mezarlıklarının tesis, tanzim ve tezyini
Kanunen muayyen olan on sene müddet zarfında belediyeler ihtiyaca göre bir veya müteaddit mezarlık tesis ederek idare edeceklerdir.
Yeni tesis edilecek mezarlıklar hakkında, Sıhhat ve İçtimaî Muavenet Vekâletince Dahiliye Vekâletile müştereken tanzim olunacak talimatname aşağıdaki esasların ne suretle yapılacağını gösterecektir:
1 - Beldenin nüfusuna ve senelik umumî vefiyatına göre tesis edilecek olan mezarlıkların genişliği, mevkii ve meskenlere mesafesi, toprağının vasıfları, su menbalarına ve mecralarına zararı olup olmadığı;
2 - Bu gün mevcut olup belediyece istimaline muvakkaten müsaade edilen mezarlıkların fennî ve sıhhî şartları haiz olup olmadığı ve tamamen veya kısmen terki veya istimalde devam icap edip etmediği;
3 - Cenazelerin yıkattırılması, kefenlenmesi ve gömülmesi ve icabı halinde tekrar mezarlıktan çıkarttırılması.
Belediyeler ölü gömülmesine tahsis olunacak mezarlıkları, Umumî Hıfzıssıhha Kanununun 212 nci maddesi mucibince hariçten insan ve hayvan girmesini men için etrafını lâakal iki metre irtifaında mevkiin ehemmiyetine ve belediyenin kudreti maliyesine göre taştan, tuğladan veya kerpiçten bir duvar ile muntazam bir surette tamamen çevirecekler ve bu duvarı daima iyi halde muhafaza edeceklerdir.