ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Konsolide metin (Sürüm: 2)
No.: 6/5165
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 24.08.1965
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 16.03.1966
Son Değişiklik Tarihi: 18.07.1986
Bu Sürümün Yürürlük Tarihi: 18.07.1986
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Adalet Bakanlığınca hazırlanmış ve Danıştay'ca incelenmiş olan ilişik «Hayvan Rehni Tüzüğü»nün yürürlüğe konulması, Bakanlar Kurulunca 24/8/1965 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Hayvan Rehni Tüzüğü
BİRİNCİ KISIM
Genel Hükümler
I. Hayvan üzerinde teslimsiz rehin tesisi
Medeni Kanunun 854 üncü maddesi gereğince, hayvan üzerinde teslimsiz rehin tesisi, bu Tüzük hükümlerine tâbidir.
1. İzin
Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası ve kooperatifler ile özel kanunları veya Türk Ticaret Kanunu gereğince tüzel kişiliğe sahip bir itibar müessesesi olarak kurulmuş bulunan sermaye şirketleri, merkezlerinin bulunduğu yerdeki valilikçe izin verilmek şartıyla, Medeni Kanunun 854 üncü maddesi gereğince rehin alacaklısı olabilirler.
İzin, bu müesseselerden itimada değer olan ve rehin hakkı yanında kefalet, müteselsil sorumluluk ve benzeri teminat almayacaklarını taahhüt edenlere verilebilir. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasının rehin hakkı yanında kefalet, müteselsil sorumluluk ve teminat alması izin verilmesine engel teşkil etmez.
İzin kararı, masrafı ilgili müesseseden alınarak valilikçe Resmî Gazete ile derhal yayınlanır.
İzin alındıktan sonra ikinci fıkra hükmüne uygun hareket etmeyen müesseseye, verilen izin valilikçe geri alınır.
2. İzin verilen müesseselerin sicili
Yukarıki maddeye göre izin verilen müesseseler, merkez ve şubelerinin bulunduğu illerin merkezlerindeki ticaret sicili memurluklarında, Adalet Bakanlığınca yapılacak yönetmeliğe göre tutulacak bir sicile kaydedilir.
İzin veren valilik, durumu kayıt yapılmak üzere o il merkezindeki ticaret sicili memurluğuna ve izin verilen müessese merkezince isimleri bildirilecek şubelerin bulunduğu illerin merkezlerindeki ticaret sicili memurluklarına duyurur.
Bu maddeki sicilin tutulmasını ticaret sicili memurunun bağlı bulunduğu mahkeme hâkimi veya başkanı gözetir.
III. Hayvan rehni sicilini tutan daire
Hayvan rehni sicili icra dairelerinde tutulur.
Bir asliye mahkemesinin yargı çevresi içinde birden çok icra dairesi varsa, sicili tutma görevi Adalet Bakanlığınca belirtilecek icra dairesine aittir.
IV. Sicil defteri
Hayvan rehninin kaydı için üç bölümlü bir sicil defteri tutulur.
Birinci bölüme hayvan rehinleri tarih sırası ile kaydedilir. İkinci ve üçüncü bölümler fihrist bölümleridir.
İkinci bölüm, rehin veren gerçek kişi ise soyadının, tüzel kişi ise ünvanının; üçüncü bölüm, rehin alacaklısının ünvanının ilk harfine göre tutulur.
Sicil defterinin örneğini Adalet Bakanlığı bir yönetmelikle tesbit eder.
V. İtiraz hakkı
İcra memurunun, hayvan rehni sicilinin tutulmasına ilişkin işlemleri aleyhine Adalet Bakanlığına itiraz edilebir.
İtiraz üzerine, gerekirse ilgili belgelerin asıl veya örneklerinin de getirilmesi ve lüzumlu bilginin toplanması suretiyle bakanlıkça verilecek karar, işlemi yapan icra memurluğuna ve itiraz eden kişiye tebliğ edilir. Bakanlığın kararı kesindir. İlgililer, bu karar aleyhine Danıştay’a başvurabilir.
VI. Sicilin denetlenmesi
Hayvan rehni sicili, yılda en az bir defa, sicilin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Savcısı tarafından teftiş edilir ve teftiş sonucu bir raporla Adalet Bakanlığına bildirilir.
VII. Sicilin âleniliği
Hayvan rehni sicili âlenidir. Menfaati bulunan herkes sicilde bir kayıt bulunup bulunmadığı ve varsa mahiyeti hakkında sözlü veya yazılı bilgi verilmesini sicili tutan memurdan isteyebilir.
İKİNCİ KISIM
Sicile Kayıt
I. Kaydın yapılacağı yer
Hayvan rehni, rehnedilen hayvanın mutât olarak bulunduğu yerdeki icra memurluğunda tutulan sicile kaydedilir.
Hayvanın mutât olarak bulunduğu yer sahibinin isteği ile devamlı şekilde bakılıp tutulduğu yerdir. Bu yerin neresi olduğu, o yer veterinerliğince verilecek bir belge ile belirtilir.
Hayvanın mutât olarak bulunduğu yerin tesbitinde veterinerlikçe tereddüt edilen hallerde, hayvan sahibinin ikametgâhının bulunduğu yer kayıt mahallidir.
Hayvanların yaylağa ve kışlağa çıkarılması mutât olan hallerde, yaylak ve kışlak, yılın diğer aylarında hayvanın bakılıp tutulduğu yerden ayrı bir icra memurluğunun yetki çevresinde ise, hayvan rehni, yaylak ve kışlağın bulunduğu yerlerde tutulan hayvan rehni sicillerine de kaydedilir. Bu şekilde mükerrer kayıt yapıldığı, her sicile ait defterin birinci bölümünün özel hanesine işaret edilir.
Bu sicillerden birine kayıt, rehin hakkının doğması için kâfidir.