ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: 11999
Kurum: Bakanlar Kurulu
Kabul Tarihi: 07.08.1959
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 04.09.1959
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
6964 sayılı kanuna göre Ziraat Vekâletince hazırlanmış ve Devlet Şûrasınca tetkik edilmiş olan ilişik «Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesi» nin mer’iyete konulması; İcra Vekilleri Heyetince 7/8/1959 tarihinde kararlaştırılmıştır.
Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesi
Azalık ve kayıt işleri
Bu Nizamnamede yazılı (Kurum) tabiri, devamlı olarak çiftçilikle iştigal eden hükmi şahısları ve hükmi şahsiyeti haiz olmasalar dahi Devlete, katma ve hususi bütçeli dairelere, belediyelere ve iktisadi devlet teşekküllerine ait zirai işletme ve müesseseleri ifade eder.
Kurumların, kanunun 5 inci maddesi gereğince verecekleri asli azalık beyannamelerinde aşağıdaki malümat bulunur:
a) Kurumun adı;
b) Kurumun merkezinin bulunduğu yer;
c) Beyanname veren, kurumun şubesi ise, şubenin bulunduğu yer;
d) Kurumun faaliyet mevzuu;
e) Kurumun o yerdeki çiftçilik işlerine tahsis edilmiş sermayesi;
f) Kurumun o yerdeki temsilcisi.
Kurumlar, zirai faaliyete başladıkları tarihten itibaren bir ay zarfında asli azalık beyannamelerini mıntakası içinde bulundukları odaya verirler. Aksi halde, bunlar, kanunun 35 inci maddesi gereğince odalar tarafından re'sen kaydedilirler.
Asli azalık vasıflarını haiz hakiki şahıslar hakkında kanunun 5 inci maddesi mucibince bulundukları köylerde ihtiyar meclislerince, şehir ve kasabalarda ihtiyar heyetlerince tanzim ve tasdik edilecek cetveller, aşağıdayazılı malümatı ihtiva eder.
a) Adı ve soyadı, Baba adı, ve doğum tarihi;
b) Kanuni ikametgahı;
c) Meslek ve sanatı;
d) Çiftçiliğin hangi şubeleriyle ve nerede iştigal edildiği;
e) Çiftçilik varlığı (Ayın ve nakit olarak ayrı ayrı miktarı).
Çiftçiliğin herhangi bir şubesinde veya çeşitli şubelerinde yetiştirici, islahcı, üretici veya değerlendirici olarak bir yıldan fazla faaliyet gösterenler devamlı çiftçi sayılırlar. Kurumlar, çiftçilikle iştigal müddetleri ne olursa olsun aza kaydedilmek mecburiyetindedirler.
Ziraat Faaliyet Şubeleri Şunlardır:
a) Tarla ziraati (Çayır ve mer'a dahil);
b) Bahçe ziraati (Meyvecilik, bağcılık, sebzecilik, çaycılık, gülcülük, çiçekcilik);
c) Çeşitli fidan ve ağaç yetiştiriciliği;
d) Hayvancılık (Büyük veya küçük baş hayvanlarla kümes hayvanları, kürk hayvanları, arıcılık, ipek böcekciliği ve kozacılık);
e) Mahsullerin yetiştiricileri tarafından işlenip değerlendirilmesi şartiyle ziraat sanatları (Süt ve mamülleri, et ve mamülleri, şarapçılık, sirkecilik, meyve ve sebze yarı ve tam mamulleri ve nebati yağcılık).
Muhtarlar, Ziraat odalarına yeniden aza kaydedilmeleri veya azalıktan çıkarılmaları lazım gelen veya oda azası iken çiftçilik varlığında değişiklik olan hakiki şahısları, her yıl Eylül ayı içinde oda idare heyetlerine bildirmekle mükelleftirler. Kurumlar, ilk beyannamelerinde malümatta husule gelen değişiklikleri, değişikliğin vuku bulduğu tarihten itibaren bir ay zarfındabir ek beyanname ile azası bulundukları oda idare heyetlerine bildirirler.
Azalığa kayıt olunan kurumların ve hakiki şahısların odalarda hususi sicili tutulur. Sicile kayıt keyfiyeti odalarca kurumlara yazı ile bildirilmekle beraber, azalık cetvelinin hususi sütnununa da işlenir. Kurumlar, hangi seçim çevresinin azalık cetveline ithal edilmişlerse, o çevrede reye iştirak ederler. Bu husus kendilerine yapılan tebligatta da ayrıca belirtilir.
Hakiki şahısların azalığa kayıtları bir cetvel halinde kayda esas teşkil eden beyanname cetvellerini vermiş olan muhtarlığa gönderilir. Bu cetveller, muhtarlıkta 15 gün asılmak suretiyle ilan olunur. İlanın askıya alınması ve askıdan indirilmesi, tarihleri ile birlikte, zabıt varakası ile tesbit edilir. Zabıt varakası muhtar ve ihtiyar heyeti tarafından imzalanır. Bu ilan tebliğ yerine geçer.
Alakalılar, kayıt muamelesine, yazı ile vakı tebligatta tebliğ tarihinden; ilanla vakı tebligatta, ilan müddetinin hitamı tarihinden itibaren 15 gün zarfında idare heyeti nezdinde itiraz edebilirler.
Bu itiraz yazı ile yapılır. İtirazın müstenidatı itiraznameye bağlanır, odaheyeti bu itirazı, lüzumlu tetkikat ve icap ederse tahkikatı yaptıktan sonra veitiraz tarihinden itibaren üç ay müddet içinde karara bağlar.
Kararlar, itirazı yapana karar tarihinden itibaren bir hafta içinde yazı ile bildirilir.
İdare heyeti kararına tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde yapılacak itiraz oda meclisince tetkik edilerek kati karara bağlanır.
İtiraznameler ya doğrudan doğruya Ziraat Odalarına veya köy ve mahalle muhtarlarına verilir. Muhtarlar müracaat tarihini itirazname üzerinde tesbit ve mühür ve imza ile tasdik ederek derhal oda idare heyeti reislerine gönderirler.
Azalık durumları katileşenlere Ziraat Odası tarafından bir azalıkkarnesi verilir.