Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; İçişleri Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığında imzaya yetkili makamları belirlemek, verilen yetkileri belli ilke ve usullere bağlamak, alt kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek, üst makamlara düşünme ve önemli konularda daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, bürokratik işlemleri kısaltarak hizmetlerde sürat ve verimliliği artırmaktır.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, Eğitim Dairesi Başkanı, Daire Başkan Yardımcıları ile daha alt kademedeki görevlilerin Başkanlığın hizmet ve faaliyetlerine ait imza yetkilerini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 14/2/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 34 ve 35 inci maddeleri uyarınca 28/3/2012 tarihli Bakan Onaylı İçişleri Bakanlığı İmza Yetkileri Yönergesinin 16 ncı maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakan: İçişleri Bakanını,
b) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,
c) Müsteşar: İçişleri Bakanlığı Müsteşarını,
ç) Müsteşar Yardımcısı: Görev dağılımında birimin bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısını,
d) Başkan: Eğitim Dairesi Başkamın,
e) Başkan Yardımcısı: Eğitim Dairesi Başkan Yardımcısını,
f) Başkanlık: Eğitim Dairesi Başkanlığını,
g) Şube: Eğitim Dairesi Başkanlığına bağlı Şube Müdürlüklerini,
ğ) Şube Müdürü: Eğitim Dairesi Başkanlığında görev yapan Mülki İdare Amirliği ve Genel İdare Hizmetleri Sınıfından Şube Müdürünü,
h) Yönerge: Bu yönergeyi ifade eder.
Yetkililer
(1) Bu yönergeyle imzaya yetkili makamlar aşağıda belirtilmiştir.
1- Başkan
2- Başkan Yardımcıları
İlke ve Usuller
(1) İmza yetkilerinin sorumlulukla dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esastır.
(2) Herhangi bir imza yetkisinin devri veya yeniden düzenlenmesi ancak bu Yönergede değişiklik yapılması ile mümkündür.
(3) İmza yetkisi verilenler, yetki alanlarına giren konularla ilgili önemli gördükleri konu ve işlerde imzadan önce veya işlem safhasında üst makamlara bilgi sunar ve bu makamların direktiflerine göre hareket ederler.
(4) İmzaya yetkili her kademe sorumluluğu derecesinde bilmek durumunda olduğu konular üzerinden bilme hakkını kullanır.
(5) İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle bulunmadığı hallerde vekili imza yetkisini kullanır. Daha sonra, imzaya yetkili kişiye iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir.
(6) Bilgi vermeyi ve açıklama yapmayı gerektiren önemli yazılar ve konular hakkında imzaya yetkili makamlara önce bilgi verilir.
(7) Bu Yönerge doğrultusunda şubeler kendi aralarında yazışma yapabilirler.
(8) Bilgi vermeyi ve açıklama yapmayı gerektiren yazılar Başkan Yardımcıları veya görevlendireceği personel tarafından Başkanın imzasına sunulur. Başkanın imzasına sunulacak diğer yazılar Başkanlık sekretaryasına teslim edilir. İmzaya yetkili makam sahiplenilin imzasına sunulacak yazılar için de gerektiğinde kendilerine bilgi verilir ve açıklama yapılır.
(9) Yazılar tüm ara kademe amirlerinin paralı alındıktan sonra imzaya sunulur.
(10) Yazılar, varsa ekleriyle birlikte, öncesi olanlar veya incelemeyi gerektirenler ise dosyasıyla birlikte imzaya gönderilir. Yazı eklerinin başlıklı, ek numaralı ve tasdikli olması esastır.
(11) Mevzuatın bizzat Başkan tarafından imzalanmasını emrettiği yazı ve onaylarda yetki devri yapılmaz.
Sorumluluk
(1) Başkanlık bünyesinde her kademedeki görevli, paraf veya imza ettiği yazılardan, bu yazıların kapsamı ve şeklinin bu Yönerge ile “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” hükümlerine uygun olmasından ve hazırlanmış olan bir yazının zamanında üst makamların imzasına sunulmasından üst makama karşı sorumludur.
İKİNCİ BÖLÜM
İMZA YETKİLERİ
Başkanının İmzalayacağı Yazılar
(1) Cumhurbaşkanlığınca yapılan bir işlem çerçevesinde işin mahiyeti ya da ivediliğine göre Başkanlıktan bilgi istenmesi durumunda yazılan cevabi yazılar,
(2) Yeni bir hak ve yükümlülük doğurmayan, Bakanlığın takdirini gerektirmeyen ve bir direktif niteliği taşımayan yazılar,
(3) Birimler arası bilgi alıp vermeyi öngören yazılar,
(4) Bir dosyanın tamamlanması bir işlemin sonuçlandırılması için belge veya bilgi istenmesi, teftiş rapor ve layihalarının sonuçlarının izlenmesine ilişkin yazılar,
(5) Tekit yazıları, (tekit üçü geçerse Müsteşar veya Yardımcısı tarafından imzalanacaktır.)
(6) Tip formlarla yapılan ve Müsteşar Yardımcılarının katkısına ihtiyaç duyulmayan yazılar,
(7) Bakan, Müsteşar ve yardımcıları tarafından onaylanmış kararların işleme konulması ile ilgili yazılar,
(8) Bakanlık makamından alman onay çerçevesinde yapılan kira sözleşmeleri,