Bu Yönerge; güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin hizmetlerin ülke düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması, bütünleşik bir yönetim anlayışıyla olayların meydana gelmesinden önce hazırlık ve zarar azaltma, olay sırasında yapılacak müdahale, olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarını yürüten Bakanlık merkez birimleri, bağlı kuruluşlar, valilikler ile diğer bakanlık, kurum, kuruluşlar ve mahalli idare birimleri arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması ve bu konularda politikaların üretilmesi ve uygulanması hususlarını düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
Kurum: İçişleri Bakanlığı
Kabul Tarihi: 12.04.2017
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 12.04.2017
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
Konu : Yönerge
BAKANLIK MAKAMINA
Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan “İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Yönergesi” ilişikte sunulmuştur.
Söz konusu Yönergenin onaylanarak yürürlüğe konulmasını takdirlerinize arz ederim.
GENEL GEREKÇE
Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri Yönergesi
BİRİNCİ BÖLÜM
Genel Esaslar
Amaç ve kapsam
(1) Bu Yönergenin amacı; yurt içinde kamu düzeni ve güvenliğini, bireylerin temel hak ve özgürlüklerini, can ve mal emniyetini, toplumun güven ve huzurunu temin etmeye yönelik hizmetleri yürüten birimler arasında koordinasyonu sağlamak üzere, Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezlerinin kurulmasını ve bu merkezlerin görev, çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
(2) Bu Yönerge; güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin hizmetlerin ülke düzeyinde etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması, bütünleşik bir yönetim anlayışıyla olayların meydana gelmesinden önce hazırlık ve zarar azaltma, olay sırasında yapılacak müdahale, olay sonrasında gerçekleştirilecek iyileştirme çalışmalarını yürüten Bakanlık merkez birimleri, bağlı kuruluşlar, valilikler ile diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması ve bu konularda politikaların üretilmesi ve uygulanması hususlarını kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge;
a) 14/02/1985 tarihli ve 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun,
b) 2014/18 sayılı Başbakanlık Genelgesi, hükümlerine göre hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Acil durum: Yurt içinde kamu düzenini ve güvenliğini ciddi şekilde bozucu nitelikte olayların yol açtığı durumu.
b) Bakan: İçişleri Bakanını,
c) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,
ç) GAMER: Bakanlık ve illerde kurulan güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezlerinin kısaltmasını,
d) Başkan: Bakanlık güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezinin sevk ve idaresi için Bakan tarafından görevlendirilen yöneticiyi,
e) Çekirdek Kadro: Hizmetlerin sürekliliği için belirlenen ve görevlendirilen yeterli sayıda personeli,
f) Hazırlık: Güvenlik alanında risklerin belirlenmesi, belirlenen risklere ilişkin önleyici ve caydırıcı tedbirlerin alınması ile acil durumlarda hızlı ve etkin müdahaleyi sağlayan planlama çalışmalarının tümünü,
g) İyileştirme: Olaylardan etkilenmiş olanların ihtiyaçlarının karşılanması, hayatın bir an önce normale döndürülmesi, daha güvenli bir ortam oluşturulması için ilgili bakanlık, kurum, kuruluşlar ve valiliklerce yapılan faaliyetlerin tümünü,
ğ) Merkez: Bakanlık güvenlik ve acil durumlar koordinasyon merkezini,
h) Müdahale: Acil durumlarda icra edilen operasyonel faaliyetleri,
ı) Müsteşar: İçişleri Bakanlığı Müsteşarını,
i) Tam Kadro: Müdahale aşamasında çağrılmak üzere, çekirdek kadroya ilave olarak GAMER tarafından belirlenen ve Bakanlık merkez birimleri ile bağlı kuruluşlar tarafından görevlendirilen personeli,
j) Yönerge: İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Yönergesini,
ifade eder.
Sorumluluklar
(1) Bu Yönergenin tümüyle uygulanmasından Müsteşar, kendi görev alanlarıyla ilgili olarak merkez birimleri ve bağlı kuruluşların en üst amirleri ile il valileri sorumludur.
(2) Bakanlık Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezinin bu Yönergede belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde faaliyette bulunmasını sağlamaktan, Başkan sorumludur.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş ve Görevler
Kuruluş
(1) Merkez;
a) Başkan,
b) Çalışma Gruplarından,
oluşur.
(2) Merkezin Teşkilat İşleyiş Şeması Ek-1’de gösterilmiştir.
Çalışma grupları
(1) Merkezde; güvenlik, planlama ve koordinasyon, bilgi sistemleri, haberleşme, araştırma ve geliştirme, kalite koordinasyon, eğitim ve tatbikatlar, idari ve mali işler, iyileştirme ve takip çalışma alanları ile ihtiyaç duyulabilecek diğer alanlarda çalışma grupları oluşturulabilir.
(2) Merkez bünyesindeki çalışma gruplarının oluşturulması, Başkanın teklifi ve Müsteşarın onayı ile yapılır. Onayda çalışma gruplarının görevleri de yer alır.