Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
* Değişiklikleri İşlenmiştir.
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
1- AMAÇ
Bu Yönergenin amacı, İçişleri Bakanlığı'nda, imzaya yetkili makamları belirlemek; verilen yetkileri belli ilke ve usullere bağlamak; alt kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek; üst makamlara düşünme, politika belirleme ve önemli konularda daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, bürokratik işlemleri kısaltarak hizmetlerde sürat ve verimliliği artırmaktır.
2- KAPSAM
Bu Yönerge; Bakan, Müsteşar, Müsteşar Yardımcıları, merkez teşkilatı ve bağlı kuruluşların en üst yöneticileri ile daha alt kademedeki görevlilerin, Bakanlığın hizmet ve faaliyetlerine ait imza yetkilerini ve bu yetkilerin tam ve etkili olarak kullanılmasına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.
3- YASAL DAYANAK
Bu Yönerge 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 34 ve 35 inci maddeleri uyarınca çıkarılmıştır.
4- TANIMLAR
Bu Yönergede yer alan deyimlerden;
“Bakanlık” İçişleri Bakanlığını,
“Bakan” İçişleri Bakanını,
“Müsteşar” İçişleri Bakanlığı Müsteşarını,
“Müsteşar Yardımcısı” Görev dağılımında birimin bağlı olduğu Müsteşar Yardımcısını, “Birim” Bakanlık Merkez Teşkilatındaki Ana Hizmet, Danışma ve Denetim, Yardımcı Birimleri ve Bağlı Kuruluşlarını,
“Birim Amiri” Bakanlık Merkez Teşkilatındaki Ana Hizmet, Danışma Denetim ve Yardımcı Birimleri ile Bağlı Kuruluşların en üst yöneticilerini
ifade eder.
5- YETKİLİLER
Bu Yönergeyle imzaya yetkili makamlar aşağıdadır:
a -Bakan
b -Müsteşar
c -Müsteşar Yardımcıları
d -Birim Amirleri
e -Birim Amirlerinin yetki devrettiği astlar
6- İLKE ve USULLER
6.1- İmza yetkilerinin sorumlulukla dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esastır.
6.2- Herhangi bir imza yetkisi devrinin yeniden düzenlenmesi, ancak bu Yönergede değişiklik yapılması ile mümkündür.
6.3- İmza yetkisi verilenler, yetki alanlarına giren konularla ilgili prensip kararı niteliği taşıyan ve Bakanlık politikasını ilgilendiren hususlar ile önemli gördükleri konu ve işlerde imzadan önce veya işlem safhasında üst makamlara -varsa alternatif önerilerle birlikte- bilgi sunar ve bu makamların direktiflerine göre hareket ederler.
6.4- İmza yetkisinin kullanılmasında, hitap edilen makam ile konunun kapsam ve önemi dikkate alınır.
6.5- İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle bulunmadığı hallerde vekili imza yetkisini kullanır. Bilahare imzaya yetkili kişiye yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir. Müsteşar Yardımcıları arasında da aynı usul uygulanır.
6.6- Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüşünün alınmasını gerektiren yazıların paraf bloğunda, koordine edilen Birim Amirlerinin de parafı bulunur.
6.7- Valiler ile Birim Amirlerinin adlarına gönderilecek “Kişiye Özel" yazılar işin niteliğine göre Bakan, Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı tarafından imzalanır.
6.8- Bu Yönerge doğrultusunda birimler kendi aralarında yazışma yapabilirler.
6.9- Bu yönerge ile kendilerine Bakanlık adına devredilen imza yetkileri kullanılırken yazışmalarda “Bakan adına” (Bakan a.) ibaresi kullanılır.
6.10- Bakanlık Merkez Birimleri ve Bağlı Kuruluşları arasındaki yazışmalarda “Bakan adına”(Bakan a.) ibaresi kullanılmaz. Ancak; Müsteşar ve Müsteşar Yardımcılarının imzalayacağı bu tür yazışmalarda, “Bakan adına”(Bakan a.) ibaresi kullanılır.
6.11- Birim Amirleri, bu yönerge ile kendilerine verilen imza yetkilerinden uygun gördüklerini çıkaracakları iç yönerge ile astlarına devredebilirler.
6.12- İç yönerge ile kendilerine imza yetkileri devredilen yetkililer, “Bakan adına”(Bakan a.) ibaresini Bakanlık dışı kurumlarla ve kişilerle yapılan yazışmalarda kullanırlar. Yönergenin 6.5 nolu maddede belirtilen usul, İç yönerge ile kendilerine imza yetkileri devredilen yetkililer için de geçerlidir.
6.13- Bilgi vermeyi ve açıklama yapmayı gerektiren yazılar Birim Amirleri veya görevlendireceği personel tarafından Bakan veya Müsteşarın imzasına sunulur.
Bakanın imzasına sunulacak diğer yazılar Özel Kalemde görevlendirilen yetkiliye teslim edilir.
İmzaya yetkili diğer makam sahiplerinin imzasına sunulacak yazılar için de gerektiğinde kendilerine bilgi verilir ve açıklama yapılır.
6.14- Yazıların ilgili birimince hazırlanması ve oradan yayımlanması esastır. Ancak acele hallerde, Özel Kalemde hazırlanan yazıların bir örneği, bilgi için birimine gönderilir.
6.15- Yazılar, varsa ekleriyle birlikte; evveliyatı olanlar veya incelemeyi gerektirenler ise dosyasıyla birlikte imzaya gönderilir. Yazı ekleri başlıklı, ek numaralı ve tasdikli olur.
6.16- Mevzuatın bizzat bakan tarafından imzalanmasını emrettiği yazı ve onaylarda yetki devri yapılamaz.
6.17- Bakanlık dışı yazışmalarda karşılıklılık ilkesi esas olup, imza yetkisinin kullanımı sırasında makamların astlık-üstlük durumları gözetilecektir.