Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
T.C.
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
1. AMAÇ
İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretim yerlerinde üretilmiş ürünlerin mevzuata uygunluğunu kontrol etmek üzere, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince “Yıllık Gıda Kontrol Planı” hazırlanması ve uygulanması sırasında uyulması gereken kuralları belirlemektir.
2. KAPSAM
İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren gıda işletmelerinde üretilmiş ürünlere yönelik numune alma planını kapsar.
Bu prosedür ithalat ve ihracat işlemlerini kapsamaz.
3. HUKUKİ DAYANAK
a) 13 Haziran 2010 tarihli 27610 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5996 sayılı "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu”nun 31 inci maddesinin 9 uncu fıkrası,
b) 17 Aralık 2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik"in 5 inci maddesinin 11 inci fıkrası.
4. TANIMLAR
a) Kanun ve yönetmeliklerdeki tanımlar geçerlidir.
b) Bu prosedürde geçen;
Bakanlık yıllık gıda kontrol planı: Merkezi ve bütüncül bir yaklaşımla, uygun sıklıkta ve gıda maddesinin taşıdığı riskle orantılı olarak Genel Müdürlükçe belirli ürün gruplarında hazırlanan planı,
Genel Müdürlük: Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünü,
İl yıllık gıda kontrol planı: İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren üretim yerlerinde üretilmiş ürünlerin kontrolü amacıyla İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince belirli ürün gruplarında hazırlanan planı,
Plan: İl yıllık gıda kontrol planını,
Risk çarpanı: Ürün grupları için belirlenen risk düzeyi katsayısını,
Ulusal işletme: Ürünleri, faaliyet gösterdiği ilin sınırları dışında da satışa sunulan işletmeyi,
Yerel işletme: Ürünleri, sadece faaliyet gösterdiği ilin sınırları içerisinde satışa sunulan işletmeyi
ifade eder.
5. GENEL HÜKÜMLER
a) Planın oluşturulmasında, ildeki üretim yeri sayısı, üretim kapasitesi, ürün çeşitliliği, üretimin hitap ettiği tüketici sayısı ve ürünün risk düzeyi dikkate alınır.
b) Numuneler, il sınırları içerisinde üretilmiş ürünlerden (en az %75’i üretim yerlerinden kalan kısmı satış ve toplu tüketim yerlerinden olmak üzere) alınır.
c) Planda yer alacak ürün grupları, ürünlerin risk çarpanları ve ürün gruplarında yaptırılacak analizler Genel Müdürlükçe belirlenir.
d) Belirlenen ürün grupları için İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince hazırlanan plan (Ek-1) onaylanmak üzere önceki yılın Aralık ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe gönderilir.
e) Genel Müdürlüğe gönderilen plan onaylanarak uygulanmak üzere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine gönderilir.
f) Plan oluşturma tablosunda yer alan, ildeki her yüz bin kişi için alınması planlanan numune sayısı, 10’dan az olamaz. İşletme sayısına göre yapılan değerlendirme sonucunda, tespit edilen sayının 10’dan az olması durumunda, riskli ürün gruplarındaki numune sayısı arttırılarak, sayı en az 10’a tamamlanır.
g) Numuneler üretim sezonu ve yoğunluğu düşünülerek İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından aylara dağıtılır. Bu dağıtımda, ramazan ayı, bayramlar vb. özel günler dikkate alınarak o aylarda numune sayıları yoğunlaştırılır.
ğ) Plan kapsamında alınacak numuneler, yetkilendirilmiş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince de alınabilir.
h) Numuneler, öncelikle Resmi Numune Alma Prosedüründe belirlenmiş laboratuvara gönderilir. Analizin bu laboratuvarda yapılamaması durumunda numuneler, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce analizin yapılabildiği en yakın laboratuvara gönderilir.
ı) Şahit numuneyi analiz edecek laboratuvarlar Ek-2 tabloda belirtilmiştir.
i) Numunelerin alınacağı işletmelerin seçiminde, risk esaslı denetim sıklığı dikkate alınarak riskli işletmelere öncelik verilir.
j) Tüm veriler sadece Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ne (GGBS) kaydedilir. Sonuçlar, istenmediği sürece yazılı olarak Genel Müdürlüğe gönderilmez.
k) Bu prosedürde yer alan planın hazırlanması ve uygulanmasından; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü ile Gıda ve Yem Şube Müdürü sorumludur.