Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, serbest eczanelerin muvazaalı olarak işletilmesi suretiyle hukuka aykırı faaliyet göstermesinin ve kamunun zarara uğratılmasının önlenmesi ile halk sağlığının ve eczacılık mesleğinin saygınlığının korunmasını temin etmek için eczanelerin muvazaa değerlendirmesini yapmak üzere muvazaa komisyonunun teşekkülü ile çalışma usul ve esaslarının belirlenmesidir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge, 18.12.1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun’a göre açılmış ve açılacak olan serbest eczaneler ile eczacıları kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 18.12.1953 tarihli ve 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ve Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Eczacı odası: 25.01.1956 tarihli ve 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanunu gereğince kurulmuş bölge eczacı odasını,
b) Kanun: 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunu’nu,
c) Komisyon: İl sağlık müdürünün ya da uygun göreceği müdürlük yetkilisinin başkanlığında, il sağlık müdürlüğü ve bölge eczacı odası tarafından görevlendirilen yetkililerden oluşan Muvazaa Değerlendirme Komisyonunu,
ç) Kurum: Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunu,
d) Muvazaa: Eczacının sahip ve mesul müdürü olarak göründüğü eczaneyi fiili olarak görevi başında bulunsun veya bulunmasın, gizli veya açık, yazılı veya sözlü anlaşmalarla ortak veya bireysel olarak bir başkasının işletmesi faaliyetini,
e) TEB: Türk Eczacıları Birliğini,
f) Yönetmelik: 12.04.2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliği,
ifade eder.
Muvazaa Değerlendirme Komisyonunun teşekkülü
(1) Muvazaa Değerlendirme Komisyonu, il sağlık müdürünün ya da uygun göreceği müdürlük yetkilisinin başkanlığında; il sağlık müdürlüğünce görevlendirilen iki kişi ve eczacı odasını temsilen görevlendirilen iki kişi olmak üzere toplam beş üyeden Valilik onayı ile teşekkül ettirilir.
(2) Komisyonda görev alacak olan asil üyelerden birinin komisyona katılamaması durumunda komisyonda görev almak üzere tüm taraflar birer yedek üye belirler.
(3) Komisyonun sekretarya hizmetleri il sağlık müdürlüğü tarafından yürütülür.
Muvazaa Değerlendirme Komisyonunun toplanma esasları
(1) Komisyon, muvazaa dosyalarını değerlendirerek muvazaa konusunda karar almak üzere toplanır. Dosyaların incelenme süreleri de dikkate alınarak toplantı tarihi, yeri ve gündemi toplantıdan önce katılımcılara bildirilir.
(2) Komisyon tam sayı ile toplanır ve oyçokluğu ile karar alır. Oylamada çekimser oy kullanılamaz.
Açılış, nakil ve devir alma aşamasındaki eczaneler için komisyonun çalışma usul ve esasları ile muvazaa değerlendirmesi
(1) Kanun ve Yönetmelik hükümlerine göre eczane açma, nakletme veya devir alma talebi bulunan eczacılar il sağlık müdürlüğüne başvurur.
(2) Eczacının başvurusunun il sağlık müdürlüğünce ilgili eczacı odasına bildirildiği tarihten itibaren on beş iş günü içerisinde eczacı odası yetkililerince somut bilgi ve belgelere dayanılarak hazırlanan, kanaati de içeren muvazaa değerlendirme raporu, temin edilen tüm bilgi ve belgelerle birlikte il sağlık müdürlüğüne gönderilir.
(3) Eczacının başvurusunun il sağlık müdürlüğünce ilgili eczacı odasına tebliğ edilmesi akabinde il sağlık müdürlüğünce de muvazaa araştırması başlatılır.
(4) İl sağlık müdürlüğü yetkililerince muvazaa konusunda bölge eczacı odası raporunun verildiği veya belirtilen on beş iş günü süresinin dolduğu tarihten itibaren on beş iş günü içerisinde karar verilir. İl sağlık müdürlüğünce verilecek kararın somut bilgi ve belgelerle gerekçelendirilmesi esastır.
(5) İl sağlık müdürlüğü veya bölge eczacı odasından herhangi biri muvazaa iddiasında bulunduğu takdirde muvazaa konusu Komisyon tarafından değerlendirilerek eczanenin “muvazaalı olduğu” veya “muvazaalı olmadığı” yönünde nihai karar verilir.
(6) İl Sağlık Müdürlüğü ve eczacı odası tarafından hazırlanan muvazaa dosyalarında;
a) İçindekiler dizininin olması ve eklerin numaralandırılması,
b) İl sağlık müdürlüğü ve eczacı odası tarafından yapılan inceleme sonuçları ve elde edilen bilgi, belgelerin ayrı ayrı tasnif edilmesi,
c) Görüşme tutanaklarının bilgisayar ortamında yazılması, tutanağı hazırlayan ve beyanı alınan kişi tarafından imzalanması,
ç) Dosya içerisinde bulunan belgelerin mükerrer olmaması,
d) Dosya içeriğinde bulunan tüm bilgi ve belgelerin okunaklı şekilde olması gerekir.
Faaliyetteki eczanelerin muvazaa değerlendirmesi
(1) Faaliyette bulunan eczane hakkında muvazaalı olduğu yönünde ihbar veya şikayetlerin olması, muvazaaya ilişkin somut bilgi ve belgelerin bulunması veya eczanenin sahip ve mesul müdürü olan eczacının mazeretsiz olarak görevi başında bulunmadığının tespit edilmesi veya ilk denetim dahil olmak üzere bir yıllık periyot içerisinde görevi başında bulunmadığının bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilen şekilde tespit edilmesi hallerinde, konu il sağlık müdürlüğü tarafından ilgili eczacı odasına somut bilgi ve belgeler ile birlikte bildirilir. Eş zamanlı olarak il sağlık müdürlüğünce de incelemelere başlanır.