Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
1- AMAÇ
Bu Yönergenin amacı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Merkez Kuruluşunda, Bakan adına imzaya yetkili makamları belirlemek, verilen yetkileri belli ilke ve usullere bağlamak, alt kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek, üst makamlara düşünme, politika ve proje üretme, önemli konularda daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, hizmetlerde sürat ve verimliliği artırmaktır.
2- KAPSAM
Bu Yönerge; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün görevlerine ilişkin hizmet ve faaliyetlerine ait imza yetkilerini, yetkiyi kullanacak görevlilerin belirlenmesine ve bu yetkinin tam ve etkin olarak kullanılmasına ilişkin esasları kapsar.
3- HUKUKİ DAYANAK
Bu Yönerge; Bakanlık Makamının 30/06/2009 günlü oluru ve “İçişleri Bakanlığı İmza Yetkileri Yönergesi”nin 16 ncı maddesi uyarınca hazırlanmıştır.
4- TANIMLAR
Bu Yönergede yer alan deyimlerden;
“Bakanlık” İçişleri Bakanlığını,
“Bakan” İçişleri Bakanını,
“Müsteşar” İçişleri Bakanlığı Müsteşarını,
“Müsteşar Yardımcısı” Görev dağılımında birimin bağlı olduğu müsteşar yardımcısını,
“Genel Müdürlük” Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünü,
“Genel Müdür” Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürünü,
“Genel Müdür Yardımcısı” Görev bölümünde daire başkanlığının bağlı olduğu genel müdür yardımcısını,
“Daire” Genel Müdürlüğe bağlı daireleri,
“Daire Başkanı” Genel Müdürlüğe bağlı dairelerin başkanlarını,
“Teknik Konu” Nüfus, vatandaşlık ve evlenme hizmetlerinin yürütülmesi ile herhangi bir karar veya işleme dayanak olacak kayıt örnekleri, bütçe, ayniyat, istatistiki bilgi, form ve çizelge gibi teknik bilgilerin istenmesi ve gönderilmesine ilişkin iş ve işlemleri,
ifade eder.
5- YETKİLİLER
a- Genel Müdür
b- Genel Müdür Yardımcısı
c- Daire Başkanı
imzaya yetkili makamlardır.
6- İLKE ve USULLER
6.1- İmza yetkilerinin sorumlulukla dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esastır.
6.2- Herhangi bir imza yetkisinin devri veya yeniden düzenlenmesi, ancak bu Yönergede değişiklik yapılması ile mümkündür.
6.3- Her kademe, sorumluluğu derecesinde bilmek durumunda olduğu konular üzerinde aydınlatılır. Yetkisi derecesinde “bilme hakkı”nı kullanır.
6.4- Her makam sahibi, imzaladığı yazılarda üst makamların bilmesi gerekenleri takdir ederek bilgi vermekle yükümlüdür.
6.5- Genel Müdür; Genel Müdürlük merkez kuruluşunun tümüyle, ilgili genel müdür yardımcıları; kendilerine bağlı daire başkanlıklarıyla, daire başkanları kendilerine bağlı şube müdürlükleri, şube müdürleri ise bürolarıyla ilgili olarak bilme hakkını kullanırlar.
6.6- Yazılar tüm ara kademe amirlerinin parafı alındıktan sonra imzaya sunulur.
6.7- Yetkilinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle bulunmadığı hallerde vekili imza yetkisini kullanır. Daha sonra yetkiliye yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi verilir.
6.8- Bilgi vermeyi ve açıklama yapmayı gerektiren önemli yazılar ve konular bizzat daire başkanları tarafından Genel Müdüre arz edilir. Gerektiğinde bilgi vermek ve açıklama yapmak, imzaya yetkili diğer makam sahiplerinin imzasına sunulacak yazılar için de geçerlidir.
6.9- Yazılar, varsa ekleriyle birlikte, öncesi olanlar veya incelemeyi gerektirenler ise dosyasıyla birlikte imzaya gönderilir.
7- İŞBİRLİĞİ
7.1- Daire Başkanlıkları arasındaki önemli konulara ilişkin yazışmalar, yazının Genel Müdürlük Makamına hitaben yazılması ve Genel Müdür veya ilgili Genel müdür yardımcısının havalesi ile sonuçlandırılır.
7.2- Aynı daire başkanlığına bağlı şube müdürlüklerinin önemli konulara ilişkin yazışmaları daire başkanının havalesi ile sonuçlandırılır.
8- SORUMLULUK
Her derecedeki yetkili, paraf veya imza ettiği yazılardan ve bu yazıların kapsamından, “Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik” ile “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü İmza Yetkileri Yönergesi”ne uygun olmasından ve hazırlanmış olan bir yazının kendisine verilen emir çerçevesinde üst makamların imzasına sunulup zamanında gönderilmesinden bir üst makama karşı sorumludur.
İKİNCİ BÖLÜM
İMZA YETKİLERİ
9- GENEL MÜDÜRÜN İMZALAYACAĞI YAZILAR
9.1- Cumhurbaşkanlığınca yapılan bir işlem çerçevesinde işin niteliği ya da ivediliğine göre Genel Müdürlükten bilgi istenmesi durumunda yazılan cevabi yazılar,
9.2- Yeni bir hak ve yükümlülük doğurmayan, Bakanlığın takdirini gerektirmeyen ve bir direktif niteliği taşımayan, sadece biriminin görev alanına ilişkin yetki ve sorumluluklar ile uygulanmakta olan usul ve çalışma esaslarına açıklık getirmek amacıyla valiliklere ve dış temsilciliklere gönderilen yazılar,
9.3- Teknik konulara ilişkin Genel Müdürlüğün diğer kurumlara gönderdiği görüş belirtilen yazılar,
9.4- Mevzuat tasarıları/taslakları ile yasama organı üyelerince hazırlanan kanun teklifleri hakkında oluşturulacak birim görüşleri,