Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okullarda görevli okul sağlığı hemşireleri tarafından sunulan sağlık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin usul ve esaslarını belirlemektir.
Kapsam
(1) Bu Yönerge Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okullarda sunulan okul sağlığı hemşirelik hizmetlerini kapsar.
Dayanak
(1) Bu Yönerge, 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununun 2 nci maddesi, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 301 inci ve 508 inci maddesi ile 8/3/2010 tarihli ve 27515 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) Bakanlık: Millî Eğitim Bakanlığını,
b) e-Okul: Bakanlığa bağlı okul/kurumlarda öğrenci ve yönetimle ilgili iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütüldüğü ve bilgilerin saklandığı sistemi,
c) Çalışan: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda görev yapan tüm çalışanları,
ç) Okul Sağlığı Yönetim Ekibi: Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okullardan elli ve daha fazla çalışanı bulunan okullarda okul/kurum işveren/işveren vekili (okul müdürü/müdür yardımcısı) başkanlığında “Okul/Kurum İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulundan” iki üye, okul sağlığı hemşiresi ve rehber öğretmenden oluşan ekibi, elliden az çalışanı bulunan okullarda ise okul işveren/işveren vekili (okul müdürü/müdür yardımcısı) başkanlığında “Okul/kurum İş Sağlığı ve Güvenliği Ekibi veya Okul/Kurum Risk Değerlendirme Ekibinden” iki üye, okul sağlığı hemşiresi ve rehber öğretmenden oluşan ekibi,
d) Okul Sağlığı Hemşiresi: 25/2/1954 tarihli ve 6283 sayılı Hemşirelik Kanununa göre hemşirelik mesleğini icra etmeye yetkili Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okullarda görev yapan hemşireyi,
e) Öğrenci: Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrenim görmekte olanları,
f) Pansiyon: Okullarda yatılı olarak öğrenim gören öğrencilerin barınma, beslenme, etüt ve diğer sosyal ihtiyaçlarının karşılandığı yeri,
g) Revir: Okul sağlığı hemşiresinin kullanımında olan, sağlık hizmetlerinin sunulduğu odayı,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Görev ve Sorumluluklar
Okul sağlığı hemşiresinin görev ve sorumlulukları
(1) Okul Sağlığı Hemşireleri; 8/3/2010 tarihli ve 27515 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Hemşirelik Yönetmeliği ile belirlenen görevleri Ek-1 “Okul Sağlığı Standart Formları”na uygun olarak gerçekleştirir.
(2) Okula kayıtlı öğrencilerin sağlık durumlarının değerlendirilmesinde; bütün öğrencilerin yılda en az bir kez, özel sağlık gereksinimi olan öğrencilerin ise ihtiyacına uygun sıklıkta hemşirelik kapsamında fiziki muayenesini Ek-2 “Çocuk ve Ergen İzlemleri Özet Tablosu”na uygun olarak yapar ve kayıt eder.
(3) Okula kayıtlı bütün öğrenciler için “Öğrenci Sağlık Tanıma Formu”nu doldurur.
(4) “Öğrenci Sağlık Tanıma Formu”nda süreğen hastalığı (diyabet, çölyak, astım vb.) olduğu belirtilen öğrenciler ile tanısı sonradan konulan süreğen hastalığı olan öğrenciler hakkında okulda yapılması gereken hemşirelik ve bakım hizmetlerini planlar, uygular ve değerlendirmesini yapar, öğrenciyle ilgili, öğrencinin ailesine ve öğretmenine sağlık danışmanlığı hizmeti sunar, ailesine eğitim verir.
(5) Okulda ve/veya pansiyonda hastalanan veya acil müdahale gereken öğrenci ve okul çalışanının, ilk müdahalesini yapar, gerekli durumda acil sağlık merkezine haber verir, okul yönetimine konu ile ilgili bilgi verir ve kayıt eder.
(6) Sağlık kuruluşuna sevki gereken öğrenci ve okul çalışanı için gerekli önlemleri alır, sağlık kuruluşundan dönen öğrenci ile ilgili hekim istemi doğrultusunda öğrencinin tedavisini uygular, hemşirelik hizmetlerini; planlar, uygular, değerlendirir ve kayıt eder.
(7) Okul Sağlığı Yönetim Ekibi ile birlikte düzenli olarak gerçekleştirilen bağışıklama ve sağlık taramalarında görev alır.
(8) Salgın hastalık dönemlerinde okulda; salgının tespiti, önlenmesi, izolasyonu vb. çalışmalar ile Bakanlık ve/veya Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan salgın hastalık önleme kılavuzlarına uygun olarak gerekli çalışmaları yürütür.
(9) Salgın hastalık dönemlerinde okul yönetimi ile birlikte eylem planı ve acil durum eylem planını oluşturur. Hastalığın tespiti amacıyla sağlık otoritelerince belirlenen önlemleri uygular.
(10) Salgın hastalık tespit edilen öğrenci ve okul çalışanına, oluşturulan planlara uygun iş ve işlemleri yerine getirir.
(11) Okulun biyolojik ve sağlık risklerini; kurum çevresi, oyun alanı, kullanım ve içme suyu, atıkların yönetimi, tuvaletler, ısıtma ve havalandırma, aydınlatma, kazalara neden olabilecek durum ve davranışlar, sınıfların fiziki yapısı ve kullanımı vb. hususları değerlendirir ve okul sağlığı yönetim ekibi ile koordineli çalışmalar yürütür.