2. 5201 sayılı Kanunun uygulanmasına yönelik hazırlanan “Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik” 06 Mayıs 2007 tarihli ve 26514 sayılı Resmî Gazetede, 5202 sayılı Kanunun uygulanmasına yönelik hazırlanan “Savunma Sanayii Güvenliği Yönetmeliği” ise 04 Haziran 2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
ᴀ⇣ Yazı karakterini küçült
Metnin ilk hali
No.: MSY 317-2 (C)
Kurum: Milli Savunma Bakanlığı
Kabul Tarihi: 15.06.2011
Yürürlüğe Giriş Tarihi: 15.06.2011
Aşağıda bir kısmını gördüğünüz bu dokümana sadece Standart, Profesyonel veya Profesyonel + pakete abone olan üyelerimiz erişebilir.
MTKY : 0040-5020-11/Tek.Hiz.D.Svn.San.Güv.Ş.(F.B.) 15 Haziran 2011
KONU : MSY 317-2 (C) Millî Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Güvenliği Yönergesi.
BAŞEMİR
1. Savunma sanayii konusunda faaliyet gösteren kuruluşların yükümlülükleri ve denetimini düzenleyen 5201 sayılı “Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun” ile 5202 sayılı “Savunma Sanayii Güvenliği Kanunu”, 03 Temmuz 2004 tarihli ve 25511 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
3. Mevzuatta meydana gelen değişikliklerin ve uygulamadan elde edilen bilgilerin ithal edilmesi suretiyle, MSY:317-2(B) Millî Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Güvenliği Yönergesi güncellenmiş ve yerine MSY:317-2(C) numaralı Yönerge yayımlanmıştır.
4. Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemelerin üretim, ithalat, ihracat izin işlemleri, Son Kullanıcı Belgesi onay işlemleri, belgelendirme faaliyetleri ile savunma sanayii güvenliğine yönelik diğer faaliyetler, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı olarak yetkilendirilen Millî Savunma Bakanlığı Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir.
5. Yönergenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek aksaklıklar ve değişiklikler zamana bağlı kalmaksızın gerekçeleri ile birlikte, Yayın Geliştirme Öneri Çizelgesi ile Millî Savunma Bakanlığına gönderilecektir.
6. Bu Yönerge, yayım tarihinden itibaren yürülüğe girecek ve bu tarihten itibaren MSY: 317-2(B) Millî Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Güvenliği Yönergesi yürürlükten kaldırılacaktır.
M.Vecdi GÖNÜL
Millî Savunma Bakanı
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL ESASLAR
1. AMAÇ:
Bu Yönergenin amacı;
a. 29 Haziran 2004 tarihli ve 5201 sayılı Harp Araç ve Gereçleri ile Silah, Mühimmat ve Patlayıcı Madde Üreten Sanayi Kuruluşlarının Denetimi Hakkında Kanun kapsamında üretim yapan veya yapacak olan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişilere ve özel hukuk tüzel kişilerine ait sanayi kuruluşlarının kurulması, işletilmesi, denetimi ve yükümlülükleri ile Kontrole Tâbi Liste kapsamındaki malzemelerin ithalat ve ihracat izin işlemlerini,
b. Savunma sanayii kapsamında yapılan andlaşmalarda yer verilen ve doğrudan satın alma, müşterek proje programlarına katılım, teşvik veya yatırım yolu ile tedarik edilecek veya savunma sanayii, teknoloji ve teçhizatı sahasında araştırma, geliştirme, imalat ve montaj yapan gerçek ve tüzel kişilerle bu konularda çalışan şahıslara ait her türlü gizlilik dereceli bilgi, belge, proje, malzeme ve hizmetlerin ve bunlarla ilgili yerlerin güvenliğinin ve korunmasının sağlanmasına ilişkin yapılacak işlemleri belirlemektir.
2. KAPSAM:
Bu Yönerge;
a. 5201 sayılı Kanun kapsamındaki her türlü harp araç ve gereçleri ile silah, mühimmat ve bunlara ait yedek parçalarla patlayıcı maddeleri ve bunlara ait teknolojileri üretmek üzere kurulan veya işletilen kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek kişilere ve özel hukuk tüzel kişilerine ait kuruluşları ve bu kuruluşlardaki personeli,
b. Savunma sanayiine ait gizlilik dereceli her türlü andlaşma ile bilgi, belge, proje, malzeme veya hizmetlerin alımını, satımını, üretimini, araştırma ve geliştirmesini, muhafazasını ve depolanmasını yapacak veya yaptıracak bütün kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişileri ve bunların faaliyet gösterecekleri tesisler ile 26 Haziran 2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununa göre kurulan tesisleri kapsar.
3. TANIMLAR VE KISALTMALAR:
Bu Yönergede kullanılan tanımlar EK-A’da, kısaltmalar ise EK-B’dedir.
4. ESASLAR:
a. 5201 sayılı Kanun gereğince her yıl ocak ayında veya gerektiğinde yıl içerisinde, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamı (Millî Savunma Bakanlığı adına Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı) tarafından Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve ihtiyaç duyulan kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri alınarak tespit edilen Kontrole Tâbi Liste Resmî Gazetede yayımlanır. Ancak, herhangi bir nedenle Kontrole Tâbi Liste yayımlanmamışsa, en son yayımlanan liste esas alınır.
b. Kontrole Tâbi Listede yer alan malzemeyi üretecek kuruluşların kurulması ve işletilmesi için Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamına yapılan başvuruları müteakip, Savunma Sanayii Millî Güvenlik Makamınca Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığının görüşü alınır. Alınan görüşlerin uygun olması ve üretim yapılacak tesisin 2565 sayılı Askerî Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu kapsamında yer almayan alanlarda bulunduğunun tespit edilmesi durumunda, üretim yapmayı talep eden kuruluşa, Kuruluş İzni verilir.