Bu doküman Resmi Gazete dışında bir kaynakta yayınlanmıştır. Konsolide metin çalışmaları ilgili kaynak güncellendikçe sağlanabilmektedir.
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
(1) Bu Yönergenin amacı; 18/03/2018 tarihli ve 30364 sayılı mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümleri uyarınca binalara yerleştirilecek olan yapı sağlığı izleme sistemleri ile elde edilecek ve binanın dinamik özellikleri kullanılarak deprem sonrasında güvenliği tehdit edecek boyutta binada hasar olup olmadığının hızlı bir şekilde tespit edilmesine yönelik çalışmalarda kullanılacak ivme ölçümlerinin, eş zamanlı olarak Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında kurulmuş olan Yapı Sağlığı İzleme Merkezine aktarılması çalışmalarını kapsar.
Kapsam ve Dayanak
(1) Bu Yönerge hükümleri; Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin ekinde yer alan “Deprem Etkisi Altında Yüksek Bina Taşıyıcı Sistemlerinin Tasarımı İçin Özel Kurallar” bölümü altında tanımlanmış olan yüksek katlı binalara uygulanır.
(2) Bu Yönerge; Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin ekinde yer alan “Deprem Etkisi Altında Yüksek Bina Taşıyıcı Sistemlerinin Tasarımı İçin Özel Kurallar"'ın 13.8.1 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
(3) Bu Yönerge; Yapı Sağlığı İzleme Merkezi’nin projelendirilmesi, binalara kurulumu, verilerin değerlendirilmesi ve verilerin, Yapı Sağlığı İzleme Merkezine aktarılması konularını kapsamaktadır.
(4) Bu Yönerge kapsamında elde edilen veriler, 07/04/2016 tarihli ve 29677 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamındadır.
Tanımlar
(1) Bu Yönergede geçen;
a) AFAD: İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığını,
b) Bakan: İçişleri Bakanını,
c) Bakanlık: İçişleri Bakanlığını,
ç) İvme Ölçer: Deprem sırasında oluşan yer hareketlerinin ivmelerini zamanın fonksiyonu olarak ölçen ve kaydeden sayısal deprem kayıt aygıtını,
d) TBDY (2018): Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğini,
e) Yapı Sahibi: Yapı kullanma izin belgesini alan ve ivmeölçerlerin yerleştirileceği binaların ivmeölçer kurulumu ve bakımını ile ilgili organizasyonu ve ödemeleri yapan, AFAD’a karşı sorumluluğu olan yapı sahibini,
f) YSİM: AFAD Başkanlığında veya AFAD Başkanlığınca belirlenecek yerlerde kurulacak olan verilerin aktarıldığı, saklandığı ve değerlendirildiği Yapı Sağlığı İzleme Merkezini,
g) YSİS: Yapı Sağlığı İzleme Sistemini,
ifade eder.
(2) Bu Yönergede belirtilmeyen tanımlar için ilgili diğer mevzuatta belirtilen tanımlar geçerlidir.
İKİNCİ BÖLÜM
Sistem Yerleşimi ve Özellikleri İçin Minimum Koşullar
(1) YSİS’de kullanılacak olan ivmeölçerler senkronize olarak en az 24-bit duyarlığında ve GPS (Küresel Konumlama Sistemi) zaman kartlı dijital bir kayıt sistemine bağlanacaktır. Kayıt sistemi bina titreşimlerini sürekli olarak kaydedecek ve verileri belirlenen merkezlere internet, modem, uydu veya benzeri kanallardan gerçek zamanlı olarak transfer edebilecektir. Sistem, elektrik veya iletişimin kesilmesi durumunda en az bir hafta süreyle çalışabilecek ve veriyi kendi içinde saklayabilecek batarya, disk veya gerekli ekipmanlara sahip olacaktır.
(2) YSİS’de yer alan ivmeölçerlerin, veri toplama cihazlarının ve sistemde yer alan diğer bileşenlerin yangına ve darbeye karşı dayanıklı bir şekilde muhafaza edilecek ve gerekli önlemler alınacaktır.
(1) YSİS kapsamında binaya kurulacak tüm cihazların birbiriyle eş zamanlı olarak eşleşmesi sağlanacaktır. YSİS’de tüm cihazlar birbiriyle senkronize olacak şekilde kurulmalıdır. İvmeölçerlerin ve veri toplama cihazının kablolarla birbirine bağlanmış olması tercih edilmelidir. Kablosuz veri toplama sistemleri kullanılması durumunda senkronizasyon problemi yaşanmadığı gösterilmelidir. İvmeölçer ve veri toplama (sayısallaştırıcı) cihazı arasındaki kablolar toplanan verideki gürültünün artmasını engelleyecek özellikte olacaktır. Kablo boylarının 100 m üzerinde olmaması tercih edilmelidir.
(2) Eş güdümlü evrensel zamana (UTC) uyum sağlayabilmek ve sensörlerin senkronizasyonu amacı ile bina çatısına GPS yerleştirilmelidir. Sisteme ek olarak NTP server’de kullanılabilir. Sayısal sensörler doğrudan eternet kablosu ile ağa bağlanmalıdır. Tablo (2) de yer alan gürültü seviyesinin aşılıp aşılmadığı sayısallaştırıcı ünitenin çıkışında kontrol edilmelidir.
(3) YSİS’de kullanılan kablolar; 19/12/2007 tarihli ve 26735 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğin 83 üncü maddesinin birinci fıkrası hükmüne uygun olmalıdır.
(1) Veri toplama cihazları, hem sürekli modda hem de tetikleme modunda veri alma özelliğine sahip olmalıdır. Tetikleme modundaki durumda, tetiklenme seviyesi temelde 0.005 g (5 gal) olacaktır. Tetikleme modunda ivme kaydı deprem kaydının 300 saniye öncesi ve 600 saniye sonrasını da içerecektir.